Dieta sănătoasă în timpul sarcinii și alăptării

 

O dietă sănătoasă în timpul sarcinii și alăptării

dieta sanatoasa in timpul sarcinii si alaptariiSarcina și venirea pe lume a unui copil este un motiv de imensă bucurie pentru viitoarele și proaspetele mămici. Dar de cele mai multe ori acestea uită să mai aibă grijă și de corpul lor și se lasă pradă „poftelor„ din timpul sarcinii și al miturilor ce trenează în timpul alăptării. Desigur, în primul rând, o viitoare și mai apoi o proaspătă mămică are nevoie de un regim alimentar foarte sănătos, cu alimente din cele mai variate, deoarece și sănătatea copilului depinde de ceea ce mănâncă mama. Legătura fizică și psihică ce se creează între viitorea mămică și bebelușul ce încă se află în burtică dar și cea dintre mama care alăptează și copilul ei este foarte strânsă și mama trebuie să fie foarte atentă la ceea ce mănâncă, și să evite anumite excese alimentare, precum și să prefere fructele și legumele cât mai proaspete și alimente bogate în calciu și acid folic.

 

 

Ce se întâmplă cu viitoarea mămică în timpul sarcinii?

 Perioada sarcinii este poate cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. În timp ce trec lunile și bebelușul crește, mama se simte din ce în ce mai legată de bebelușul ei și dorește să îl protejeze așa cum poate ea mai bine. Cel mai bine este ca în perioada sarcinii mămica să protejeze bebelușul începând cu alimentația. O dietă bogată în vitamine și minerale precum și mișcare fizică (atât cât medicul recomandă) sunt regulile de bază pentru dezvoltarea normală și naturală a bebelușului dumneavoastră. Desigur, perioada sarcinii este plină și de surprize mai mult sau mai puțin plăcute. Așadar, foarte multe femei au grețuri în perioada sarcinii, îndeosebi în primele luni. Atunci viitoarea mămică este pusă într-o situație destul de delicată deoarece senzația de rău provocată de aceste grețuri matinale îi umbrește oarecum bucuria sarcinii pe o scurtă perioadă de timp. Tot în acest timp, alimentația mamei are de suferit deoarece nu mai poate consuma cu plăcere orice aliment pe care înainte îl consuma cu lejeritate, și, dimineața pot trece ore bune până ce viitoarea mămică se simte pregătită să mănânce. După această perioadă de grețuri, urmează o perioadă relativ stabilă și foarte frumoasă, care însă include și poftele. Poftele sunt normale pentru o viitoare mămică, dar uneori limita normalului este oarecum depășită. Conform tradiției populare, mama trebuie să mănânce cât pentru doi în sarcină, pentru ca bebelușul să se nască sănătos și frumos. Studiile recente au demonstrat faptul că un regim alimentar normal dar foarte bogat în substanțe nutritive este mai mult decât suficient pentru dezvoltarea normală a fătului. Haideți să vedem și ce ar trebui să consume o viitoare mămică și ce alimente ar trebui să evite pentru sănătatea copilului, a ei și pentru a nu lua excesiv în greutate.

 

Câteva reguli de alimentație pentru viitoarea mămică

 Prima regulă de alimentație în ceea ce privește viitoarea mămică constă în dieta sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, calciu și fier. Desigur, medicul ginecolog va recomanda viitoarei mămici să ia și un complex de vitamine și minerale special conceput pentru femeile însărcinate, dar alimentația joacă un rol foarte important pentru dezvoltarea bebelușului. Și mămica va avea de câștigat dacă va avea o alimentație echilibrată deoarece nu se va îngrășa excesiv de mult în perioada sarcinii. Laptele și alimentele bogate în calciu precum preparatele lactate, ouăle, broccoli, peștele, sunt esențiale în dieta unei viitoare mămici. De asemenea, acidul folic este primordial pentru dezvoltarea corectă a bebelușului, și, în afară de suplimentul de acid folic ce se găsește sub formă de capsule în farmacii, acesta mai poate fi regăsit și în spanac, varză, în general în verdețuri. Vitamina C nu trebuie să lipsească nici ea din alimentația viitoarei mămici, așadar o dietă bogată în fructe de pădure, citrice și alte alimente ce conțin vitamina C este ideală. Peștele este de asemenea o sursă importantă de Omega 3, iar toate acestea, dacă sunt consumate la abur, sau fierte, evitând prăjelile, fac minuni pentru silueta viitoarei mămici și pentru sănătatea copilului.

