Â
Abhyanga sau masajul ayurvedic
 Stresul generat de viata de zi cu zi poate fi eliminat cu ușurință cu ajutorul acestei tehnici naturale și eficiente. Abhyanga reprezinta soluția ideala împotriva stresului, acesta permițând regăsirea senzației de bunăstare generală.
Â
Abhyanga înseamnă știința vieții
 Acesta reprezinta o tehnica ayurvedică care conferă o senzație de relaxare totală. Masajul abhyanga reunește cele trei puncte principale adică vântul (vata), bila (pita) și mucusul (kapha). În general, în urma dereglării unuia din cele trei puncte survine oboseala, stresul, sau chiar instabilitatea mentală. Masajul abhyanga contribuie la păstrarea unui anumit echilibru între aceste puncte cunoscute sub numele de doshas. Dacă armonia dintre aceste trei puncte este menținută, este posibil ca persoana în cauză să își regăsească vitalitatea, dispunând de un organism sănătos.
Â
O ședință de masaj abhyanga durează în general, o oră și jumătate
 Pentru a invita pacientul să se relaxeze total, ședința de masaj trebuie să se desfășoare într-o atmosferă de relaxare totală.
 Aceasta tehnică folosește un ulei special, fiind efectuate o serie de manevre ale corpului menite să-i redea acestuia echilibrul. În mod tradițional, masajul abhyanga se practică dimineața pentru a stimula și clarifica mintea pacientului pentru a doua zi. Pacientul se va așeza dezbrăcat pe o masa din lemn, special concepută pentru acest mesaj, terapeutul turnând uleiul special încălzit pe trupul său. De obicei, în cadrul masajului abhyanga se folosesc uleiurile de nucă de cocos sau de susan alături de sortimente din plante.
 Se va lăsa uleiul să se îmbibe timp de câteva minute, după care terapeutul va începe să efectueze masajul cu ajutorul unor mișcări ritmice, blânde, efectuate cu toată palma. După terminarea masajului, pacientului i se va recomanda o baie cu aburi pentru a stimula absorbția uleiului în piele.
Â
Beneficiile masajului abhyanga
 Masajul abhyanga are drept obiectiv menținerea echilibrului și stabilității între principalele puncte ale organismului. În urma unei ședințe de masaj, pacientul ar trebui să aibă senzația de relaxare totală a corpului și spiritului. Acest tip de masaj îmbunătățește calitatea somnului și crește vitalitatea, elimină toxinele, stimulează circulația sanguină și întărește sistemul imunitar. De altfel, această tehnică de masaj participă și la reducerea tensiunilor și stresului, redă dinamismul, tonifică mușchii și întârzie procesul de îmbătrânire, redându-i pielii elasticitatea.
 Masajul abhyanga este folosit și pentru tonifierea sistemului nervos, îmbunătățirea reumatismului, artritei, spondilozei cervicale, mialgiilor, durerilor articulare, arsurilor solare, dar și pentru scăderea posibilității pierderii musculaturii.
Â