Copilul singur acasă, după școală
DeÈ™i cei mai mulÈ›i părinÈ›i sunt efectiv îngroziÈ›i de ideea că băieÈ›elul sau fetiÈ›a vor rămâne singuri acasă, cei mai mulÈ›i dintre copii sunt nevoiÈ›i să rămână acasă singuri după ce împlinesc È™apte ani È™i frecventează È™coala. MulÈ›i copii trebuie să stea singuri după ce se întorc de la È™coală È™i până vin părinÈ›ii de la serviciu. Nimic mai simplu, v-aÈ›i gândi. Oricum puÈ™tiul are de făcut teme, se mai uită È™i la televizor, dar nici un părinte nu îÈ™i poate ascunde îngrijorarea.
Poate rămâne singur acasă după vârsta de 7 ani?
Vi se pare prea devreme? Vârsta de È™apte ani este chiar ideală pentru a învăța copilul să se descurce puÈ›in È™i singur. Dacă este destul de autonom È™i vedeÈ›i că e pregătit să înfrunte situaÈ›iile neprevăzute fără să intre în panică, È™i dacă este un copil cuminte È™i ascultător, È™i mai aveÈ›i È™i o vecină sau o prietenă foarte bună care să vină pe la copil să îl verifice când È™i când, atunci totul este perfect. În plus, telefonul mobil este acum obligatoriu pentru a putea È›ine legătura cu puÈ™tiul rămas singur acasă. Orice situaÈ›ie neprevăzută vă va fi semnalată imediat.
La întrebarea, dacă poate copilul să rămână singur acasă după vârsta de È™apte ani, răspunsul nu este unul sigur pentru toÈ›i părinÈ›ii È™i universal valabil. Acest lucru depinde de gradul lui de autonomie, de maturitate È™i de atitudinea părinÈ›ilor față de copil. Dacă părinÈ›ii sunt foarte grijulii, atunci sunt puÈ›ine È™anse ca acesta să rămână singur È™i o oră. Iar dacă până la vârsta È™colară aÈ›i fost împreună majoritatea timpului, nu vă aÈ™teptaÈ›i să sară în sus de bucurie că va fi lăsat singur. TotuÈ™i, trebuie să îi testaÈ›i treptat maturitatea.
Ce trebuie să îi spuneÈ›i copilului înainte de a pleca
DeÈ™i aveÈ›i tendinÈ›a să îl copleÈ™iÈ›i cu sfaturi de tot felul, este bine să treceÈ›i în revistă situaÈ›iile mai dificile în care ar putea fi pus în lipsa dvs. Acest lucru îl va ajuta să găsească repere È™i să nu se panicheze la cel mai mic obstacol. ÎncercaÈ›i să îl faceÈ›i pe cel mic să se simtă important È™i să simtă că aveÈ›i încredere în el, È™i nu subestimaÈ›i capacitatea de adaptare a copilului. De asemenea, puteÈ›i stabili împreună un mic planning, pentru a se organiza mai bine. Îi puteÈ›i face planul pentru a doua zi de cu seara, desigur, de comun acord, pentru a se ghida după el, care să includă, spre exemplu, o perioadă de făcut teme, una de uitat la televizor, una de joacă, să mănânce… Dacă va face măcar două treimi din sarcini, va fi excelent. Nu îl îngreunaÈ›i cu sarcini ingrate, totuÈ™i. Este copil, È™i nu trebuie să îi trasaÈ›i reguli È™i sarcini foarte clare È™i dure. Nu îl obligaÈ›i să ducă gunoiul, ori să spele vasele, să facă curățenie ori să îÈ™i facă chiar toate temele. Unele lucruri intră în atribuÈ›ia dvs, iar dacă cel mic nu È™i-a făcut temele, le puteÈ›i face împreună o parte din ele. Mai mult decât atât, nu îi încredinÈ›aÈ›i copilului pe frățiorul sau surioara mai mică pentru a-l avea sau a o avea în grijă.
Păstrați legătura cu copilul
Telefonul mobil este liantul dvs. È™i al copilului în aceste situaÈ›ii. SunaÈ›i-l după ce iese de la È™coală, stabiliÈ›i apoi o oră la care să vă sune el, sau, de ce nu, chiar la câteva minute, dacă se simte singur, deoarece telefonul este un mijloc preÈ›ios e păstrare a legăturii. PrezenÈ›a unui prieten sau a unei rude, ori a unei vecine de încredere este de asemenea bine-venită. PuteÈ›i avea o persoană de încredere care să treacă pe la dvs. din când în când pentru a vedea cum se descurcă cel mic, È™i, de ce nu, pentru a face o activitate împreună sau pentru a-l ajuta la teme. Oricum ar fi, dacă vă cunoaÈ™teÈ›i copilul È™i È™tiÈ›i cum să faceÈ›i adaptarea cât mai uÈ™oară, È™i aveÈ›i încredere în maturitatea lui, atât cât se poate la această vârstă, atunci luaÈ›i-vă inima în dinÈ›i È™i lăsaÈ›i copilul singur după ore.