Alimentația are un rol important pentru sănătatea părului
Pentru a hrăni părul din interior și pentru a-i favoriza creșterea este foarte important să-i oferim organismului acele alimente bogate în vitamine și minerale. Astfel ne vom putea bucura de un păr puternic, strălucitor și sănătos.
Alimentația zilnică are un rol foarte important pentru sănătatea capilară, mai ales pentru a preveni problema căderii părului. O deficiență nutrițională face ca fibrele capilare să slăbească, iar odată cu trecerea timpului, conduce la pierderea volumului acestuia. Dacă însă optezi pentru alimente sănătoase, iar organismul tău obține toți nutrienții care îi sunt necesari pentru a funcționa în general, părul tău va crește într-un ritm constant în fiecare lună.
Iată care sunt cele mai bune 8 alimente care pot stopa căderea părului:
1. Morcovii
Morcovii sunt una dintre legumele cele mai sănătoase și recomandate pentru sănătatea pielii și părului datorită semnificativului aport de betacaroten, care se sintetizează în corp ca vitamina A. Pe lângă menținerea sănătății ochilor și a retinei, vitamina A este de asemenea responsabilă de producerea sebumului de către pielea capului.
Dacă te confrunți cu căderea părului și cu uscăciunea pielii capului va trebui să crești cantitatea de vitamina A pe care o consumi. De exemplu, o jumătate de cană de morcovi cruzi furnizează de patru ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina A (dar și fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, mangan, fier, potasiu și cupru).
2. Somonul
Acizii grași de tip omega 3 și proteinele pe care le conține somonul sunt esențiali pentru întărirea foliculilor piloși și reducerea căderii acestuia. Dacă părul tău este uscat și opac, aceasta poate fi din cauza lipsei de acizi grași de tip omega 3.
Acești nutrienți reglează producerea grăsimilor de pe pielea capului, stimulează circulația sângelui și controlează excesul de uscăciune. Somonul este o opțiune farte bună pentru un păr sănătos deoarece conține și proteine, care ajută la formarea foliculilor piloși.
Datorită faptului că majoritatea somonului este în prezent de cultură, acesta nu conține dioxine, plumb sau metale grele care se acumulează în apele contaminate.
3. Germenii de grâu
Ca și complement la diverse șampoane și tratamente pentru a stopa problema căderii părului se recomandă și consumul germenilor de grâu. Acest aliment este o sursă extraordinară de nutrienți care stimulează creșterea părului și combat în același timp căderea acestuia.
Germenii de grâu sunt o adevărată “bombă” nutritivă, care include vitamine, minerale, antioxidanți și enzime care ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Dintre nutrienții pe care îi conțin germenii de grâu se remarcă:
- Vitamina A
- Vitamine din grupul B
- Vitamina C
- Vitamina E
- Proteine vegetale
- Magneziu
- Calciu
- Cupru
- Zinc
- Fier
- Fibre dietetice
- Seleniu
- Mangan
4. Semințele de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui au proprietăți și nutrienți care ajută la menținerea unui păr sănătos, bogat și puternic. De asemenea, consumul semințelor de floarea-soarelui determină oxigenarea celulelor pentru a stimula astfel creșterea părului. Un sfert de cană de semințe de floarea soarelui (crude și nesărate) ne oferă aproximativ 90,5% din totalul zilnic recomandat de vitamina E, aceste semințe fiind unul dintre cele mai recomandate alimente pentru menținerea unui păr sănătos.
Printre componentele lor se numără:
- Vitamina E
- Vitamine din complexul B
- Potasiu
- Fier
- Seleniu
- Calciu
- Biotină
- Proteine
5. Fulgii de ovăz
Considerată ca fiind cereala cea mai completă datorită valorii sale nutriționale ridicate, ovăzul este unul dintre alimentele care ar trebui să fie consumate cât mai des. Proprietățile fulgilor de ovăz cresc randamentul fizic și mental, întăresc sistemul imunitar, stimulează circulația și au diferite beneficii la nivel estetic.
În cazul părului, fulgii de ovăz, datorită aportului lor de micronutrienți, precum vitaminele din complexul B și de proteine, sunt esențiali pentru a-l menține puternic. Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre și proteine, ceea ce îi transformă într-un mic dejun excelent și ajută la reducerea nivelelor de colesterol. Fulgii de ovăz sunt și un bun purificator al sângelui, deoarece conțin substanțe care preiau grăsimile și toxinele din corp pentru a le elimina.
De asemenea, fulgii de ovăz conțin minerale precum zincul și cupru care stopează problema pierderii excesive a părului.
6. Ouăle
Atât consumul, cât și aplicarea externă a ouălor (ca mască de păr, eventual în combinațe cu ulei de măsline) sunt excelente pentru a menține sănătatea părului. Acest aliment conține mari cantități de proteine, una dintre componentele principale ale fibrelor de păr.
Proteinele, împreună cu conținutul bogat de biotină, seleniu și fier, din ouă fac ca acestea să fie una dintre opțiunile alimentare cele mai recomandate pentru a favoriza sănătatea capilară. Biotina, în special, face parte din grupul de vitamine din complexul B și este esențială pentru ca părul să crească puternic și strălucitor. Biotina previne căderea părului şi întăreşte unghiile. Un păr fragil și lipsit de volum poate fi un semn de deficiență de biotină (vitamina B7). Gălbenușurile de ouă organice sunt una din cele mai bune surse naturale de biotină.
7. Fasolea
Fasolea este o legumă bogată în proteine, fibre și vitamine din complexul B care impulsionează creșterea sănătoasă a părului. Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru menținerea unui păr sănătos, deoarece carența acestora determină apariția mătreții, albirea prematură a firelor de păr, un exces de sebum și o creștere încetinită a firelor de păr.
De asemenea, aportul seminificativ de zinc, vitamina C și fier din această legumă protejează sănătatea capilară și combate căderea părului.
8. Nucile
Nucile, dar și alte fructe uscate (migdalele, alunele de pădure, nucile caju, nucile de Brazilia, fisticul, etc.) sunt excelente opțiuni pentru a menține sănătatea părului. Aceste alimente conțin uleiuri sănătoase, proteine și antioxidanți care, pe lângă faptul că mențin elasticitatea și tinerețea pielii, îmbunătățesc sănătatea părului.
Un pumn de fructe uscate consumat zilnic este suficient pentru a ne bucura de beneficiile acestor alimente. Acizii grași omega 3 pe care îi conțin nucile ajută la meținerea frumuseții și strălucirii părului, hrănind în profunzime foliculii de păr și stimulând creșterea acestuia.