Bebelusul si alaptarea

 

Alaptarea

bebelusul si alaptarea Cand vine vorba de alaptare, acesta fiind un subiect foarte vast si destul de cuprinzator, avem nevoie de foarte mult timp si spatiu sa dezbatem acest subiect. Alaptarea este un fenomen fiziologic normal, ce apare in urma sarcinii si mai apoi a nasterii propriu-zise. Alaptarea reprezinta hranirea nou nascutului cu lapte de mama, natural, plin de nutrienti. Dar de ce a devenit alaptarea un subiect atat de controversat de-a lungul timpului?

 

Alaptarea in primele zile

 Alaptarea este un fenomen natural care se manifesta la aproape toate femeile. Potrivit studiilor si statisticilor, numai un mic procent de 2% din femei nu pot alapta. Fie ca nasterea s-a produs pe cale naturala sau, din varii motive printr-o operatie de cezariana, bebelusul poate fi alaptat in primele zile dupa nastere. Ideal este sa puneti copilul la san inca de la cateva ore dupa nastere. Bebelusul nu va suge mult pentru ca are somacelul mic si cativa ml de corostru ii vor fi suficienti. Primele zile sunt deosebit de importante penrru intreaga perioada de alaptare. Daca invatati sa puneti copilul la san corect si eficient, nu veti face nici ragade, rani, mastita, etc.

 

Alaptarea la cerere sau cu program?

 Iata o intrebare cu care multe mamici se confrunta. Specialistii sustin ca alaptarea ar trebui facuta la cerere si nicidecum cu program deoarece laptele matern nu are o compozitie si o consistenta bine definita la fel ca laptele praf. Asadar, suptul cu program din 2 in 2 sau din 3 in 3 ore nu mai este eficient. Copilul trebuie pus la san cat de des isi doreste si lasat la san chiar si ore. Alaptatul reprezinta si atasamentul copilului fata de mama, asa ca bebelusii se vor simti mult mai in siguranta la sanul mamei. Cea mai buna crestere in greutate o vor inregistra bebelusii care mananca lapte de mama la cerere, cea mai buna dispozitie psihica si fizica o vor prezenta bebelusii care mananca lapte de mama la cerere, si la fel stau lucrurile si in cazul imunitatii.

 

Cum stiu ca ii este foame?

 Bebelusii ne anunta atunci cand vor sa suga. Este important sa stim ca bebelusii nu sug numai de foame, ci si de sete, si pentru a se calma sau a se simti mai in siguranta. Cei mai multi bebelusi alaptati la san vor adormi la san, acolo isi gasesc alinare, sanul tinand loc de suzeta, intr-un fel, iar cei ce se trezesc noaptea sa suga de mai multe ori se vor linisti tot la san. Cum stim ca vrea sa suga bebele? Simplu. Ne arata prin semne specifice : isi baga degetelele in gurita, imita suptul, cauta sanul efectiv, sau este foarte agitat.

 

Cum stiu ca am suficient lapte?

 Nu stim, pur si simplu. Simtim ca avem suficient lapte, nu stim. Nu avem cum sa masuram cantitatea laptelui matern. Ne putem mulge, vedem cati ml scoatem la un muls, ni se pare prea putin, si de aici incep problemele. Singura metoda prin care stim cu adevarat ca mai avem lapte pentru bebelusul nostru este reprezentata de cresterea sa in greutate. Daca bebelusul ia in greutate (nu este musai sa ia in greutate dupa grafice, luna de luna doamnelor), are o stare generala buna, nu ii este foame, nu plange, nu este agitat in permanenta, atunci sa stiti ca aveti suficient lapte, chiar daca dumneavoastra vi se pare ca este loc de mai bine.

 

Cum marim secretia lactata?

 Lactatia nu este un lucru care dispare pur si simplu, peste noapte. Nicidecum, doamnelor. Secretia lactata dispare abia dupa 40 de zile de la incetarea alaptarii. Bineinteles, sunt situatii extreme (un stress foarte mare, un soc...) ce pot provoca pierderea totala a lactatiei, dar nu este cazul dumneavoastra. Daca vi se pare ca bebelusul nu mananca suficient si nu ia in greutate cum ar trebui, incercati sa mariti secretia lactata. Cum? Cu ajutorul produselor naturiste si a ceaiurilor speciale.

