Depresia postpartum
Proaspetele mămici se pot simÈ›i adesea singure, triste, neînÈ›elese, într-o stare mai degrabă depresivă decât de euforie È™i de fericire. Aceasta este, doamnelor È™i domnilor, depresia postpartum, cea mai grea încercare pentru o proaspătă mămică ce nu a făcut altceva nouă luni decât să îÈ™i aÈ™tepte cu nerăbdare pruncul. Cu toate că are un copil frumos, sănătos, născut în condiÈ›ii cât se poate de normale, mama nu se simte atât de fericită. De ce? Pentru că se instalează depresia postpartum din care cu greu iese mămica fără ajutorul celor dragi È™i apropiaÈ›i ei. Nu este vina ei că s-a instalat această depresie, ci simptomele apar la un număr foarte mare de femei ce tocmai au născut.
Cauzele depresiei postpartum
Nu s-au stabilit cu exactitate cauzele depresiei postpartum. De fapt, depresia postpartum este o tulburare de natură psihică cât se poate de frecventă care afectează una din opt proaspete mămici. Această depresie apare în primele săptămâni ori chiar luni de după naÈ™tere È™i poate dura până la un an, cu forme din ce în ce mai uÈ™oare, desigur.
O posibilă cauză a instalării depresiei postpartum ar putea fi schimbările hormonale bruÈ™te, dar È™i sentimentele confuze ale mămicii. DeÈ™i este o femeie împlinită cu un copil sănătos È™i frumos, ea poate simÈ›i o mai mare responsabilitate acum, poate crede că nimeni nu o înÈ›elege È™i se poate simÈ›i singură È™i abandonată mai ales dacă ea este cea care rămâne zi de zi acasă cu bebeluÈ™ul fără niciun ajutor. Tulburările psihice anterioare dar È™i situaÈ›iile specifice pot instala de asemenea depresia postpartum, È™i printre acestea se numără È™i stresul din timpul sarcinii ori tulburările bipolare. AbsenÈ›a suportului emoÈ›ional din partea familiei È™i a soÈ›ului este o altă cauză a instalării depresiei postpartum.
Simptomele depresiei postpartum
Cele mai frecvente astfel de simptome includ în primul rând dispoziÈ›ia tristă a mamei. Tânăra mămică se poate simÈ›i singură È™i tristă mai tot timpul, poate plânge din orice È™i poate avea senzaÈ›ia că are sufletul încărcat È™i de gol interior. De asemenea, mai este un simptom ce poartă denumirea medicală de anhedonie, È™i reprezintă de fapt refuzul mamei de a întreprinde unele activități care îi făceau plăcere înainte. Acum, tânăra mămică se pare că nu se mai bucură de nimic È™i că nicio activitate nu mai este satisfăcătoare. Apetitul alimentar al tinerei mămici ar trebui să ne pună un semn de întrebare dacă scade foarte mult ori creÈ™te. Mămica, mai ales dacă alăptează, trebuie să aibă o alimentaÈ›ie sănătoasă È™i echilibrată È™i să evite fluctuaÈ›iile de apetit, care reprezintă de asemenea un simptom al depresiei postpartum. SenzaÈ›ia de vinovăție sau de inutilitate È™i preocupările legate de sinucidere (chiar È™i simpla menÈ›iune a acestora) sunt simptome grave ale depresiei postpartum, precum È™i anxietatea, insomnia, oboseala excesivă sau pierderea energiei.
Cum se tratează depresia postpartum?
Depresia postpartum se tratează cu ajutorul familiei È™i a apropiaÈ›ilor. Mămica trebuie să se simtă din nou utilă, din nou frumoasă, dorită, trebuie să simtă că trăieÈ™te, să fie recunoscătoare pentru ceea ce i s-a oferit în viață È™i trebuie să fie ajutată de către prieteni È™i rude în acest sens. Atitudinea soÈ›ului, a părinÈ›ilor È™i a prietenelor dragi contează enorm. Mămica aflată în depresie trebuie să ia o pauză, să lase copilul în grija altcuiva preÈ› de câteva ore când merge la o plimbare, la un suc, la coafor, ori face alte activități ce îi făceau cândva plăcere. Pentru mămicile care nu alăptează, se recomandă administrarea de antidepresive pentru a depăși mai uÈ™or perioada.