Â
De câtă apă are nevoie copilul?
 Copiii, mai ales cei mai mici care nu pot vorbi suficient de bine sau chiar deloc pentru a putea spune când le este foame, sete, somn, ori au alte nevoi fiziologice, dureri ori se simt inconfortabil, noi, ca și părinți ori apropiați trebuie să citim cumva limbajul trupului lor și să vedem care ar fi necesitățile copilului la acel moment. Însă nu strică să fim și un pic informați cu privire la nevoile copilului în ceea ce privește regimul alimentar, cantitatea de lichide de care are nevoie, orele de somn pe care trebuie să le respecte pe cât posibil pentru a fi odihnit, etc. Mai ales acum, fiindcă perioada în care căldurile toride își fac loc în viața noastră pentru câteva luni se apropie, trebuie să hidratăm cât mai bine copilul, în funcție de vârsta acestuia.
Â
Copiii de până la șase luni
 Specialiștii în pediatrie și OMS asigură tinerele mame că bebelușii alăptați exclusiv până în șase luni nu au nevoie de nici un alt lichid, nici apă, nici ceai pentru a-i hidrata, deoarece laptele matern conține tot ceea ce este necesar copiilor. Hidratarea optimă a bebelușilor până la această vârstă este asigurată exclusiv de lapte și suplimentele de lichide nu sunt necesare. Și bebelușii ce consumă lapte praf sunt bine hidratați, acesta fiindu-le suficient. Cu toate acestea, este ideal ca vara, între mese, să le fie oferit un aport de 30 ml de apă.
Â
Copiii la începerea diversificării
 Diversificarea este o etapă importantă în viața copilului dar și a părintelui. Treptat, îi sunt introduse în alimentația celui mic fel de fel de alimente și sucuri specifice și recomandate pentru vârsta lui, pe baza unei scheme de diversificare. După șase luni, așadar, copiii vor avea un aport de fructe, legume, sucuri, supe. Fructele se pot consuma în formă de sucuri, piureuri ori compoturi, în stare crudă, iar legumele se gătesc până în jurul vârstei de un an. De aceea, atât fructele cât și legumele asigură celui mic o parte din necesarul de lichide zilnic. O cantitate de 120 ml de suc de fructe este ideal pentru un copil mai mare de nouă luni, pe lângă laptele consumat iar între mese, se oferă 60 ml de apă, în măsura în care copilul acceptă.
Â
Copiii între unu și trei ani
 După vârsta de un an, diversificarea alimentației este și mai intensă. Alimentația copilului se va diversifica într-atât încât va semăna cu cea a unui adult. Așadar, pentru a fi hidratat, copilul trebuie să consume 500 ml de apă pe zi și 100 ml suc de fructe proaspăt.însă un sfert din totalul lichidelor de care are nevoie copilul, se găsesc în mâncare, fructe și legume. Așadar, tot ceea ce copilul mănâncă, conține apă, supele mai ales, într-o mai mică sau mai mare măsură.
Â
Cum prevenim deshidratarea celor mici pe timp de vară?
 Deshidratarea este foarte periculoasă pentru un copil mai ales vara. Când cel mic este în pericol să se deshidrateze, acesta are nevoie de suplimentarea lichidelor în alimentația sa. Așadar, în zilele de vară toride, este nevoie de 30 ml de apă per fiecare kg de greutate în plus pentru temperaturi de peste 30 de grade afară. Altfel riscați ca cel mic să se deshidrateze. De asemenea, pentru infecțiile soldate cu febră, este nevoie de o creștere a cantității de apă, cu până la 10% pentru fiecare grad de peste 37. Dacă bebelușul are diaree ori vărsături, adresați-vă medicului pentru un tratament corect și pentru a vă recomanda săruri de rehidratare.