Ajutorul bunicilor
Cei mai mulÈ›i dintre părinÈ›i sunt efectiv încântaÈ›i È™i peste poate de fericiÈ›i pentru sosirea pe lume a copilului lor. Bunicii sunt poate prea încântaÈ›i, poate chiar mai mult decât părinÈ›ii! Acest lucru este valabil mai ales atunci când este vorba de sosirea pe lume a primului nepot. NaÈ™terea unui copil poate fi un moment emoÈ›ionant pentru toată lumea, deopotrivă, părinÈ›i È™i bunici. Bunicii sunt primii „prieteni” de nădejde ai cuplului de tineri părinÈ›i. Bunicii pot avea grijă de copil atunci când părinÈ›ii trebuie să plece ori să se odihnească. De asemenea, dacă tânăra mămică suferă de depresia post-natală, bunicii se pot dovedi un real ajutor, mai ales dacă aceasta are nevoie de somn.
Bunicii, bonele de nădejde ale nou-născutului
Bunicii sunt primele persoane de încredere cu care părinÈ›ii vor lăsa bebeluÈ™ul atunci când aceÈ™tia trebuie să plece undeva, de urgență, sau poate într-o vacanță, ori au nevoie să recupereze nopÈ›ile pierdute de somn. AÈ™adar, ajutorul venit din partea bunicilor este unul de mare folos. Dar conflictele între generaÈ›ii pot apărea destul de repede, de vreme ce bunicii consideră că È™tiu ceea ce este mai bine pentru copil, atâta timp cât la rândul lor, È™i ei au crescut copii sănătoÈ™i, iar părinÈ›ii se pot simÈ›i lezaÈ›i de această atitudine.
Bunicii (îndeosebi bunicile) pot ajuta tinerii părinÈ›i mai ales la treburile casnice. AÈ™adar, gătitul, spălatul vaselor, al hăinuÈ›elor nou-născutului, curățenia, toate pot fi făcute de către bunică, în vreme ce mama se ocupă exclusiv de copil. AÈ™a este È™i normal pentru a se evita conflictele È™i tensiunea din familie. Bunicii nu trebuie să insiste prea mult cu ajutorul în ceea ce priveÈ™te rutina nou-născutului, dar nici nu trebuie să pară inabordabili, deoarece tânăra mamă va intra foarte uÈ™or în depresie dacă va simÈ›i că nu are parte de sprijin.
Comunicarea este cheia intre părinți și bunici
În primul rând, o discuÈ›ie între tinerii părinÈ›i È™i bunici ar lămuri puÈ›in lucrurile. AÈ™adar, lucrurile trebuie expuse de dinainte, iar dorinÈ›a tinerilor părinÈ›i trebuie respectată, oricât de greu ar fi È™i oricât de inadecvate ar părea unele cereri. Bunicii pot pune întrebări cu referire la activitățile la care ar putea să ajute, iar părinÈ›ii vor stabili de comun acord asupra acestui lucru. Unii părinÈ›i spre exemplu ar putea să nu accepte ca bunicii să adoarmă copilul, să îl hrănească ori să îl scoată la plimbări în parc, dar ar avea nevoie de o persoană de ajutor în bucătărie, ori la curățenie, ori chiar un prieten de nădejde. Iar cu respect de ambele părÈ›i, acceptare a situaÈ›iei È™i o bună comunicare, lucrurile ar putea decurge mai mult decât perfect.
Bunicii și noile tendințe
Bunicii ar trebui de asemenea să îÈ™i amintească că lucrurile s-au mai schimbat de când au crescut ei copii. Iar informarea este esenÈ›ială atunci când bunicii îÈ™i doresc să îÈ™i ajute copiii. Spre exemplu, acum alăptarea este recomandată vreme de doi ani, în timp ce înainte, copilul era alăptat cel mult până la È™ase luni. De asemenea, schema de diversificare nu mai seamănă cu cea de dinainte. Accesul la internet a schimbat complet lumea. AÈ™adar, acum sunt accesibile pe internet tot felul de studii, de cercetări È™i de dovezi exacte a unor teorii cu privire la creÈ™terea È™i educarea copiilor. Bunicii ar trebui să se informeze mai mult cu privire la noile cercetări, iar dacă acest lucru oarecum nu este posibil, aceÈ™tia trebuie să accepte dorinÈ›ele părinÈ›ilor È™i convingerile lor. Spre exemplu, metoda cry-it-out nu mai este deloc acceptată într-o societate în care se pune mai mult accent pe apropierea dintre părinÈ›i È™i copii, pe contactul vizual permanent, pe È›inutul în braÈ›e sau în wrap, pe contactul piele-pe-piele, pe alăptatul prelungit. Dar bunicii nu trebuie să fie văzuÈ›i ca având viziuni învechite asupra creÈ™terii È™i educării copiilor, iar tinerii părinÈ›i nu trebuie judecaÈ›i după tendinÈ›ele noi pe care le adoptă. Bunicii au o anumită părere despre cum ar trebui crescut È™i educat un copil, în vreme ce părinÈ›ii învață constant acest lucru.
Cum pot participa concret bunicii la creșterea și educarea nepoților?
Teoretic, bunicii pot face foarte multe lucruri. Practic, se vor rezuma numai la lucrurile asupra cărora părinÈ›ii vor cădea de acord. Sprijinul emoÈ›ional necondiÈ›ionat este mai mult decât necesar, de ambele părÈ›i, È™i nu expunerea metodelor personale de creÈ™tere a copiilor È™i judecarea celorlalÈ›i. Cu alte cuvinte, bunicii nu pot participa foarte activ în creÈ™terea È™i educarea copiilor decât dacă părinÈ›ii sunt de acord cu acest lucru È™i dacă unele reguli foarte clare nu sunt stabilite de la bun început. Bunicii pot ajuta cu pregătirea mâncării, cu o curățenie generală săptămânală, È™i, de ce nu, pot lua copilul la o plimbare în vreme ce mama se relaxează puÈ›in făcând activitățile care îi fac plăcere.