Mituri în creșterea copilului

 

Mituri în creÈ™terea copilului

mituri in cresterea copilului Duelul generaÈ›iilor există È™i acum È™i este foarte pregnant mai ales în casele unde locuiesc mai multe generaÈ›ii, spre exemplu parinÈ›ii, copiii È™i bunicii. GeneraÈ›iile mai noi sunt foarte informate È™i interesate de toate practicile È™i elementele noi ce apar în domeniul medicinei È™i nu numai, în vreme ce generaÈ›iile de dinainte consideră că deÈ›in adevărul absolut, de cele mai multe ori. CreÈ™terea copilului devine un subiect de mici dispute între membrii familiei dacă nu se ajunge la un consens. Alăptarea, băiÈ›a copilului, somnul, diversificarea alimentaÈ›iei, toate aceste subiecte sunt extrem de delicate deoarece noile recomandări nu prea se mai potrivesc cu cele vechi. Pe premiza „eu te-am crescut È™i uite ce bine ai ajuns, trebuie să mă asculÈ›i„ merg majoritatea bunicilor, iar tinerii simt că este nevoie să ia anumite decizii cu privire la viitorul copiilor lor.

 

„Pune căciuliÈ›a copilului ca să nu îl tragă curentul„

 Pe principiul acesta se poate merge până la doi-trei ani chiar. Curentul nu există, ci este o boală românească inventată, o modalitate de cocoloÈ™ire a copiilor. Faptul că bebeluÈ™ul stă într-o cameră proaspăt aerisită, sau cu o temperatură de sub 25 de grade (care nu este tocmai ideală) nu înseamnă că are nevoie de căciuliță. Curentul nu are legătură cu otita È™i cu conjunctivita, care sunt infecÈ›ii provocate de viruÈ™i È™i bacterii. Cu cât camera este mai aerisită, cu atât copilul va dormi mai bine, iar căldura sufocantă È™i hainele groase nu îl vor ajuta deloc.

 

„ Uite că îi este frig copilului, sughiță/strănută„

 SughiÈ›ul È™i strănutul sunt reacÈ›ii fiziologice normale la copil È™i nu trebuie să fie privite ca o problemă. SughiÈ›ul, de asemenea, nu trebuie „tratat„ cu zeamă de lămâie deoarece nu îi produce niciun beneficiu organismului È™i cu siguranță aceasta nu va elimina strănutul.

 

„Nu îi face baie copilului după vaccin„

 După vaccinurile din schema naÈ›ională nu există niciun motiv pentru care copilul nu trebuie îmbăiat sau scos afară. Există posibilitatea ca vaccinul să producă febră ca È™i reacÈ›ie ulterioară, È™i este indicat să È›ineÈ›i copilul în casă È™i să evitaÈ›i baia.

 

„Dă-i È™i lui puÈ›ină sarma, i-o fi poftă„

 Pe acest principiu se merge cu aproximativ toate tipurile de mâncare, È™i nu numai, sarmaua a fost doar un exemplu. La două sau trei luni, sau chiar mai mult, copilul se uită la dvs. când mâncaÈ›i pentru a vă vedea miÈ™cările, este curios pentru a vă vedea mimica în timp ce serviÈ›i masa. În niciun caz nu este recomandat să oferiÈ›i bebeluÈ™ului de doar câteva luni mâncăruri grele sau chiar băuturi alcoolice ori cafea pe principiul „îi este poftă„ deoarece puteÈ›i crea mari dezechilibre în organism.

 

„Dă-i ceai copilului, poate îi este sete„

 Ceaiul a devenit un fel de apă pentru copii, un lichid omniprezent după fiecare masă, între mese, noaptea... În primele È™ase luni de viață bebeluÈ™ul nu are nevoie decât de laptele matern pentru a se dezvolta, iar apoi se poate introduce apa. Desigur, este indicat să oferiÈ›i ceai copilului pentru diverse probleme. Spre exemplu, dacă bebeluÈ™ul este constipat, se poate oferi ceai de muÈ™eÈ›el, iar în cazul diareei, un ceai de mentă. dar puÈ›in, foarte puÈ›in. Și nu în fiecare zi. Altfel efectele plantelor vor fi nule. În plus, nu este nevoie ca în fiecare seară să îi oferiÈ›i ceai de tei ca să doarmă mai bine. De fapt, nici nu este tocmai indicat. Ceaiul în cantități mari poate afecta activitatea renală. Și unele pliculeÈ›e de ceai, mai ales sub formă de pulbere conÈ›in foarte mult zahăr.

