Â
Relaxarea este esențială
 Stresul și anxietatea pe care le acumulăm de-a lungul zilei ne tensionează atât la nivel mental, cât și fizic, în special la nivelul musculaturii gâtului și a umerilor. Pentru a avea un bun randament în activitatea de zi cu zi este esențial să învățăm să ne relaxăm și să lăsăm deoparte poverile uneori inutile pe care ni le asumăm.
 Pentru a ne deconecta și a ne elibera de stresurile și tensiunile acumulate peste zi, una dintre cele mai eficiente metode de relaxare este o baie caldă la sfârșitul zilei. Putem adăuga în apa de baie diverse săruri și uleiuri esențiale, după preferințe, pentru a potenția astfel, efectele de relaxare. Vă prezentăm în acest articol 4 modalități simple și eficiente de relaxare care merită să fie puse în aplicare în mod sistematic.
Necesitatea de relaxare și odihnă
 Atunci când ajungem acasă după un program de muncă avem multe alte responsabilități și obligații: copiii, casa și problemele sale administrative, organizarea pentru următoare zi, etc. Uneori toate aceste sarcini sunt dificile însă trebuie să luăm în considerare faptul că dacă nu obișnuim să ne destresăm, în timp vom acumula și mai multe tensiuni. Aceste tensiuni, acumulate zi de zi, săptămână de săptămână pot cauza probleme reale de sănătate cum sunt: contracturi musculare, un exces de cortizol (hormonul stresului) în organism care poate determina la rândul său hipertensiune, probleme cardiovasculare, etc.
 O supraîncărcare fizică și mentală constituie un risc pentru sănătatea noastră, tocmai de aceea este important să evităm orice posibilă problemă pe termen lung. A învăța să ne relaxăm și stabilirea anumitor rutine de odihnă ne poate ajuta enorm și uneori sunt suficiente doar o oră sau două pe zi pentru a petrece un timp calitativ care să ne ajute să ne regenerăm.
Â
                    4 modalități simple și eficiente de relaxare
1. Îmbunătățirea circulației și a respirației
 Acest exercițiu simplu necesită doar douăzeci de minute libere. Când ajungem acasă după o zi lungă de muncă, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să ne schimbăm în haine comode, lejere, preferabil de bumbac. Este esențial de asemenea, ca odată ce am ajuns acasă să lăsăm deoparte orice gând lăsat de serviciu (în măsura în care putem să facem aceasta) pentru a stabili o clară separare între job și casă. Apoi ne putem așeza comod pe canapea sau pe un fotoliu, ridicând ușor picioarele, cu aproximativ două palme mai sus de restul corpului. Vom plasa mâna dreaptă pe piept și vom deveni tot mai conștienți de procesul respirației. Inspirăm puternic pe nas și expirăm încet pe gură, vizualizând cum toate stresurile și tensiunile de peste zi se îndepărtează tot mai mult. Este un procedeu foarte simplu, dar foarte eficient pentru a ne relaxa profund întregul corp. Ce vom obține dacă realizăm acest exercițiu zilnic? În primul rând, normalizarea respirației și a bătăilor inimii, relaxarea picioarelor și ameliorarea fluxului sanguin, precum și drenarea sistemului limfatic (datorită poziției picioarelor).
2. Infuzie relaxantă și anti-inflamatorie
 Dacă vă simțiți adeseori picioarele grele, suferiți de retenție de lichide și dureri de cap, puteți ameliora aceste simptome cu ajutorul unei infuzii de plante. Această infuzie este ușor de preparat și este excelentă pentru combaterea stresului și a efectelor sale asupra organismului.
 Ingredientele necesare sunt: cinci frunze proaspete de mentă, o linguriță de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare și trei frunze de salată verde. Combinația dintre toate aceste ingrediente conferă o senzație sedativă și relaxantă. În plus, toate aceste plante au o acțiune sinergică anti-inflamatorie perfectă pentru a ameliora de exemplu tensiunea de la nivelul nervilor cranieni.
 Pentru a prepara infuzia se adaugă la o cană de apă fierbinete cele trei ingrediente (menta, ghimbirul și frunzele de salată) și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se consumă caldă, cu înghițituri mici, preferabil seara, înainte de culcare sau în orice moment al zilei dorim (mai ales dacă avem dureri de cap).
3. O plimbare de jumătate de oră
 Uneori, pentru a ne relaxa profund avem nevoie doar de o jumătate de oră, nu mai mult. Important este să ieșim în aer liber, preferabil într-un parc sau o grădină și să mergem în ritm mai rapid timp de cel puțin 20-30 minute. Aceasta este o modalitate excelentă și foarte simplă de eliberare a tensiunilor acumulate și de eliminare a stresului dăunător care are efecte profund nocive asupra întregului organism. Cel mai bun moment pentru a ne plimba este după-masa sau dimineața devreme, când temperatura este adecvată. Putem chiar să recurgem la un echipament sport adecvat și putem încerca și o alergare ușoară. Compania unui prieten sau a partenerului de viață poate face din acest moment unul și mai special. O plimbare de doar o jumătate de oră elimină tensiunile fizice, eliberează mintea, oxigenează profund creierul și țesuturile (mai ales dacă ne plimbăm într-o zonă nepoluată), îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și este o modalitate sănătoasă de a ne relaxa.
4. O baie relaxantă seara
 O baie relaxantă înainte de culcare este una dintre ccele mai cunoscute și mai apreciate metode de relaxare. Dacă adăugăm în apa de baie sare de mare sau uleiuri esențiale, putem beneficia de efectele lor terapeutice extraordinare. De exemplu, uleiurile esențiale de rozmarin și cel de lavandă au un efect sedativ puternic care relaxează mușchii, ajutându-ne să ne odihnim mai bine. Se recomandă ca apa de baie să nu fie fierbinte, ci doar caldă și să nu se rămână în cadă mai mult de 20 de minute. După baie, ne putem masa întregul corp cu uleiuri hidratante și binefăcătoare, cum este uleiul de migdale, de argan, de susan sau de măsline care vor îngriji pielea în profunzime și vor completa efectul relaxant al băii.
 Totul este să punem zilnic în aplicare aceste recomandări, după preferințe, pentru a ne bucura de o seară plăcută și lipsită de griji inutile.