 

Ce alimente trebuie evitate în timpul sarcinii?

 Există și aici o listă destul de lungă de alimente ce sunt oarecum interzise în perioada sarcinii. Mezelurile se numără printre alimentele ce trebuie evitate pe toată perioada sarcinii, sau trebuie gătite foarte bine. De asemenea, fructele de mare afumate și peștele ce conține mercur, precum rechinul, homarii și peștele spadă se numără printre alimentele ce trebuie evitate deoarece afectează dezvoltarea normală a creierului copilului. Laptele nepasteurizat și brânzeturile moi trebuie consumate cu mare precauție datorită posibilității infectării cu bacteria listeria, precum și carnea congelată și pateul. Cafeaua, alcoolul și tutunul reprezintă cei mai mari dușmani ai unei sarcini normale și a dezvoltării bebelușului.

 

Dieta în perioada alăptării

 Deși din ce în ce mai multe mămici optează pentru evitarea alăptării și folosirea laptelui praf, există și destule proaspete mămici, un procent chiar foarte mare care hotărăsc să își alăpteze bebelușul. Alăptarea este o metodă naturală de pierdere în greutate, iar mămica ce alăptează trebuie să țină foarte mare cont de alimentație pentru binele ei și al bebelușului. Laptele matern este un miracol pentru bebeluș și în primele șase luni îi este singurul aliment. Dar greșelile alimentare ale unor proaspete mămică fac ca acestea să încheie foarte devreme alăptarea sau să renunțe chiar la această idee. Indiferent cât ați luat în greutate pe perioada sarcinii, o dietă prea strictă va priva bebelușul de substanțele necesare. Înfometarea nu este sub nicio formă indicată în alăptare, ba chiar mai mult, proaspăta mămică trebuie să aibă o alimentație foarte bogată în vitamine, minerale, proteine, calciu și să consume un număr ceva mai mare decât în mod obișnuit, fără a se îngrășa. Bineînțeles, nu este o regulă generală, deoarece corpul fiecărei femei este diferit dar slăbitul după naștere nu se face dintr-o dată, ci treptat, pe parcursul unui an chiar. Alimentația unei mămici care alăptează trebuie să cuprindă cât mai multe fructe și legume, carne de pui sau de curcan, produse lactate, și ceaiuri și supe din belșug. Un consum foarte ridicat de lichide va asigura și o cantitate suficientă de lapte pentru bebelușul dumneavoastră, de aceea este indicat să beți după fiecare alăptare un pahar mare cu apă sau cu ceai, sau măcar un castronel cu supă de legume sau de carne slabă de pui. În ritmul acesta, nici nu vă veți îngrășa. În plus, agitația pe care o simțiți ca și proaspătă mămică, legănatul bebelușului pe brațe, sunt metode excelente de a mai pierde câteva calorii zilnic. Alimentația mamei influențează așadar foarte mult calitatea laptelui și dezvoltarea armonioasă a copilului. Din dieta mamei care alăptează de zi cu zi nu trebuie să lipsească proteinele (pește, carne slabă de pui sau curcan, brânză, iaurt, ouă, nuci, legume), calciul (produse lactate, broccoli, pește), fier ( carne roșie, pâine și cereale integrale, sparanghel, cartofi ierți sau copți), acid folic (salată, muștar, sparanghel, spanac, ficat, sfeclă, conopidă), vitamina A (spanac, morcovi, ardei gras, pepene galben, caise), vitamina C (citrice, fructe de pădure, pătrunjel, etc).

