Â
Gusturile sănătoase se formează din copilărie
 Poate că nu vă vine să credeți, dar este adevărat. Gusturile sănătoase, preferințele culinare, pofta de fructe și de legume se formează încă din copilărie. Depinde foarte mult de educația culinară pe care le-o oferim copiilor noștri. Poate că, la începutul diversificării, borcănelele cu mâncare gata preparată par o soluție avantajoasă din multe puncte de vedere, dar în realitate nimic nu se compară cu mâncarea făcută în casă de către mămici. Încă de mic, copilul trebuie obișnuit cu fructe și legume (întâi în piureuri, apoi în diverse combinații), cu supe de casă, din ingrediente cât mai naturale, cu sucuri proaspete (fresh-uri de portocale, de mere, de pere sau în diverse combinații), cu prăjituri preparate în casă, pe cât posibil cu evitarea celor din comerț. Desigur, nu putem evita de multe ori aceasta, dar putem interveni puțin în modelarea gusturilor copilului, lucru care îi va fi de mare folos pe tot parcursul vieții.
Â
Modelele sunt părinții
 Părinții sunt modelul copiilor în foarte multe privințe. Atât din punct de vedere comportamental, al gesturilor, al mimicii, al modurilor de înfruntare a unei situații, adulții sunt cei care influențează copiii, care imită aproape tot până la o anumită vârstă. De asemenea, responsabilitatea părintelui este aceea de a oferi copilului o hrană cât mai variată, cu alimente sănătoase, pe cât posibil, și un program de alimentație care să includă trei mese pe zi și două gustări hrănitoare și sănătoase. De asemenea, tot de la părinți copilul va decide dacă atunci când se va maturiza, va lua micul dejun sau va bea pur și simplu o cafea și va mânca un biscuite pe fugă. Totul stă în educația culinară. După primii ani de viață, copiii știu deja ceea ce vor să mănânce și ce nu au voie să mănânce. Adesea părinților le este foarte greu să își convingă copiii să încerce și alimente sau combinații de alimente noi. Există însă o rețetă care nu dă greș niciodată și anume, puterea exemplului personal. Copilul va accepta cu siguranță să mănânce o supă gustoasă dacă părinții o vor face, într-o ambianță plăcută și nu fiind obligați de împrejurări.
Â
Combinații apetisante
 În general, copiii preferă alimentele mai dulci și îndeosebi fructele. Le puteți servi la micul dejun fructe ori un castron mare de cereale cu bucățele de fructe confiate sau proaspete sau le puteți oferi ca și gustare un pahar mare de suc proaspăt stors din fructe și legume. Un adevărat cocktail de energie, un shake de fructe (spre exemplu banană cu lapte dulce sau lapte bătut) va revigora copilul și este extrem de hrănitor, servit alături de un biscuit de casă. Mult râvnita cremă de ciocolată (pe care o puteți prepara și în casă) va căpăta un aspect mai sănătos dacă va fi garnisită cu felioare de fructe (măr, pară, banană) și alături de un ceai de tei sau de o cană de lapte proaspăt. Totul stă în puterea exemplului și în adaptarea la cerințele copilului.
Â
Trucuri mici, de mare ajutor
 Legumele sunt cele mai problematice dintre alimente, acestea fiind considerate de copii fie acre, amare, sărate sau fade. Dar puteți masca legumele pe care micuțul le evită adesea (țelină, morcovi, broccoli, mazăre), în supele creme, în piureuri, în pizza și în sosurile pentru paste, în chifteluțe de pui sau de curcan făcute la cuptor. De asemenea, aspectul are o mare însemnătate pentru copii, iar cu prezentarea potrivită încă din copilărie, copiii pot fi obișnuiți cu legumele și fructele cele mai sănătoase și vor deprinde obiceiuri bune pentru atunci când vor crește.