Calmarea durerilor provocate de erupÈ›ia dentară la bebeluÈ™i È™i copii în mod natural
Proaspetele mămici trec prin etape noi È™i foarte interesante din viaÈ›a lor o dată cu venirea pe lume a bebeluÈ™ului. Primele luni de viață alături de copilaÈ™ sunt pline de bucurie, de fericire, dar apar È™i griji noi, situaÈ›ii stresante, aparent fără rezolvare. După ce perioada colicilor a trecut, apare o altă problemă foarte presantă, erupÈ›ia dentară. Și pentru că nicio mămică nu vrea să îÈ™i vadă puiul suferind, aceasta apelează la o mulÈ›ime de metode pentru calmarea durerilor È™i reducerea disconfortului creat. Dar există È™i metode naturale de a face față acestor situaÈ›ii, fără a da copilului medicamente pe bază de ibuprofen sau aÈ™a zisele geluri calmante.
Cum recunoaștem erupția dentară? Care sunt simptomele?
ErupÈ›ia dentară apare la bebeluÈ™i încă din a treia lună de viață. Este important de È™tiut faptul că erupÈ›ia dentară nu presupune în mod specific fenomenul de spargere a gingiei de către dinte sau măsea, ci procesul este unul mult mai îndelungat. De fapt, erupÈ›ia dentară este un fenomen cât se poate de normal, natural È™i firesc. În jurul vârstei de È™ase luni, majoritatea bebeluÈ™ilor vor avea deja primul dinÈ›iÈ™or. Desigur, aceasta mu este o regulă. Până în jurul vârstei de 30 de luni, dentiÈ›ia temporară trebuie să fie completă. ErupÈ›ia dentară presupune È™i pierderea imunității pasive, aÈ™adar de cele mai multe ori în această perioadă sunt asociate È™i alte tulburări ale sugarului, precum tulburări de somn, agitaÈ›ie, diaree, temperatură crescută, rinoree, etc. Foarte multe mămici È™i medici asociază erupÈ›ia dentară cu febra È™i cu lipsa poftei de mâncare, dar È™i cu alte simptome.
Este bine de È™tiut faptul că temperatura copilului poate creÈ™te până la un maxim de 38.9 grade Celsius, nu mai mult. De asemenea, diareea, vărsăturile, tusea, erupÈ›iile, refuzul lichidelor, sunt fenomene ce nu pot fi asociate neapărat cu erupÈ›ia dentară, dar, spre exemplu, copilul poate face diaree sau poate prezenta vărsături datorită faptului că în această perioadă are tendinÈ›a de a duce orice obiect la guriță, È™i de multe ori unele obiecte pot fi murdare, provocând aceste neplăceri. De obicei în jurul vârstei de patru-È™ase luni apar incisivii inferiori centrali, urmaÈ›i de cei superiori, în pereche. Urmează incisivii laterali, molarii primari È™i secundari. Fiecare copil este diferit È™i această ordine nu este obligatorie. Pe de altă parte, unii copii se nasc cu dinÈ›iÈ™ori, în vreme ce altora le apare primul dinte la vârsta de 14 luni, nu este o regulă.
Sfaturi utile
Mămicile sunt dispuse să încerce orice variantă care ar putea calma durerile bebeluÈ™ului È™i starea de agitaÈ›ie È™i nervozitate. Însă unele măsuri nu trebuie folosite niciodată, nici măcar dacă acestea sunt „transmise din generaÈ›ie în generaÈ›ie în familie„. AÈ™adar, nu este indicat să masaÈ›i gingia bebeluÈ™ului cu alcool, sau cu aspirină, sau orice altfel de medicament. Aceste fapte ar putea avea consecinÈ›e grave asupra dezvoltării din punct de vedere neurologic a bebeluÈ™ului. De asemenea, inelele pentru gingii ce se găsesc în farmacii trebuie folosite numai sub supravegherea unui adult, nu trebuie legat un asemenea inel sau jucărie de dentiÈ›ie de gâtul copilului, existând pericolul sufocării. FaÈ›a bebeluÈ™ului, îndeosebi bărbia trebuie curățată cu un È™erveÈ›el periodic, ori de câte ori este necesar, pentru a îndepărta saliva în exces È™i pentru a preveni iritaÈ›iile faciale.
Remedii naturale și naturiste pentru calmarea durerilor provocate de erupția dentară
Cele mai multe mămici apelează la remedii alopate pentru a calma durerile provocate de erupÈ›ia dentară. AÈ™adar, medicamentele pe bază de ibuprofen sau de paracetamol, sub formă de sirop, sau gelurile gingivale ce conÈ›in substanÈ›e analgezice sunt la îndemâna oricui È™i pot fi procurate fără prescripÈ›ie medicală de la orice farmacie. Însă acestea sunt recomandate ca È™i ultimă soluÈ›ie, nu este recomandat să se administreze aceste medicamente fără prescripÈ›ia medicală, în doze mai mari decât sunt recomandate, sau în tratament de lungă durată. Să vedem câteva metode naturale de a calma durerile È™i de a reduce stresul provocat de erupÈ›ia dentară. În primul rând, înainte de erupÈ›ia dinÈ›iÈ™orilor, este recomandată folosirea unei simple linguri,ca metodă eficientă de calmare a durerilor. Aceasta poate fi răcită în frigider, nu în congelator pentru a nu se lipi de pielea fină È™i crudă a copilului, È™i se oferă copilului, sub atenta dvs. supraveghere, pentru a o plimba prin guriță. Copilul va È™ti imediat ce să facă cu lingura È™i durerile provocate de erupÈ›ia dentară se vor diminua. De asemenea, È™i fructele răcite în frigider sunt o soluÈ›ie utilă pentru a calma durerile dentare. OferiÈ›i-i bebeluÈ™ului o bucată de măr sau de banană răcite în frigider sau un inel de dentiÈ›ie cumpărat de la farmacie. Dacă gingia este umflată iar bebeluÈ™ul este plângăcios È™i apare È™i febra, atunci este cazul să ne gândim È™i la ceva remedii naturiste.