 

Alimente ce trebuie evitate în alăptare

 În general, alimentația defectuoasă a proaspetei mămici poate afecta nou-născutul și poate provoca colici, gaze, stări nervoase sau diaree copilașului. Există o serie de alimente ce trebuie evitate cu desăvârșire pe toată perioada alăptării, sau, cel puțin, până ce copilul crește mai mare. Nu este indicat consumul de ciocolată și tot ceea ce conține cacao, fructe de mare, varză, fasole, mazăre, laptele de vacă, ceapă crudă, alimente ce pot produce gaze, cafea, tutun, alcool și medicamente. Așadar, viitoarele și proaspetele mămici trebuie să țină cont de reguli pentru a avea o alimentație sănătoasă și pentru a poteja bebelușul de ceea ce i-ar putea face rău. Alimentația este baza tututor lucrurilor ce stau la baza unei dezvoltări normale și armonioase a copilului pe perioade îndelungate, nu numai în primele luni de viață ale bebelușului.

Mai poți citi despre Familie si copii

Împrumutăm sau cumpă…

  Împrumutăm sau cumpărăm lucruri pentru bebeluș?  Una dintre cele mai înrădăcinate trad...

Cum stimulăm imaginaț…

  Stimularea imaginației și creativității copilului  Copilul mic trebuie să aibă activită...

Vizitele la familiile c…

  Vizitele la familiile cu nou-născuți – câteva reguli de bază  Dacă aveți o cunoștinț...

Imunizarea naturală a …

  Imunizarea naturală a organismului copiilor  Imunizarea copilului este un subiect extrem de c...

Idei pentru pachețelul…

  Idei pentru pachețelul de la școală  Cele trei mese principale ale unei zile și gustările...

Când și cum facem tes…

  Când facem testul de sarcină?  Testul de sarcină este un instrument ce ne ajută să detect...

Cum facem cumpărături…

  Cumpărăturile, prilej de creare a unei legături între părinte și copil  Cumpărăturile ...

Când și cum folosim p…

  Copiii mici au nevoie de pernă?  Folosirea pernelor este un subiect extrem de delicat atunci ...

Alimentația copilului …

  Alimentația copilului mic  Pentru părinții cu copii mici, de până la trei ani, de cele ma...

Răceala la bebeluși …

  Răceala la sugari și copii  În general, copiii răcesc cam de șase ori pe an, în medie...

Semnele din naștere al…

  Semnele din naștere ale copilului  De cele mai multe ori părinții privesc îng...

În avion cu copiii

  În avion cu copiii...  Cele mai lungi și mai grele călătorii sunt cele î...

Gusturile sanatoase se …

  Gusturile sănătoase se formează din copilărie  Poate că nu vă vine să credeți, dar e...

Trucuri pentru a opri c…

  Trucuri eficiente pentru a opri copilul din plâns   Plânsul unui copil mic este, pentru unii...

Cu copilul la cumparatu…

  Cu bebe la cumpărături  Nu este nimic mai plăcut pentru o tânără mămică s...

Bunicii sunt de un real…

  Ajutorul bunicilor  Cei mai mulți dintre părinți sunt efectiv încântaț...

Incepe scoala! Unde gas…

  Începe scoală! Unde găsim rechizite online la un preț bun. Mai e puțin și î...

Apa si calciul in timpu…

  Apa și calciul în timpul sarcinii  Consumul de apă zilnic este esențial pentru buna func...

Ecografia în sarcina

  Ecografia în sarcină  Ecografia este o metodă non-invazivă prin care se pot v...

Bagajul pentru maternit…

  Bagajul pentru maternitate  Fie că aleg nașterea normală sau prin cezariană, viito...

Alimentatia femeii grav…

  Alimentația femeii gravide  Alimentația gravidei este esențială pentru dezvoltarea...

Depresia postpartum

  Depresia postpartum  Proaspetele mămici se pot simți adesea singure, triste, ne&icir...

Cum alegem hainele bebe…

  Cum alegem hainele bebelușului?  Până în clipa în care copilașul ...

Invatati copilul sa se …

  Vara, la joacă în aer liber  Copiii sunt prin natura lor niște năzdrăvani. A...

Copii sufocati de ambit…

  Copiii sufocați de ambiția părinților  Cei mai mulți dintre părinți vor să ofe...

Fricile si temerile cop…

  De ce se teme copilul mic?  Și noi, adulții avem temerile noastre, legate de siguran...

Si copiii au dreptul la…

  Și copiii au dreptul la intimitate  Ca și părinte, este greu să te abții efectiv ...