 

Alimentatia mamei si alaptarea

 Influenteaza alimentatia mamei starea de bine a copilului? Desigur. Cert este faptul ca nu trebuie sa eliminati complet anumite alimente din meniu, ci sa incercati sa le evitati pentru a nu produce discomfort copilului, precum diaree, constipatie, gaze, balonare, etc. Este bine totusi sa consumati alimente din cele mai proaspete si mai bogate in vitamine si nutrienti, sucuri naturale si ceaiuri, si sa evitati grasimi, carnea de porc (scade lactatia), citricele, lactatele, produsele fast-food, varza, fasolea (baloneaza), mancarurile picante, broccoli. Dupa fiecare alaptare, beti un pahar mare de apa, lichidele stimuleaza lactatia. Consumati cat mai multe supe, legume fierte, carne slaba, evitati alcoolul, tutunul, cafeaua. NU va impuneti un regim alimentar strict, dar daca vedeti ca un anumit aliment face rau bebelusului, provoaca discomfort, eliminati-l din alimentatie!

 

Colicii si alaptarea

 Alaptarea nu provoaca colici. Acesta este primul lucru pe care este bine sa il stiti. Faptul ca bebelusii alaptati fac colici mai des decat cei hraniti cu lapte praf este un simplu mit. Desigur, mama trebuie sa aiba o alimentatie potrivita, si sa ajute bebelusul sa ragaie dupa fiecare masa de lapte pe care o consuma. De asemenea, faptul ca suptul la cerere provoaca colici, din cauza ca stomacul copilului nu poate digera laptele atat de repede, este un simplu mit. Sfaturi pentru colici: carpe calde din bumbac pe burta, leganat in brate, alaptat la cerere. 

 

Primele sase luni de alaptare exclusiva

 Medicii recomanda ca in primele sase luni de viata, alaptarea sa fie exclusiva. Asadar, primele sase luni de viata, copilul dumneavoastra se va hrani numai cu laptele dumneavoastra, care ii va fi mai mult decat suficient. Si va lua in greutate, va creste in inaltime, sub ochii dumneavoastra. Bebelusii nu au nevoie de suplimente pana la aceasta varsta, nici macar de ceai sau de apa, contrar a ceea ce se crede, desi se poate incepe diversificarea putin mai devreme de sase luni, treptat. Dar pana atunci, nu au nevoie nici de cereale, nici de mar cu biscuite, nici de banana cu iaurt, doar de laptele dumneavoastra. Nici mie nu mi-a venit sa cred, dar fetita mea a crescut numai cu laptele meu vreme de sase luni! Studiile arata ca un copil alaptat exclusiv vreme de 6 luni este mai sociabil, mai inteligent, cu un sistem imunitar de fier!

 

Alaptarea si puseele de crestere

 Vi se pare ca bebelusul sta mai mult la san decat de obicei si va ingrijorati ca nu mai aveti lapte suficient? Stati linistita, este doar un puseu de crestere. Acestea apar la o luna, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni si la 1 an, dar, desigur, nu la date fixe. Puseul de crestere poate aparea si cu o saptamana doua dupa implinirea a 6 luni, de exemplu, si se poate termina dupa 3-7 zile. Nu disperati! Puneti copilul cat de des vrea la san. In urma unui puseu de crestere, copilul va capata o abilitate noua (va invata sa se rostogoleasca, spre ex) sau va lua foarte mult in greutate.

 

Alaptarea in tandem

 Alaptarea in tandem reprezinta alaptarea a doi copii de varste diferite in acelasi timp. Astfel, sunt femei care alapteaza si mezinul familiei, dar si pe fratiorul sau pe surioara mai mare, fara niciun fel de probleme. Laptele este suficient pentru toata lumea, dar tineti cont de faptul ca mezinul are prioritate, doamnelor! Alaptarea in tandem este o adevarata provocare, sa stiti. Numai femeile si mamele cu adevarat eroine o pot face. De foarte multe ori apar rivalitati intre frati, iar mama ajunge sa simta discomfort la alaptat, asadar, tratati totul cu mare prudenta, si nu opriti totul brusc, deoarece acest lucru poate avea consecinte negative.

 

Alcoolul, tutunul si cafeaua in alaptare

 Teoretic, aceste substante sunt STRICT INTERZISE in alaptare. Practic, multe mamici le consuma. Sa le luam pe rand. Alcoolul nu trebuie consumat in exces in perioada alaptarii din mai multe motive: nu veti ai avea reflexele bune sa aveti grija de bebelusul dvs, veti fi mai molesita, va veti simti ametita, fluxul de lapte este mai slab, si posibil ca si bebelusul sa fie mai molesit, sau, dimpotriva, mai agitat. Tutunul, pe de alta parte, provoaca cel mai adesea infectii respiratorii copiilor, ajungand pana la astm, iar cafeina in exces agita bebelusul. Cu toate acestea, medicii recomanda ca mamicile care nu se pot lasa de fumat in aceasta perioada sa reduca numarul de tigari cat pot de mult, iar daca mamica nu a fumat si in perioada sarcinii, dar se apuca imediat dupa nastere, este posibil ca bebelusul sa nu accepte laptele.

