Vizitele la familiile cu nou-născuți – câteva reguli de bază
Dacă aveți o cunoștință, o rudă sau o prietenă ce a născut recent și vreți să vedeți cel mai mic membru al familiei și aveți cele mai bune intenții în această privință, trebuie să știți că există câteva reguli de bază pentru aceste vizite. Nu sunt vizite protocolare, dar trebuie să țineți cont de câteva reguli de bun simț care se aplică în cazul familiilor cu bebeluși.
Fiți punctual!
Dacă vă anunțați vizita, de comun acord cu părinții, la o anumită oră, spre exemplu ora 17, nu întârziați mai mult de un sfert de oră și nu veniți mai devreme cu jumătate de oră doar pentru că erați în zonă... Părinții îi cunosc programul de masă și de somn, de baie, poate și de colici, al celui mic și s-ar putea să nimeriți în cele mai neplăcute momente atunci când nu respectați ora de vizită.
Nu vă anunțați vizitele, ci întrebați care ar fi cea mai bună oră la care să veniți pentru a-l vedea pe cel mic. Abia după ce stabiliți de comun acord cu părinții, organizați-vă timpul pentru a vă prezenta la timp la ușa prietenilor.
Nu veniți cu mâna goală!
La copilul mic nu se merge cu mâna goală. Chiar dacă nu aveți cunoștințe în acest ”domeniu”, puteți întreba pe cineva din familie, chiar și o vânzătoare la magazin. Luați un pachet de pamperși pentru că sunt de mare folos, luați hăinuțe potrivite vârstei și sexului copilului sau chiar jucărele. Nu uitați nici de părinți și luați o mică atenție și acestora, dar excludeți alcoolul sau ciocolata de pe listă, deoarece dacă mămica alăptează nu are voie. Gândiți-vă la fructe proaspete, un coș cu bunătăți de la patiserie, ceva preparat în casă, proaspăt, spre exemplu brioșe, un borcănel cu cel mai bun gem sau dulceață, poate chiar și o carte despre creșterea copilului mic.
Nu dați bani copilului!
Poate că ați auzit de tradiția din bătrâni să îndesați o bancnotă mai mare sau mai mică în pampers, la piept, la căciulița sau la șosețelele bebelușului. Acest obicei nu este deloc unul sănătos, pentru copil. Dacă vreți să dați bani părinților, pentru a cumpăra celui mic ceva, este în regulă, dar nu obligați copilul cu imunitatea zero să ia contact cu banii atât de murdari și plini de viruși și microbi!
Evitați vizitele dacă sunteți bolnav!
Chiar dacă ați convenit cu părinții copilului să veniți într-o anumită zi la o anumită oră, dar între timp ați luat o viroză, strănutați, nu vă simțiți bine, sub nicio formă nu trebuie să veniți la copil, nici măcar să îl vedeți de la distanță. Evitați și contactul cu părinții copilului, pentru a-i scuti de evenimente neplăcute. Nu ați vrea să aflați că cel mic este bolnav, face febră, din cauza încăpățânării dumneavoastră de a-l vizita. Reprogramați vizita!
Oferiți-vă tot sprijinul și ajutorul părinților!
În limitele puterilor dumneavoastră, oferiți-vă ajutorul noilor părinți. Aceștia sunt destul de dezorientați și cu multe pe cap. Oferiți-vă să gătiți, să spălați, să faceți cumpărături, să luați copilul mai mare de la grădiniță, să îl plimbați prin parc, să mergeți să plătiți facturile familiei, pentru a-i scuti de un drum, să le aduceți ceva bun gătit în casă la care poftesc, dar nu au timp să prepare... Vizitele la o familie cu nou-născut sau cu un bebeluș mic sunt foarte frumoase dacă se respectă câteva reguli de bun simț și astfel toată lumea va fi mulțumită și fericită.