 

„Fă-i copilului baie mai rar, să nu răcească„

 AÈ™a cum noi, adulÈ›ii, facem baie zilnic pentru a ne îngriji trupul, aÈ™a trebuie să procedăm È›i în cazul bebeluÈ™ilor È™i copiilor. Copii aleargă, se miÈ™că, transpiră, È™i au nevoie de baie zilnic. Sau, depinde de perioade. Dacă este mai rece în casă, este indicat să încălziÈ›i camera de baie inainte sa faceti baie copilului. În niciun caz baia nu trebuie făcută în două minute, pentru a nu răci copilul. Dacă în cameră este o temperatură constantă, dacă copilul se joacă È™i se simte bine, de ce să îi răpiÈ›i această bucurie?

 

„Nu scoate copilul din casă iarna„

 BebeluÈ™ul are nevoie de aer curat È™i de plimbare. Iarna È™i zăpada aferentă nu sunt duÈ™mani ai copiilor, ci prieteni. Copilul poate fi scos pe timp de iarnă la plimbări scurte, sau mai lungi, în funcÈ›ie de condiÈ›iile atmosferice È™i se pot efectua plimbări cu săniuÈ›a, jocul în zăpadă. Aerul rece produce copilului poftă de mâncare È™i de somn.

 

„Mai pune o haina pe copil„

 Înfofolirea copilului este din nou, o tradiÈ›ie românească de care cu greu scăpăm. La o temperatură de 15 grade, oricât de tare ar bate vântul, credeÈ›i-ne că nu este nevoie sa îmbrăcaÈ›i copilul cu geacă groasă È™i fular, sau cu ciorapi de lână. ÈšineÈ›i cont de temperatura de afară atunci când îmbrăcaÈ›i copilul. Acesta trebuie să fie îmbrăcat cât mai lejer, È™i potrivit condiÈ›iilor de afară. Dacă înfofoliÈ›i copilul, atunci acesta va transpira, se va fâstâci, va pierde lichide... În niciun caz nu este nevoie să puneÈ›i foarte multe haine pe copil. După vârsta de È™ase luni, bebeluÈ™ul se poate îmbrăca aÈ™a cum este îmbrăcat adultul (dacă dvs. sunteÈ›i îmbrăcat în jeans È™i tricoul, copilul de ce ar avea un body, două bluze È™i o geacă?)

 

„Înfașă copilul să nu fie crăcănat„

 Tehnica înfășatului nu mai este la modă, să zicem aÈ™a. Înfășatul nu ajută copilul, ba dimpotrivă îl încurcă. În cazul colicilor, copilul se flexează pentru a-È™i liniÈ™ti durerile de burtică, iar acea fașă nu îl ajută deloc. În plus, picioarele nu se vor deforma dacă bebeluÈ™ul este alimentat corect È™i nu suferă de rahitism.

 

„Tunde copilul de la zero să aibă părul des È™i frumos„

 Tunsul la zero al bebeluÈ™ilor nu îndeseÈ™te firul de păr. Foliculii piloÈ™i, adică rădăcinile firului de păr nu se pot înmulÈ›i o dată ce bebelusul este tuns la zero.

 

„Copilul a crescut, este mare deja, înÈ›arcă-l„

 Mămicile care alăptează È™tiu foarte bine la ce facem referire. Acum, organizaÈ›ia mondială a sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani, până ce copilul se înÈ›arcă singur. Dar bunicile grijulii ne oferă alternative. Pe principiul „la È™ase luni îl înÈ›arci„ copiii sunt privaÈ›i de laptele matern care le oferă tot ceea ce ei au nevoie. Alăptarea bebelusului ar trebui încurajată, È™i bunicile ar trebui să È™tie că laptele nu se strică, nu devine zer, ci este lapte matern, necesar creÈ™terii È™i dezvoltării armonioase.

 

„PuÈ›in măr cu biscuite nu îi dai copilului?„

 Diversificarea a reprezentat dintotdeauna una din cele mai acide probleme în conflictul între generaÈ›ii. dacă părinÈ›ii noÈ™tri ne-au crescut cu măr cu biscuite de la trei luni (chiar È™i mai puÈ›in) sau banană cu iaurt, nu înseamnă că È™i dvs. trebuie să procedaÈ›i la fel. Până la È™ase luni bebeluÈ™ul are nevoie doar de lapte matern, iar apoi se poate începe diversificarea treptată conform unui plan.

