Sandvis Croque-Monsiuer
Un mare clasic al bucatariei franceze, aandvisul Croque-Monsiuer are deja 100 de ani dar care se tine bine. Foarte usor de realizat si foarte rapid, iata cateva variante pentru un sandvis croque monsier savuros.
Putina istorie a Sandvisului Croque-Monsiuer.
Se spune ca sandvisul Croque-Monsiuer pe care il cunoastem noi azi a fost servit pentru prima data intr-o cafenea in anul 1910. Era compus dintr-o felie de paine pentru sandvisuri care acoperea o felie de sunca si branza gratinata. Daca mai pui peste el si un ou ochi aceste devine croque madame.
Ce tip de branza se foloseste in sandvisul Croque-Monsiuer?
In mod traditional pentru sandvisul Croque-Monsiuer se foloseste o felie de branza emmentaler care se pune intre cele doua felii de paine. Peste sandvisul Croque-Monsiuer se mai pune apoi si branza razuita. Dar cum exista o multime de feluri de branza cel mai bine ar fi sa variezi si savorile. Deci poti folosi branza comte, cantal, dar si roquefort, la vache qui rit sau chiar ricotta. Obiectivul este sa te folosesti de o branza care se topeste, care curge si care este onctuoasa.
Ce sos folosim la sandvisul Croque-Monsiuer?
Unele sau unii dintre voi vor prefera cu siguranta sa realizeze un sos bechamel pentru ca sandvisul sa fie si mai moale. O alta optiune la indemana este sosul Mornay adica un sos bechamel in care sa adaugi un galbenus si branza razuita.
Ce garnitura folosesti la sandvis Croque-Monsiuer?
Nimic nu te impiedica sa adaugi la sandvis Croque-Monsiuer cateva ingrediente mai fresh cum ar fi o felie de rosie, o felie de vanata sau chiar rondele de dovlecel…
Mai poti varia gusturile si formele si poti inlocui clasica paine cu pancakes sau cu dreptunghiuri de mamaliga. Poti incerca si o versiune mai sanatoasa de sandvis Croque-Monsiuer cu painea cu cereale. Le poti unge cu unt pentru un gust crocant minunat.
Variante la sandvisul Croque-Monsiuer
- cu somon – in loc de sunca poti folosi o versiune marina cu somon pe care il poti prepara cu putin marar si praz fondue.
- cu banana pentru o versiune mai dulce cu pudra de cacao sau cu putina nutella.
- cu magret de rata. O versiune mai de lux de inlocuit sunca cu niste felii de smochine fresh de exemplu.
- cu branza de vaca. Pentru o combinatie de gusturi dulce si sarat si cu miere.
- cu oua si cu bacon. Pentru un sandvis so british!
- cu piept de pui si cu cruditati. Pentru a-ti pastra forma.
Sandvis Croque-Monsiuer il poti servi ca antreu sau il poti degusta la pranz pentru o placere gurmanda si crocanta.