De ce se teme copilul mic?
Și noi, adulÈ›ii avem temerile noastre, legate de siguranÈ›a locului de muncă, de anumite aspecte ale vieÈ›ii, de sănătate, È™i nu numai. Însă copiii mici au lumea lor, copilăria lor, care, din când în când este umbrită de câteva mici temeri. Fie că e vorba de un bau-bau de sub pat ori din dulap, fie că e vorba de un păianjen, copiii se sperie adesea. Și cu o imaginaÈ›ie bogată È™i un episod de desene animate nu tocmai potrivit, totul poate lua o întorsătură destul de urâtă È™i copilul poate dezvolta niÈ™te temeri pe viață… Noi, ca È™i părinÈ›i, suntem datori să ajutăm copilul să treacă peste aceste momente È™i să îi spulberăm temerile, de orice natură ar fi ele.
Teama de bau-bau
Aflat în plin proces de cunoaÈ™tere a lumii, copilul dezvoltă anumite temeri. Prima temere este cea legată de bau bau. Acest bau-bau care sperie copiii ia diferite forme, în funcÈ›ie de cum le este descris È™i prezentat copiilor de către părinÈ›i, bunici, fraÈ›i mai mari, bone, etc. De fapt, bau-baul este o soluÈ›ie de moment pentru a liniÈ™ti copilul să nu mai facă năzbâtii. De câte ori nu ne trezim că spunem ”nu mai face acel lucru pentru că altfel vine bau-bau diseară pe la tine”. Și uite aÈ™a, copii se tem de întuneric, de ce se află sub pat, în dulap, È™i îÈ™i formează în minte imaginea de groază a bau-baului care îl va urmări seară de seară atunci când nu este cuminte.
De aici pleacă È™i coÈ™maruri, nopÈ›i dormite alături de părinÈ›i… Copilul de fapt se gândeÈ™te că ar putea exista ceva sub pat, gata să îl atace pentru a se răzbuna că nu a fost cuminte. Degeaba încearcă părinÈ›ii apoi să îi explice că bau bau nu există. Copilul deja are o părere cu privire la acest subiect. Cea mai bună soluÈ›ie este să căutaÈ›i monstrul de sub pat È™i să preparaÈ›i o soluÈ›ie magică din apă simplă într-un pulverizator cu care să alungaÈ›i monstrul imaginar.
Teama de a rămâne singur
Dacă mami pleacă È™i nu se mai întoarce niciodată? Sau dacă pleacă tati È™i nu va mai avea cine să mă strângă în braÈ›e atunci când îmi este frică? Dacă rămân singur-singurel È™i nimeni nu mă va îngriji? Iată alte temeri ale copilului mic, deÈ™i nu sunt exprimate în cuvinte, ele pot fi uÈ™or detectabile. Atunci când părintele se pregăteÈ™te să plece din cameră, copilul se agită, îÈ™i exprimă nemulÈ›umirea, se înfurie, invocă motive ca acesta din urmă să nu plece. Nu plecaÈ›i pe furiÈ™ pentru a evita aceste scene, este un lucru mult mai grav ce poate avea urmări un pic mai rele asupra copilului, È™i acesta poate treptat să piardă încrederea în dvs. Nu amânaÈ›i momentul plecării, ci antrenaÈ›i-l într-un joc ori o activitate plăcută după care spuneÈ›i-i că vă veÈ›i întoarce cât se poate de repede, dar nu exageraÈ›i cu minutele.
Teama de toaletă
DeÈ™i vă pare greu să credeÈ›i, unii copii se tem de toaletă. Toaleta li se pare mare, face zgomot, È™i le e teamă că ar putea chiar pica acolo. Copiii care se acomodează cu toaleta sau cu oliÈ›a de multe ori refuză să intre în baie de teamă. Sunetul făcut atunci când se trage apa ar putea fi înspăimântător pentru cel mic, dar nu È™i dacă o faceÈ›i în joacă, alături de el, pentru a-i explica exact cum funcÈ›ionează.