Cum sa imbraci copilul …

  Ținuta de vară a nou-născutului  Dacă sunteți o mămică ”de vară” c...

Cursurile online sau pr…

  Cursurile online sau prin corespondență – soluția salvatoare pentru mămici  ...

Are copilul prea multe …

  Are copilul prea multe jucării?  În ziua de azi, poate din vina televizorului, ...

Lasam copilul singur ac…

  Copilul singur acasă, după școală  Deși cei mai mulți părinți sunt efectiv &ic...

S.O.S copii obezi!

  S.O.S copii obezi!  Când toată lumea se ferește în ziua de azi de obezit...

De câtă apă are nevo…

  De câtă apă are nevoie copilul?  Copiii, mai ales cei mai mici care nu pot vorbi suficient ...

Cum alegem numele bebel…

  Cum alegem numele bebelușului?  Numele pe care îl primim la botez ne este un fe...

Obligăm sau nu copilul…

  Obligăm sau nu copilul să împartă jucăriile?  Împărțitul jucăriilor...

Impactul certurilor din…

  Impactul certurilor dintre părinți asupra copiilor  Fie că sunt mai mari sau mai mi...

Cearcanele la bebelusi

  Bebeluși cu cearcăne  Ori de câte ori vedem un bebeluș cu cearcăne sub ochi...

Constipatia și diareea…

  Constipația și diareea la bebeluși  Multe mămici sunt efectiv speriate de aspectul...

Cele mai frecvente prob…

  Cele mai frecvente probleme într-o relație de cuplu  Familia se bazează pe iub...

Traiul în comun cu soc…

  Traiul în comun cu socrii  Traiul în comun cu socrii este un fenomen din c...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei nonconformiste de afaceri pentru mamele casnice, partea a 2 a  Mămicile casnice ...

Idei de afaceri nonconf…

  Idei de afaceri nonconformiste pentru mamele casnice  Mamele se confruntă de cele mai...

Afaceri pentru mamele c…

  Afaceri la domiciliu pentru mamele casnice – magazinele online  Să ai propria a...

Idei preconcepute despr…

  Idei preconcepute despre sex ale părinților cu copii mici  Sunt unele lucruri la car...

Sindromul copilului zg…

  Sindromul copilului zgâlțâit  Poate că nu toți ne naștem părinți, ș...

Afaceri pentru mamicile…

  Idei de afaceri pentru mamicile casnice  A fi mama este cel mai frumos sentiment dar n...

Mituri în creșterea c…

  Mituri în creșterea copilului  Duelul generațiilor există și acum și este f...

Febra la copii

  Febra la copii  Orice părinte trece prin clipe de coșmar atunci când puiul să...

Tinutul in brate - alin…

  Luatul în brațe – alint sau necesitate?  De câte ori nu am auzit, d...

Bona, bunicii sau cresa…

  Bona, bunicii sau creșa?  Fiecare mămică are această dilemă în ceea ce priv...

Tatal si educatia copil…

  Implicarea tatălui în educația copilului  Venirea pe lume a unui copil este pr...

Alege sa nasti natural

  De ce să alegem nașterea naturală?  Nașterea este unul din cele mai frumoase evenimente di...

Igiena orala a copiilor

  Igiena dentară a bebelușilor  Încă de la apariția primilor dințișori, nu t...

Cum facem baie copilulu…

  Ora de băiță  Încă de la naștere, copilul trebuie îmbăiat. Băița t...

Remedii pentru crestere…

  Remedii naturale pentru cresterea secretiei lactate  Din ce în ce mai multe proa...

Calmarea durerilor de d…

  Calmarea durerilor provocate de erupția dentară la bebeluși și copii în mod natura...

Sfaturi pentru mamele c…

  Sfaturi pentru mamele care alapteaza  Alăptarea este procesul care apare în via...

Bebelusul si alaptarea

  Alaptarea  Cand vine vorba de alaptare, acesta fiind un subiect foarte vast si destul ...

Cat trebuie sa doarma b…

  Cat trebuie sa doarma bebelusul?  De cate ori nu ne-am confruntat cu probleme de crest...

Dieta sănătoasă în …

  O dietă sănătoasă în timpul sarcinii și alăptării Sarcina și venirea pe lume ...