Masați gingia cu șofran și miere.
Se poate face un balsam din miere È™i È™ofran, un vârf de cuÈ›it de È™ofran la o linguriță de miere, È™i se masează astfel gingia bebeluÈ™ului de trei ori pe zi, un masaj blând. AtenÈ›ie însă să nu folosiÈ›i mierea la bebeluÈ™i mai mici de un an, deoarece pot dezvolta o afecÈ›iune cu urmări grave, denumită botulism.
Ceai de afine și mentă.
AÈ™a cum am menÈ›ionat mai sus, în perioada apariÈ›iei dinÈ›iÈ™orilor pot apărea È™i alte fenomene, precum diareea. Foarte mulÈ›i copii se confruntă cu această problemă È™i este ideal să ajutaÈ›i copilul să scape de această jenă în mod natural. Ceaiul de afine È™i de mentă se încadrează perfect în remediile naturiste ideale. AÈ™adar, infuzia de afine se prepară din o lingură de afine la ¼ litri de apă. După ce fierb vreme de zece minute, se strecoară È™i se oferă bebeluÈ™ului câte două linguriÈ›e de ceai de trei ori pe zi. Ceaiul de mentă poate fi făcut sub formă de infuzie, È™i se găseÈ™te È™i la pliculeÈ›e la orice farmacie naturistă sau plafar.
Ceaiul de anason și fenicul.
Erupția dentară este asociată cu fenomene precum diareea și balonarea, așadar anasonul și chimenul sunt remedii extrem de eficiente pentru aceste afecțiuni. Se prepară un ceai din 20 g de anason, 20 g de fenicul peste care se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat vreme de zece minute, se strecoară și se oferă sugarului.
Reglați temperatura corpului.
Și copiii pot beneficia de efectele binefăcătoare ale plantelor în ceea ce priveÈ™te scăderea temperaturii corporale. Fie că este vorba de o infecÈ›ie respiratorie, urinară, sau de altă natură, È™i copiii sunt predispuÈ™i febrei. Aceasta trebuie tratată rapid È™i trebuie să acÈ›ionăm din timp cu medicamente È™i împachetări. ȘoseluÈ›ele în oÈ›et sau spirt au, de asemenea, efect în scăderea febrei. Dar pentru a scădea febra È™i a hidrata copilul, este indicat ceaiul amestec de trei fraÈ›i pătraÈ›i, primulă, salcie È™i echinacea, de asemenea, ceaiul de mentă, ceaiul de flori de soc, ceaiul de ghimbir sau ceaiul de coada È™oricelului.
Mușețelul
MuÈ™eÈ›elul este poate cea mai cunoscută plantă cu efect liniÈ™titor. Acesta are proprietăți relaxante, este un remediu străvechi folosit de sute de ani È™i mereu dă rezultate spectaculoase. MuÈ™eÈ›elul ameliorează anxietatea, relaxează muÈ™chii, eliberează tensiunea nervoasă, calmează digestia, elimină stările de iritabilitate, aÈ™adar poate fi folosit pe termen lung. PuteÈ›i oferi copilului infuzie de muÈ™eÈ›el sau puteÈ›i masa gingiile copilului cu infuzie de muÈ™eÈ›el îmbibată pe un tifon steril. Trebuie să fiÈ›i foarte precauÈ›i atunci când preparaÈ›i infuzia de muÈ™eÈ›el pentru că o cantitate mai mare de plantă poate deveni chiar toxică. Astfel, luaÈ›i două linguri de floare de muÈ™eÈ›el uscată, puneÈ›i-le într-o cană È™i turnaÈ›i 200-250 de mililitri de apă clocotită. LăsaÈ›i la infuzat timp de două ore. StrecuraÈ›i cu grijă ceaiul astfel obÈ›inut È™i oferiÈ›i bebeluÈ™ului în cantități nu foarte mari.
Ceaiul de tei pentru nopți agitate.
Atunci când copilul are nopÈ›i agitate din cauza erupÈ›iei dentare îi puteÈ›i oferi puÈ›in ceai de tei. Florile de tei, cu aroma lor plăcută, sunt fie culese È™i uscate, fie cumpărate de la magazin, cert este că ceaiul de tei este folosit cu succes È™i de către copii È™i de către adulÈ›i. Florile de tei sunt bogate în vitamina C, antioxidanÈ›i È™i au acÈ›iune sedativă È™i relaxantă.