Îngrijiri esențiale pentru pielea matură
La maturitate, pielea se poate confrunta cu o mulțime de probleme. Riduri, pete pigmentare, uscăciune, lipsa fermității…tocmai de aceea, o piele matură are nevoie de mult mai multă atenție și îngrijire.
La maturitate apar petele pigmentare
La început, petele apar doar pe ten, mâini și decolteu. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, din cauza expunerii repetate la soare, care ne epuizează capitalul solar și din cauza unei suprastimulări hormonale, melanocitele sfârșesc prin a fi din ce în ce mai puține. Aceste celule, responsabile de colorarea pielii, formează la maturitate pete localizate. Un proces ultra complex în cadrul căruia interacționează celulele pielii și o enzimă – tirozinaza – care dă ordinul fabricării melaninei, care vine să se plaseze ca o umbrelă deasupra celulelor epidermei pentru a o proteja de razele UV. Chiar dacă reușim să scăpăm pe moment de ele, petele pigmentare reapar din momentul în care ne reexpunem la soare fără să folosim o cremă de protecție cu un factor de protecție de minim 50.
Pe ce trebuie să mizezi: cremele de piele anti-pete
Chiar dacă petele nu vor dispărea definitiv, aceste creme pentru piele atenuează intensitatea și mărimea acestora. Timp de două luni, încearcă să nu te expui deloc la soare (iarna în special). Totuși, dacă te expui la soare, este obligatoriu să folosești un ecran solar zilnic. Substanțele active pe care trebuie să le privilegiezi: Vitamina C, acizii (de fructe, azelaic, kojic), rucinol sau substanțele active din plante precum lemnul dulce sau dudul.
Pielea devine inconfortabilă
Procesul de îmbătrânire modifică întreaga arhitectură a pielii. La suprafață, stratul cornean se subțiază datorită hiperkeratinizării (mai multe celule moarte), în timp ce dedesubt, epiderma se subțiază cu până la 50%. Acest lucru se datorează încetinirii procesului de reînnoire celulară, agravat de dereglarea hormonală existentă în perioada menopauzei. Activitățile glandelor sebacee și producerea filmului hidrolipidic se diminuează în egală măsură.
Pe ce trebuie să mizezi: produse bogate în acizi grași esențiali
Folosește cu încredere uleiurile sau unturile vegetale (karite, mango, argan, cacao), care restructurează membranele celulare, filmul lipidic și bariera cutanată. Fără să uităm de substanțele active care ajută pielea să producă ea însăși lipide (Vitamina PP).
Pielea nu mai are fermitate
După vârsta de 50 de ani, pielea pierde din fermitate. Odată cu scăderea producției de estrogeni, derma se subțiază cu până la 30%. Toți constituenții acesteia se dezorganizează, de unde și pierderea densității și adâncirea ridurilor.
Pe ce trebuie să mizezi: cremele anti-rid
Cremele anti-rid, pe lângă faptul că hidratează, hrănesc în profunzime pielea și acționează asupra petelor, stimulează de asemenea producția de colagen. Include-le în rutina ta zilnică de îngrijire și vei observa cu siguranță efectele acestora.