Ingrediente naturale pentru un somn liniștit

 

Ingrediente naturale pentru un somn liniștit

Ingrediente naturale pentru un somn liniștit A dormi bine este una dintre activitățile biologice cele mai importante pentru o bună stare de sănătate fizică și mentală. Cu toate că multe persoane ignoră acest aspect, în timpul perioadei de odihnă se realizează o serie de funcții determinante pentru o stare optimă a organelor și pentru sănătatea emoțională.

 Problema constă în faptul că stilul de viață modern, tehnologia și alți factori ambientali reduc calitatea somnului și, în aproape toate cazurile, determină anumite dificultăți care se reflectă în starea de dispoziție și în starea generală de sănătate. Insomniile și tulburările de somn sunt strâns relaționate cu lipsa de concentrare, cu iritabilitatea, depresia și o serie de boli care afectează calitatea vieții.

 Datorită acestui fapt este primordial să acordăm atenția cuvenită obiceiurilor sănătoase care ne permit îmbunătățirea calității somnului. Una dintre modalitățile cele mai bune de a avea un somn odihnitor este acela de a include în dieta zilnică unele ingrediente naturale care relaxează corpul și prelungesc odihna. Pentru a avea un somn bun și liniștitor, terapeuții ne recomandă să luăm cina cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare pentru ca procesul digestiei să nu interfereze cu perioada de odihnă.

 În continuare vă prezentăm cele mai bune 9 ingrediente naturale pentru a avea un somn liniștit. Iată care sunt acestea:

1. Bananele

 Mulți terapeuți ne asigură că bananele sunt unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru un somn odihnitor. Bananele sunt una dintre sursele naturale de triptofan și ajută la stimularea producerii de serotonină. Conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este cunoscut ca fiind hormonul stresului. Totodată, asocierea magneziului şi a potasiului din conţinutul bananelor, asigură un efect remarcabil de relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase.

2. Ciocolata neagră

 O cantitate mică de ciocolată neagră îi oferă o doză “extra” de antioxidanți organismului și îmbunătățește calitatea somnului. Acest delicios aliment stimulează producerea de serotonină, un tip de hormon care relaxează corpul și mintea.

 Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv substanța anandamida, denumită astfel după termenul sanscrit "ananda," (adică "fericire") și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Consumul a maxim de 32 de grame de ciocolată neagră zilnic diminuează nivelele de cortizol, un hormon asociat cu stresul și ajută la obținerea unui somn odihnitor.

3. Migdalele

 Migdalele și alte varietăți de fructe uscate pot contribui la un somn bun și fără întreruperi. Aceasta se datorează faptului că migdalele și în general fructele uscate au un conținut ridicat de triptofan, un aminoacid care stimulează producerea de melatonină.

 Migdalele au și un aport semnificativ de magneziu, un mineral esențial care relaxează mușchii și participă la obținerea unui somn liniștit. În plus, migdalele reprezintă una dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu. Așa cum se știe, calciul facilitează transmiterea influxului nervos, intervenind în procesele de eliberare a acetilcolinei, noradrenalinei şi serotoninei, contribuind astfel la menţinerea echilibrului sistemului nervos.

4. Mierea de albine

 Mierea naturală de albine conține un tip de zahăr natural care îi indică creierului că trebuie să-și reducă secretarea de orexină. Această substanță este relaționată cu starea de veghe, dar și cu incapacitatea de a dormi fără întreruperi.

 Mierea crește nivelele de insulină din sânge, stimulând astfel creierul să producă triptofan, care ulterior se transformă în serotonină și favorizează un somn regenerant. Triptofanul se transformă în serotonină care, la rândul său, se transformă atunci în melatonină. Melatonina inhibă eliberarea insulinei, prin urmare, ne ajută să stabilizăm și mai mult nivelele zahăr din sânge în timpul nopții.

 Consumul unei linguri de miere chiar înainte de a ne culca ne poate ajuta să combatem o insomnie ocazionată de stres sau de anxietate.

5. Floarea pasiunii

 Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) este o plantă originară din sud-estul Americii de Nord și este folosită pe larg în tratamentul tulburărilor de anxietate, insomnie și mai ales pentru reglarea stării de nervozitate în cazul persoanelor care se confruntă cu aceasta. Floarea pasiunii conține o substanță activă numită harmina, care stimulează producerea de serotonină și melatonină.

 Această plantă medicinală nu provoacă reacții negative asupra sistemului nervos, iar infuzia obținută din aceasta poate fi administrată atât copiilor cât și adulților în situații de stres, tensiune și dificultate de a dormi. Floarea pasiunii nu trebuie să fie consumată în exces deoarece poate determina somnolență de-a lungul zilei. Passiflora sau floarea pasiunii este un remediu foarte cunoscut contra anxietății. Aceasta se poate găsi sub formă de capsule, infuzie sau extract în magazinele naturiste și în unele farmacii.

 De exemplu, s-a constat că în cazul pacienților tratați cu extract de floarea pasiunii s-a înregistrat o scădere a intensității și a frecvenței stărilor de angoasă, o îmbunătățire a calității somnului și a vieții psiho-afective per ansamblu, fără a se constata efecte secundare.

6. Mușețelul

 Mușețelul este considerat un sedativ blând și un bun remediu inductor al somnului. Efectele sale sedative se datorează flavonoidului apigenină care se unește cu receptorii de benzodiacepină din creier.

 Extractul și infuzia de mușețel reduc tensiunile și exercită un efect sedativ care contribuie la obținerea unui somn odihnitor. Mușețelul poate fi utilizat sub formă de infuzie, macerat, extract lichid sau ulei esențial.