 

Problemele de alaptare si mastita

 Mastita este cea mai des intalnita problema in alaptare, alaturi de ranile pe sani. Mastita reprezinta, din punct de vedere medical, inflamatia sanului, cauzata de un flux scazut al laptelui, de pozitionarea incorecta a copilului la san, sau de un flux prea abundent care nu este gestionat asa cum trebuie. In primele luni, fluxul de lapte este foarte puternic, nu este reglat decat abia pe la patru luni. Asadar, in primele trei luni se recomanda ca mama sa se mulga, manual sau cu o pompa de san. Cu alte cuvinte, atunci cand incepe lactatia, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectie. Apoi infectia se dezvolta cand mamelonul devine crapat si iritat si permite patrunderea bacteriilor. Mastita poate duce la febra, frisoane, abces, cresterea pulsului, nevralgii, etc. Mastita este o afectiune ce se poate trata cu antibiotice din timp, ceea ce previne aparitia complicatiilor, plus golirea sanilor periodic. Cum EVITAM mastita? Nu stati cu sanii angorjati, mulgeti-va des, incercati sa nu blocati canalele galactofore, pozitionati copilul corect la san si ungeti sanii cu glicerina boraxata sau cu crema de galbenele dupa supt, nu va legati in jurul sanilor pentru a opri lactatia si nu purtati sutiene sau haine stramte.

 

Alaptarea pana la 2 ani si criticile celor din jur

 Mamicile sunt sfatuite acum sa alapteze pana la varsta de doi ani, aceasta fiind oarecum varsta ideala de alaptare. Dar ce parere au oamenii din jur? Una nu foarte pozitiva. Inainte femeile erau sfatuite sa alapteze pana la varsta de 6 luni sau 9 luni, apoi sa intarce copilul ca sa manance mai bine, plus alte motive. Acum insa mamicile vor sa alapteze cat mai mult, sa se bucure de acest avantaj pe care il au (unele poate o data in viata), insa cei din jur nu le lasa. Comentariile rautacioase si sfaturile nu inceteaza sa apara, mai ales in jurul varstei de un an. Nu-i asa ca auziti des "poate nu mai ai lapte de ajuns", "laptele tau e ca un zer, ca o apa acum", "cat ai de gand sa ii dai sa suga, e mare de acum", "din cauza laptelui tau nu mananca bine", "da-i din ce in ce mai putin ca sa uite de san", "sa nu alaptezi in public". Si lista poate continua. Trebuie insa sa treceti peste aceste comentarii si sa vedeti nevoile copilului, nu sfaturile celor din jur, este dreptul dvs. sa alaptati. Laptele de mama ii asigura copilului tot ce are nevoie, ii aduce alinare, se simte mai sigur pe el, si va fi foarte independent atunci cand va creste.

 

Pozitii de alaptare

 Pozitii de alaptare sunt numeroase. Fie ca alaptati copilul in brate sau culcata in pat, fie ca suge stand pe burtica dumneavoastra, fiecare copil isi manifesta dorinta de a suge asa cum simte si singuri trebuie sa va alegeti pozitia ideala, atat dvs. cat si bebelusul dvs., sa va simtiti comfortabil si apropiati unul de celalalt in timpul alaptarii. Recomandarea noastra este sa vorbiti cu bebelusul in timpul alaptarii, sa ii cantati cantecele frumoase, atmosfera va fi una superba.

 

Beneficiile alaptarii

 Beneficiile alaptarii sunt numeroase, atat pentru mama cat si pentru copil. Atfel, femeile care alapteaza prezinta un risc mai mic sa dezvolte cancer la san, la col, si sunt protejate impotriva osteoporozei. Bebelusii alaptati, pe de alta parte, se vor dezvolta extrem de armonios. Bebelusii alaptati au o sanatatea de fier, un sistem imunitar crescut, este bun pentru inteligenta bebelusului, bebelusul alaptat va deveni un copil independent, laptele matern este bun din toate punctele de vedere pentru bebelus.

