Boli care pot fi produse de un somn insuficient
Somnul și odihna, pe lângă faptul că sunt unele dintre cele mai plăcute și relaxante obiceiuri, sunt de asemenea aspecte esențiale pentru o stare bună de sănătate. Atunci când dormim, îi oferim corpului oportunitatea de a se reîncărca și regenera după toate tensiunile zilei anterioare.
Milioane de procese continuă în timp ce dormim, ajutând creierul să se optimizeze, în timp ce celulele lucrează pentru regenerarea și repararea țesuturilor și organelor deteriorate. Atunci când nu dormim suficient și avem o carență cronică de somn, aceste procese nu mai au loc în organism. Astfel, ne vom trezi mai iritați în ziua următoare și ne va fi dificil să ne concentrăm; perioadele prelungite de privare de somn pot avea consecințe grave asupra sănătății.
O amplă cercetare a fost realizată despre ceea ce se petrece exact în diferite părți ale corpului dacă nu avem un somn de 7-8 ore pe noapte. Acest studiu a evidențiat faptul că lipsa somnului poate cauza o serie de tulburări grave de sănătate și potențial mortale, care includ chiar cancerul, diabetul și problemele cardiace.
Să vedem în acest articol care sunt bolile grave care au fost relaționate de către cercetători cu un somn insuficient sau precar:
1. Boala Alzheimer
Un studiu medical realizat în anul 2013 de către o echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins (Baltimore, Statele Unite) a descoperit faptul că lipsa somnului poate fi una dintre cauzele declanșării bolii Alzheimer și a vitezei de progresie a bolii. Acest studiu a fost realizat pe baza unor cercetări anterioare care au descoperit faptul că somnul este absolut necesar pentru ca creierul să elimine așa-numitele “deșeuri sau toxine cerebrale“, care dacă nu sunt eliminate corespunzător, în timp pot cauza apariția demenței.
Studiul a fost realizat pe 70 adulți, având vârste cuprinse între 53 și 91 ani, iar cercetătorii au descoperit faptul că pacienții care au afirmat că dorm prost în fiecare noapte au avuto mai mare cantitate de depunere de beta-amiloid la nivelul creierului, conform scanerului PET. Așa cum se știe, acest compus este un marker definitiv al bolii Alzheimer, ceea ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că lipsa somnului împiedică creierul să elimine în mod eficient ”deșeurile cerebrale”.
2. Obezitate și diabet
Diabetul a fost relaționat cu un somn insuficient, însă un studiu recent realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Chicago (Statele Unite) a demonstrat cum somnul insuficient poate cauza obezitate, iar în ultimă instanță, conduce la diabet. Cunoscând faptul că nivelele de acizi grași din sânge pot afecta viteza metabolismului și capacitatea insulinei de a regla nivelul de zahăr din sânge, cercetătorii au examinat efectele pe care somnul insuficient le-a avut asupra acumulării de acizi grași.
Examinând 19 tipare de somn în cazul bărbaților, cercetătorii au descoperit că cei care dormeau doar 4 ore timp de 3 nopți succesive aveau nivele ridicate de acizi grași în sânge între orele 4 am și 9 am, aceasta fiind o creștere cu 15-30% față de cei pacienții care aveau câte 8 sau 8 ore jumătate de somn în fiecare noapte.
În plus, cercetătorii au descoperit faptul că creșterea nivelelor de acizi grași a cauzat un grad mai mare de rezistență la insulină, acesta fiind un semn care este atribuit prediabetului. Pacienții care au avut o odihnă corespunzătoare nu au prezentat aceiași markeri pentru obezitate sau pre-diabet.
3. Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare au fost relaționate de ceva timp cu un somn insuficient, însă un studiu medical recent prezentat în cadrul EuroHeartCare, care este reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie a evidențiat o corelație directă. După ce au studiat timp de 14 ani 657 de pacienți ruși având vârstele cuprinse între 25 și 64 ani, cercetătorii au descoperit faptul că aproximativ două sferturi din pacienții care au avut un atac de cord, avuseseră de asemenea și tulburări de somn.