 Mușețelul are efecte sedative care pot ajuta la obținerea unui somn bun, motiv pentru care se recomandă consumarea unei infuzii de mușețel înainte de culcare. Un studiu a arătat că persoanele care aveau insomnie și care au luat un supliment cu mușețel au observat îmbunătățiri ale nivelului de energie din timpul zilei și respectiv îmbunătățirea calității somnului.

7. Valeriana

 Proprietățile sedative ale valerianei sunt dovedite științific, iar în prezent multe companii farmaceutice o folosesc pentru fabricarea unor medicamente contra insomniei, depresiei și durerilor. Rădăcina acestei plante conține anumite principii active care relaxează mușchii, potențiază echilibrul emoțional și prelungesc odihna.

 Consumând valeriană sub formă de extracte sau de infuzie, se stimulează senzația de bună-dispoziție și totodată crește secreția hormonilor somnului.

8. Laptele cald

 Laptele cald este unul dintre remediile cele mai eficiente contra insomniei. Aceasta se datorează conținutului său ridicat de calciu și triptofan, care este un aminoacid esențial care crește secreția de melatonină sau hormonul somnului. Melatonina mai este cunoscută și sub denumirea de “hormonul bunei-dispoziții”. Melatonina ne întărește sistemul imunitar și facilitează reconstrucția țesuturilor în timp ce dormim.

 Pentru a obține aceste beneficii, experții ne recomandă să consumăm o cană cu lapte cald cu o oră înainte de a merge la culcare.

9. Salata verde

 O delicioasă salată de legume care să conțină din belșug salată verde sau o infuzie obținută din frunzele sale pot fi folosite ca o alternativă naturală contra tulburărilor care împiedică obținerea unui somn odihnitor. Această plantă are proprietăți calmante și analgezice care reduc tensiunea, durerile de cap și stresul.

Categorie:

Mai poți citi din Relaxare si odihnă

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

11 recomandări pentru …

De ce apare oboseala?  Ritmul și programul vieții moderne, abia ne oferă timp să ne oprim pent...

6 boli cauzate de lipsa…

Boli care pot fi produse de un somn insuficient  Somnul și odihna, pe lângă faptul că sunt une...

5 sfaturi pentru un som…

Insomnia, o tulburare cu efecte negative  Există o mulțime de persoane pentru care un somn...

Efectele negative ale c…

  Efectele negative ale culcatului târziu  Obișnuiți să vă culcați la ore târzii? Vă pre...

Alimente care relaxeaz…

  Ce este terapia integrativă?  Terapia Integrativă reunește un grup de medici și de special...

4 modalități eficient…

  Relaxarea este esențială  Stresul și anxietatea pe care le acumulăm de-a lungul zilei ne t...

Baie energizantă de to…

  Beneficiile unei băi energizante  O baie energizantă ne poate ajuta foarte mult în serile r...

Ingrediente naturale pe…

  Ingrediente naturale pentru un somn liniștit  A dormi bine este una dintre activitățile bio...

Efectele naturii asupra…

  Contactul cu natura este asociat cu o mai bună stare de sănătate  Numeroase cercetări ști...

Alimente care stimuleaz…

  Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Trucuri pentru un somn …

  Trucuri și sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor  De câte ori nu reușim să adormi...

Oboseala cronică

  Oboseala cronică sau oboseala persistentă         1. Oboseala fizic...

Somnul este esențial p…

  Somnul influențează direct starea de sănătate și bună-dispoziție  Mult timp, cercetăto...

De ce este bine să dor…

  De ce este bine să dormi pe partea stângă?  Pe care parte ai obiceiul să dormi? Pe dreapta...

Relaxează-te cu o baie…

  Deliciul unei băi relaxante   O baie simplă poate fi foarte ușor transformată într-o ...

Relaxează-te în cinci…

  9 modalități prin care te poți relaxa în cinci minute  Stresul, nervozitatea și anxieta...

Abhyanga, masajul ayurv…

  Abhyanga sau masajul ayurvedic  Stresul generat de viata de zi cu zi poate fi eliminat cu u...

Reguli simple pentru un…

  Trucuri pentru a dormi mai bine  Opt ore de somn pe noapte sau oboseala este asigurată! Num...

Masaje de prin lume adu…

  Masaje de prin lume adunate  Adevărate călătorii senzoriale, masajele au o mulți...

Masajul Chi nei tsang i…

  Masajul Chi nei tsang te ajută să-ți armonizezi emoțiile Așa cum ai grijă de aspectul t...

Alimentele care te ajut…

  Alimentele care te ajută să ai un somn senin  Nu dormi prea bine și nu reușești nicicum...

Cum să te relaxezi dup…

  După o zi stresantă este ideal să te destinzi  Majoritatea oamenilor se confruntă cu str...

Inspiră prospețime di…

  Inspiră prospețimea din natură în fiecare dimineață  În zilele noastre, când orașel...

Cum să negociezi trece…

  Sâmbătă spre Duminică trecem la ora de iarnă  În noaptea de Sâmbătă spre Duminică ...

Trucuri pentru a mânca…

  5 trucuri pentru a mânca cât mai lejer seara  Pentru a fi cât mai sănătoşi, se recoman...

Sporturi de practicat t…

  4 sporturi de practicat toamna Iată care sunt cele mai potrivite sporturi de practicat în a...

Greseli pe care le faci…

  Nu poți să dormi?  Dormi prost? Te trezești de mai multe ori de-a lungul nopții? Adormi ...

Mituri despre somn

  Mituri și idei preconcepute despre somn  Un român din cinci suferă de insomnie pasageră...

Deliciul unei bai relax…

  O baie relaxantă după o zi grea la serviciu  O baie simplă poate fi foarte ușor transfor...

10 lucruri minunate de …

  Iată 10 lucruri minunate de făcut în această toamnă  Toamna se număra bobocii. Unii di...