 

Oprirea lactatiei

 Acest subiect este unul destul de delicat. Fiecare mamica procedeaza asa cum considera atunci cand isi doreste sa opreasca lactatia. Unele mamici se leaga, altele recurg la solutii precum aplicarea taratelor de grau sau a frunzelor de varza pe sani, altele iau pastile cu efect nedorit... Alaptarea ar trebui sa se opreasca de la sine, in mod normal. Reducerea numarului de mese de lapte zilnic este un prim pas. Apoi, cand va hotarati sa opriti lactatia, nu faceti totul sa fie traumatizant, nu plecati de langa copil, nu trimiteti copilul la bunici, nu il fortati sa bea lapte din biberon. Incepeti prin a bea ceai de salvie pentru ca laptele sa se diminueze, si oprirea lactatiei se va face de la sine.

Categorie:

Mai poți citi despre Familie si copii

ÃŽmprumutăm sau cumpă…

  Împrumutăm sau cumpărăm lucruri pentru bebeluș?  Una dintre cele mai înrădăcinate trad...

Cum stimulăm imaginaÈ›…

  Stimularea imaginației și creativității copilului  Copilul mic trebuie să aibă activită...

Vizitele la familiile c…

  Vizitele la familiile cu nou-născuți – câteva reguli de bază  Dacă aveți o cunoștinț...

Imunizarea naturală a …

  Imunizarea naturală a organismului copiilor  Imunizarea copilului este un subiect extrem de c...

Idei pentru pacheÈ›elul…

  Idei pentru pachețelul de la școală  Cele trei mese principale ale unei zile și gustările...

Când È™i cum facem tes…

  Când facem testul de sarcină?  Testul de sarcină este un instrument ce ne ajută să detect...

Cum facem cumpărături…

  Cumpărăturile, prilej de creare a unei legături între părinte și copil  Cumpărăturile ...

Când È™i cum folosim p…

  Copiii mici au nevoie de pernă?  Folosirea pernelor este un subiect extrem de delicat atunci ...

AlimentaÈ›ia copilului …

  Alimentația copilului mic  Pentru părinții cu copii mici, de până la trei ani, de cele ma...

Răceala la bebeluși ȅ

  Răceala la sugari și copii  În general, copiii răcesc cam de șase ori pe an, în medie...

Semnele din naÈ™tere al…

  Semnele din naÈ™tere ale copilului  De cele mai multe ori părinÈ›ii privesc îng...

ÃŽn avion cu copiii

  În avion cu copiii...  Cele mai lungi È™i mai grele călătorii sunt cele î...

Gusturile sanatoase se …

  Gusturile sănătoase se formează din copilărie  Poate că nu vă vine să credeți, dar e...

Trucuri pentru a opri c…

  Trucuri eficiente pentru a opri copilul din plâns   Plânsul unui copil mic este, pentru unii...

Cu copilul la cumparatu…

  Cu bebe la cumpărături  Nu este nimic mai plăcut pentru o tânără mămică s...

Bunicii sunt de un real…

  Ajutorul bunicilor  Cei mai mulÈ›i dintre părinÈ›i sunt efectiv încântaÈ›...

Incepe scoala! Unde gas…

  Începe scoală! Unde găsim rechizite online la un preÈ› bun. Mai e puÈ›in È™i î...

Apa si calciul in timpu…

  Apa și calciul în timpul sarcinii  Consumul de apă zilnic este esențial pentru buna func...

Ecografia în sarcina

  Ecografia în sarcină  Ecografia este o metodă non-invazivă prin care se pot v...

Bagajul pentru maternit…

  Bagajul pentru maternitate  Fie că aleg naÈ™terea normală sau prin cezariană, viito...

Alimentatia femeii grav…

  AlimentaÈ›ia femeii gravide  AlimentaÈ›ia gravidei este esenÈ›ială pentru dezvoltarea...

Depresia postpartum

  Depresia postpartum  Proaspetele mămici se pot simÈ›i adesea singure, triste, ne&icir...

Cum alegem hainele bebe…

  Cum alegem hainele bebeluÈ™ului?  Până în clipa în care copilaÈ™ul ...

Invatati copilul sa se …

  Vara, la joacă în aer liber  Copiii sunt prin natura lor niÈ™te năzdrăvani. A...

Copii sufocati de ambit…

  Copiii sufocaÈ›i de ambiÈ›ia părinÈ›ilor  Cei mai mulÈ›i dintre părinÈ›i vor să ofe...

Fricile si temerile cop…

  De ce se teme copilul mic?  È˜i noi, adulÈ›ii avem temerile noastre, legate de siguran...

Si copiii au dreptul la…

  Și copiii au dreptul la intimitate  Ca È™i părinte, este greu să te abÈ›ii efectiv ...

