Și copiii au dreptul la intimitate
Ca È™i părinte, este greu să te abÈ›ii efectiv să nu îÈ›i bagi puÈ›in nasul prin lucrurile intime ale copilului. Fie că arunci o ocheadă în ghiozdan să vezi dacă este vreun pachet de È›igări ascuns pe undeva, prin vreun buzunăraÈ™ ascuns, fie că încerci să pui mâna pe telefon în căutarea unui mesaj nelalocul lui, ori îi cauÈ›i jurnalul secret, toate acestea se numesc violare a intimității. Da, doamnelor È™i domnilor, copilul dvs. nu este proprietate personală, ci are dreptul la propriile vise, speranÈ›e, idei intime, prietenii, sentimente, È™i de asemenea are dreptul la intimitate. Poate că nici dumneavoastră nu v-ar conveni să vă urmărească în permanență cineva, să vă verifice în căutarea unui singur semn de slăbiciune, pentru ca mai apoi să vă pierdeÈ›i complet încrederea în acea persoană. De fapt, când îl controlaÈ›i pe cel mic în acest fel, îl transformaÈ›i într-un fel, într-o persoană mai timidă, mai retrasă, È™i cel mai important lucru este că îl veÈ›i face să îÈ™i piardă încrederea în dvs.
Copiii și Jurnalul
IntraÈ›i în camera fiului sa fiicei dvs. È™i dintr-o dată, în timp ce mai aranjaÈ›i lucrurile, îl vedeÈ›i…este jurnalul , acel lucru intim de care nici măcar nu ar trebui să È™tiÈ›i că există. Și totuÈ™i, l-aÈ›i găsit. Vă puteÈ›i oare abÈ›ine să nu aruncaÈ›i un ochi în interior? Oare aÈ›i putea să nu răsfoiÈ›i nici măcar o pagină? Cei mai mulÈ›i părinÈ›i din păcate nu se pot abÈ›ine să nu intre cu picioarele în viaÈ›a copilului lor, oricât de mic sau de mare ar fi. Poate că vă întrebaÈ›i în gând dacă acel jurnal ascunde ceva ce ar trebui să È™tiÈ›i, ceva atât de grav încât dvs. ca È™i părinte ar trebui să fiÈ›i informat. Și exact pe această premisă merg toÈ›i părinÈ›ii atunci când se uită în jurnalul fiului sau fiicei lor – Dacă ascunde ceva grav? Nu ar trebui să È™tiu È™i eu, ca mamă sau ca tată? DeÈ™i tentaÈ›ia este foarte puternică, ar trebui să îi rezistaÈ›i. În primul rând trebuie să È™tiÈ›i că nu este corect să faceÈ›i acest lucru, să îi căutaÈ›i în lucrurile personale, să îi citiÈ›i jurnalul, să cereÈ›i desfășurătorul discuÈ›iilor È™i sms-urilor pe telefon… AÈ›i putea încerca să discutaÈ›i cu copilul dacă vreÈ›i să vă manifestaÈ›i grija pentru ceea ce se întâmplă în viaÈ›a lui dar în nici un caz nu încercaÈ›i alte metode ce presupun încălcarea intimității sale.
Incă din copilărie, copii manifesta tendințe spre intimitate
Intimitatea se dobândeÈ™te încă din copilărie, È™i sentimentul acesta minunat pe care cu toÈ›ii îl manifestăm. Acela de a avea gânduri, sentimente, trăiri intime, neÈ™tiute de nimeni. Iar dacă unii dintre noi simt nevoia să le aÈ™terne pe hârtie, este È™i mai bine. Pare că timpul se scurge foarte repede, nu-i aÈ™a? Parcă mai ieri copiii erau mici, È™i noi È™tiam totul despre ei. Știam la ce oră trebuie să mănânce, cu cine se întâlnesc, mergeau cu noi de mânuță pe afară… Erau dependenÈ›i de noi ca È™i părinÈ›i. Dar timpul trece È™i este È™i normal ca fiii È™i fiicele noastre să îÈ™i manifeste sentimente de intimitate, tendinÈ›e spre independență. Noi, ca È™i părinÈ›i, suntem mândri de primii paÈ™i pe care îi fac, de primele cuvinte care le spun, râdem atunci când se joacă È™i se ascund de noi, dar mai târziu, vine momentul când îÈ™i ascund bileÈ›elele primite de la colegii lor, închid uÈ™a camerei atunci când vorbesc la telefon, È™i nevoia lor de a fi singuri ne întristează. Nu vom mai È™ti totul despre ei, nu le vom È™ti toate trăirile, nu îi vom putea ajuta de fiecare dată cu un sfat, È™i tot ceea ce părintele simte în acele momente este respingere, pentru că, în străfundul nostru, credem că suntem oarecum ”proprietarii” copiilor noÈ™tri.
Să nu fim indiscreți cu copii nostrii
Aceasta este prima regulă prin care ne putem înÈ›elege cu copiii noÈ™tri, È™i îi putem înÈ›elege. Desigur, ar fi indicat să lăsăm la o parte orgoliile È™i sentimentele contradictorii, să nu ne simÈ›im respinÈ™i È™i să ne înÈ›elegem copiii. Spre exemplu, de fiecare dată se iscă o ceartă destul de urâtă atunci când facem curat în camera copiilor. AceÈ™tia nu îÈ™i mai găsesc apoi nimic din lucrurile pe care le aveau împrăștiate într-o dezordine organizată, iar noi le reproșăm că nu fac niciodată curățenie. GreÈ™it! Putem evita aceste conflicte È™i aceste tendinÈ›e de a căuta pe unde nu trebuie printr-o simplă discuÈ›ie în care să ne anunțăm copiii că nu îi vom ajuta la curățenie decât atunci când aceÈ™tia sunt de acord, în rest, veÈ›i stabili de comun acord o zi în care îÈ™i vor strânge lucrurile. Nici nouă nu ne convine, în fond, dacă cineva ne umblă prin corespondență sau prin lucrurile personale, prin geantă, e-mailuri, sms-uri. Noi de ce am proceda invers?
Copilul se comporta ciudat
Dacă bănuiÈ›i ceva grav, ori suspect în legătură cu copilul dvs., dacă îl vedeÈ›i schimbat ori abătut, È™i vă gândiÈ›i că poate îl È™icanează un coleg, ori ia note proaste, absentează fără să vă spună, s-a îndrăgostit, fumează, fură, ori orice altceva, cea mai bună metodă este discuÈ›ia liberă. De foarte multe ori aceasta funcÈ›ionează. Dacă reuÈ™iÈ›i să căpătaÈ›i încrederea copilului dvs. atunci multe lucruri pot fi evitate cu o simplă discuÈ›ie. Dar dacă este cu adevărat ceva serios? Dacă ascunde copilul ceva mult mai grav? Ei bine, în acest caz, indiciile vor fi mai mult decât evidente. Nu este necesar să căutaÈ›i prea mult prin lucrurile copilului. Vă vor sări în ochi chestiile mai evidente, È™i în plus starea de spirit a copilului trebuie să vă dea de gândit, dar evitaÈ›i să vă amestecaÈ›i în viaÈ›a lui personală prea devreme, fără indicii concludente, È™i încercaÈ›i să aveÈ›i puÈ›ină încredere în copilul dvs.