Categorie:

Mai poți citi despre Familie si copii

ÃŽmprumutăm sau cumpă…

  Împrumutăm sau cumpărăm lucruri pentru bebeluș?  Una dintre cele mai înrădăcinate trad...

Cum stimulăm imaginaÈ›…

  Stimularea imaginației și creativității copilului  Copilul mic trebuie să aibă activită...

Vizitele la familiile c…

  Vizitele la familiile cu nou-născuți – câteva reguli de bază  Dacă aveți o cunoștinț...

Imunizarea naturală a …

  Imunizarea naturală a organismului copiilor  Imunizarea copilului este un subiect extrem de c...

Idei pentru pacheÈ›elul…

  Idei pentru pachețelul de la școală  Cele trei mese principale ale unei zile și gustările...

Când È™i cum facem tes…

  Când facem testul de sarcină?  Testul de sarcină este un instrument ce ne ajută să detect...

Cum facem cumpărături…

  Cumpărăturile, prilej de creare a unei legături între părinte și copil  Cumpărăturile ...

Când È™i cum folosim p…

  Copiii mici au nevoie de pernă?  Folosirea pernelor este un subiect extrem de delicat atunci ...

AlimentaÈ›ia copilului …

  Alimentația copilului mic  Pentru părinții cu copii mici, de până la trei ani, de cele ma...

Răceala la bebeluși ȅ

  Răceala la sugari și copii  În general, copiii răcesc cam de șase ori pe an, în medie...

Semnele din naÈ™tere al…

  Semnele din naÈ™tere ale copilului  De cele mai multe ori părinÈ›ii privesc îng...

ÃŽn avion cu copiii

  În avion cu copiii...  Cele mai lungi È™i mai grele călătorii sunt cele î...

Gusturile sanatoase se …

  Gusturile sănătoase se formează din copilărie  Poate că nu vă vine să credeți, dar e...

Trucuri pentru a opri c…

  Trucuri eficiente pentru a opri copilul din plâns   Plânsul unui copil mic este, pentru unii...

Cu copilul la cumparatu…

  Cu bebe la cumpărături  Nu este nimic mai plăcut pentru o tânără mămică s...

Bunicii sunt de un real…

  Ajutorul bunicilor  Cei mai mulÈ›i dintre părinÈ›i sunt efectiv încântaÈ›...

Incepe scoala! Unde gas…

  Începe scoală! Unde găsim rechizite online la un preÈ› bun. Mai e puÈ›in È™i î...

Apa si calciul in timpu…

  Apa și calciul în timpul sarcinii  Consumul de apă zilnic este esențial pentru buna func...

Ecografia în sarcina

  Ecografia în sarcină  Ecografia este o metodă non-invazivă prin care se pot v...

Bagajul pentru maternit…

  Bagajul pentru maternitate  Fie că aleg naÈ™terea normală sau prin cezariană, viito...

Alimentatia femeii grav…

  AlimentaÈ›ia femeii gravide  AlimentaÈ›ia gravidei este esenÈ›ială pentru dezvoltarea...

Depresia postpartum

  Depresia postpartum  Proaspetele mămici se pot simÈ›i adesea singure, triste, ne&icir...

Cum alegem hainele bebe…

  Cum alegem hainele bebeluÈ™ului?  Până în clipa în care copilaÈ™ul ...

Invatati copilul sa se …

  Vara, la joacă în aer liber  Copiii sunt prin natura lor niÈ™te năzdrăvani. A...

Copii sufocati de ambit…

  Copiii sufocaÈ›i de ambiÈ›ia părinÈ›ilor  Cei mai mulÈ›i dintre părinÈ›i vor să ofe...

Fricile si temerile cop…

  De ce se teme copilul mic?  È˜i noi, adulÈ›ii avem temerile noastre, legate de siguran...

Si copiii au dreptul la…

  Și copiii au dreptul la intimitate  Ca È™i părinte, este greu să te abÈ›ii efectiv ...

Cum sa imbraci copilul …

  Èšinuta de vară a nou-născutului  Dacă sunteÈ›i o mămică ”de vară” c...

Cursurile online sau pr…

  Cursurile online sau prin corespondență – soluÈ›ia salvatoare pentru mămici  ...