Cum sa imbraci copilul …

  Èšinuta de vară a nou-născutului  Dacă sunteÈ›i o mămică ”de vară” c...

Cursurile online sau pr…

  Cursurile online sau prin corespondență – soluÈ›ia salvatoare pentru mămici  ...

Are copilul prea multe …

  Are copilul prea multe jucării?  În ziua de azi, poate din vina televizorului, ...

Lasam copilul singur ac…

  Copilul singur acasă, după È™coală  DeÈ™i cei mai mulÈ›i părinÈ›i sunt efectiv &ic...

S.O.S copii obezi!

  S.O.S copii obezi!  Când toată lumea se fereÈ™te în ziua de azi de obezit...

De câtă apă are nevo…

  De câtă apă are nevoie copilul?  Copiii, mai ales cei mai mici care nu pot vorbi suficient ...

Cum alegem numele bebel…

  Cum alegem numele bebeluÈ™ului?  Numele pe care îl primim la botez ne este un fe...

Obligăm sau nu copilul…

  Obligăm sau nu copilul să împartă jucăriile?  ÎmpărÈ›itul jucăriilor...

Impactul certurilor din…

  Impactul certurilor dintre părinÈ›i asupra copiilor  Fie că sunt mai mari sau mai mi...

Cearcanele la bebelusi

  BebeluÈ™i cu cearcăne  Ori de câte ori vedem un bebeluÈ™ cu cearcăne sub ochiÈ...

Constipatia È™i diareea…

  ConstipaÈ›ia È™i diareea la bebeluÈ™i  Multe mămici sunt efectiv speriate de aspectul...

Cele mai frecvente prob…

  Cele mai frecvente probleme într-o relaÈ›ie de cuplu  Familia se bazează pe iub...

Traiul în comun cu soc…

  Traiul în comun cu socrii  Traiul în comun cu socrii este un fenomen din c...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei nonconformiste de afaceri pentru mamele casnice, partea a 2 a  Mămicile casnice ...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei de afaceri nonconformiste pentru mamele casnice  Mamele se confruntă de cele mai...

Afaceri pentru mamele c…

  Afaceri la domiciliu pentru mamele casnice – magazinele online  Să ai propria a...

Idei preconcepute despr…

  Idei preconcepute despre sex ale părinÈ›ilor cu copii mici  Sunt unele lucruri la car...

Sindromul copilului zgÃ…

  Sindromul copilului zgâlÈ›âit  Poate că nu toÈ›i ne naÈ™tem părinÈ›i, È™...

Afaceri pentru mamicile…

  Idei de afaceri pentru mamicile casnice  A fi mama este cel mai frumos sentiment dar n...

Mituri în creÈ™terea c…

  Mituri în creÈ™terea copilului  Duelul generaÈ›iilor există È™i acum È™i este f...

Febra la copii

  Febra la copii  Orice părinte trece prin clipe de coÈ™mar atunci când puiul să...

Tinutul in brate - alin…

  Luatul în braÈ›e – alint sau necesitate?  De câte ori nu am auzit, d...

Bona, bunicii sau cresa…

  Bona, bunicii sau creÈ™a?  Fiecare mămică are această dilemă în ceea ce priv...

Tatal si educatia copil…

  Implicarea tatălui în educaÈ›ia copilului  Venirea pe lume a unui copil este pr...

Alege sa nasti natural

  De ce să alegem nașterea naturală?  Nașterea este unul din cele mai frumoase evenimente di...

Igiena orala a copiilor

  Igiena dentară a bebeluÈ™ilor  Încă de la apariÈ›ia primilor dinÈ›iÈ™ori, nu t...

Cum facem baie copilulu…

  Ora de băiță  Încă de la naÈ™tere, copilul trebuie îmbăiat. BăiÈ›a t...

Remedii pentru crestere…

  Remedii naturale pentru cresterea secretiei lactate  Din ce în ce mai multe proa...

Calmarea durerilor de d…

  Calmarea durerilor provocate de erupÈ›ia dentară la bebeluÈ™i È™i copii în mod natura...

Sfaturi pentru mamele c…

  Sfaturi pentru mamele care alapteaza  Alăptarea este procesul care apare în via...

Bebelusul si alaptarea

  Alaptarea  Cand vine vorba de alaptare, acesta fiind un subiect foarte vast si destul ...

Cat trebuie sa doarma b…

  Cat trebuie sa doarma bebelusul?  De cate ori nu ne-am confruntat cu probleme de crest...

Dieta sănătoasă în …

  O dietă sănătoasă în timpul sarcinii È™i alăptării Sarcina È™i venirea pe lume ...