Totodată, în cazul pacienților care au avut tulburări de somn s-a descoperit că aceștia aveau și un risc de 2,6 ori mai mare de a suferi un infarct de miocard, un atac cardiac ce se produce atunci când mușchiul cardiac moare și un risc de 4 ori mai mare de accident cerebrovascular.
4. Risc crescut de suicid
Acest aspect poate fi șocant, însă o cercetare realizată destul de recent, în anul 2014 a evidențiat o legătură între creșterea incidenței de suicid în cazul adulților și un somn insuficient, independent de apariția depresiei. În cadrul unui studiu cu o durată de 10 ani care a fost realizat de către cercetătorii de la Universitatea de Medicină Stanford, au fost examinați 420 participanți de vârstă adultă. Din acest grup, 20 participanți care au avut un stil de viață dezordonat și o odihnă insuficientă s-au sinucis. Datorită acestui lucru, cercetătorii au concluzionat că participanții care aveau dificultăți în a se odihni în mod suficient și consistent aveau cu 1,4 mai multe probabilități de a comite suicid.
Cei care erau mai vulnerabili la acest efect produs de somnul insuficient, afirmă cercetătorii, erau bărbații în jurul vârstei de 85 ani. Acest studiu a atribuit în ultimă instanță această creștere a ratei de suicid privării de somn asociată cu probleme de sănătate și stres care cresc odată cu vârsta.
5. Colita ulceroasă
Colita ulceroasă, care este o boală inflamatorie intestinală marcată de ulcere în țesutu l protector al tractului digestiv, precum și boala Crohn, poate fi rezultatul atât al privării de somn, dar și al excesului de somn, conform unui studiu realizat în anul 2014. Cercetătorii de la Hospital General de Massachusetts au descoperit faptul că o durată corectă de somn este necesară pentru a stopa răspunsul inflamatoriu din sistemul digestiv care adeseori conduce la apariția uneia dintre aceste două boli.
După ce au studiat femeile înscrise în Nurses Health Study (NHS I) din 1976 și NHS II din 1989, cercetătorii au descoperit că riscul de colită ulceroasă creștea pe măsură ce somnul din timpul nopții s-a redus șa șase ore sau mai puțin. Alternativ, cercetătorii au descoperit de asemenea că mai mult de nouă ore de somn au crescut de asemenea riscul, ceea ce sugerează faptul că pragul pentru a opri inflamația digestivă este o breșă foarte scurtă care cere doar cantitatea corectă de somn (și calitatea acestuia). Cu toate că acest răspuns a fost găsit doar în cazul femeilor adulte, cele mai mari probabilități de a dezvolta o colită ulceroasă din cauza unui somn insuficient existau în ciuda altor factori precum vârsta, greutatea și obiceiurile nocive precum fumatul și consumul băuturilor alcoolice.
6. Cancer de prostată
În cadrul unui studiu publicat în anul 2013 în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention (Epidemiologia cancerului, biomarkeri și prevenire), cercetătorii au evidențiat o creștere a incidenței și a gravității cancerului de prostată în cazul pacienților care aveau probleme cauzate de o lipsă de somn. După ce au cercetat 2.425 bărbați islandezi cu vârstele cuprinse între 67 și 96 timp de șapte ani, cercetătorii au descoperit că pericolul de a dezvolta cancer de prostată a crescut cu 60% în cazul bărbaților care aveau probleme cu somnul.
Acest număr s-a dublat în cazul bărbaților care au relatat că le era dificil să adoarmă. Pacienții care au avut probleme cu somnul au fost de asemenea mai predispuși la etape posterioare de cancer de prostată.
Cercetătorii care au realizat acest studiu au atribuit acest lucru melatoninei, un hormon care reglează somnul. S-au stabilit nivele mai ridicate de melatonină pentru suprimarea creșterii tumorale, în timp ce s-a observat faptul că nivelele de melatonină în cazul persoanelor expuse la prea multă lumină artificială (care este o cauză cunoscută a privării de somn) aveau o creștere tumorală mai agresivă.