Are copilul prea multe …

  Are copilul prea multe jucării?  În ziua de azi, poate din vina televizorului, ...

Lasam copilul singur ac…

  Copilul singur acasă, după È™coală  DeÈ™i cei mai mulÈ›i părinÈ›i sunt efectiv &ic...

S.O.S copii obezi!

  S.O.S copii obezi!  Când toată lumea se fereÈ™te în ziua de azi de obezit...

De câtă apă are nevo…

  De câtă apă are nevoie copilul?  Copiii, mai ales cei mai mici care nu pot vorbi suficient ...

Cum alegem numele bebel…

  Cum alegem numele bebeluÈ™ului?  Numele pe care îl primim la botez ne este un fe...

Obligăm sau nu copilul…

  Obligăm sau nu copilul să împartă jucăriile?  ÎmpărÈ›itul jucăriilor...

Impactul certurilor din…

  Impactul certurilor dintre părinÈ›i asupra copiilor  Fie că sunt mai mari sau mai mi...

Cearcanele la bebelusi

  BebeluÈ™i cu cearcăne  Ori de câte ori vedem un bebeluÈ™ cu cearcăne sub ochiÈ...

Constipatia È™i diareea…

  ConstipaÈ›ia È™i diareea la bebeluÈ™i  Multe mămici sunt efectiv speriate de aspectul...

Cele mai frecvente prob…

  Cele mai frecvente probleme într-o relaÈ›ie de cuplu  Familia se bazează pe iub...

Traiul în comun cu soc…

  Traiul în comun cu socrii  Traiul în comun cu socrii este un fenomen din c...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei nonconformiste de afaceri pentru mamele casnice, partea a 2 a  Mămicile casnice ...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei de afaceri nonconformiste pentru mamele casnice  Mamele se confruntă de cele mai...

Afaceri pentru mamele c…

  Afaceri la domiciliu pentru mamele casnice – magazinele online  Să ai propria a...

Idei preconcepute despr…

  Idei preconcepute despre sex ale părinÈ›ilor cu copii mici  Sunt unele lucruri la car...

Sindromul copilului zgÃ…

  Sindromul copilului zgâlÈ›âit  Poate că nu toÈ›i ne naÈ™tem părinÈ›i, È™...

Afaceri pentru mamicile…

  Idei de afaceri pentru mamicile casnice  A fi mama este cel mai frumos sentiment dar n...

Mituri în creÈ™terea c…

  Mituri în creÈ™terea copilului  Duelul generaÈ›iilor există È™i acum È™i este f...

Febra la copii

  Febra la copii  Orice părinte trece prin clipe de coÈ™mar atunci când puiul să...

Tinutul in brate - alin…

  Luatul în braÈ›e – alint sau necesitate?  De câte ori nu am auzit, d...

Bona, bunicii sau cresa…

  Bona, bunicii sau creÈ™a?  Fiecare mămică are această dilemă în ceea ce priv...

Tatal si educatia copil…

  Implicarea tatălui în educaÈ›ia copilului  Venirea pe lume a unui copil este pr...

Alege sa nasti natural

  De ce să alegem nașterea naturală?  Nașterea este unul din cele mai frumoase evenimente di...

Igiena orala a copiilor

  Igiena dentară a bebeluÈ™ilor  Încă de la apariÈ›ia primilor dinÈ›iÈ™ori, nu t...

Cum facem baie copilulu…

  Ora de băiță  Încă de la naÈ™tere, copilul trebuie îmbăiat. BăiÈ›a t...

Remedii pentru crestere…

  Remedii naturale pentru cresterea secretiei lactate  Din ce în ce mai multe proa...

Calmarea durerilor de d…

  Calmarea durerilor provocate de erupÈ›ia dentară la bebeluÈ™i È™i copii în mod natura...

Sfaturi pentru mamele c…

  Sfaturi pentru mamele care alapteaza  Alăptarea este procesul care apare în via...

Bebelusul si alaptarea

  Alaptarea  Cand vine vorba de alaptare, acesta fiind un subiect foarte vast si destul ...

Cat trebuie sa doarma b…

  Cat trebuie sa doarma bebelusul?  De cate ori nu ne-am confruntat cu probleme de crest...

Dieta sănătoasă în …

  O dietă sănătoasă în timpul sarcinii È™i alăptării Sarcina È™i venirea pe lume ...