Parfumul ideal
Atunci când ne hotărâm să cumpărăm un parfum, lucrurile par simple, dar de fapt nu sunt deloc așa. Chiar și pentru doamnele care au un parfum preferat pe care cu greu se lasă convinse să îl schimbe, alegerea parfumului și mai ales schimbarea lui sunt foarte dificile. Sunt o mulțime de întrebări care ne vin în minte atunci când ne hotărâm să achiziționăm un parfum – de unde îl cumpărăm? Cum îl alegem? Cum îl încercăm? Cum ne decidem care este parfumul potrivit? Pentru doamnele și domnișoarele care credeau că alegerea unui parfum este extrem de simplă, iată că există o întreagă dilemă în această privință.
La magazin…
Mai întâi, o condiție obligatorie pentru alegerea parfumului este magazinul de specialitate. Buticurile, magazinele de la colț, toate vă pot tenta cu oferte și cu prețuri mici, însă trebuie să știți că nu întotdeauna ieftin înseamnă și calitativ. De asemenea, parfumurile vândute pe internet sau de tot felul de intermediari pe stradă, din portbagajul unei mașini, nu garantează calitatea acestora. Cele comercializate pe tarabe de asemenea nu au nimic în comun cu parfumurile de calitate. Parfumurile cele mai fine și originale se găsesc în magazinele de specialitate.
Odată intrată în parfumerie, vânzătoarea este obligată să vă lase să încercați câte mostre de parfum doriți, pentru că aceasta este o decizie importantă. Un parfum îl veți purta în fiecare zi, în fond. Dar nu trebuie să profitați de acest lucru și să exagerați cu testatul parfumurilor. Veți părea neserioasă dacă încercați mai mult de zece arome. Iar nasul nu va mai face față după atâtea parfumuri. Cel mai bine, atunci când alegeți și testați un parfum, este să o faceți pe încheietura mâinii, dar fără să frecați locul respectiv ulterior. Nu mirosiți imediat și lăsați câteva minute până se imprimă parfumul în piele. Sau, dacă încheietura mâinii este deja parfumată, vă puteți folosi și de testerele speciale, dar riscați să cumpărați un parfum care va mirosi cu totul altfel pe pielea dumneavoastră. Dacă sunteți în căutarea unui parfum de zi, cumpărați o apă de toaletă, deoarece aceasta nu miroase la fel de puternic ca și apa de parfum, potrivită mai degrabă pentru seară.
Acasă…
Cel mai potrivit loc pentru parfum este măsuța de toaletă, cu condiția ca aceasta să nu fie foarte aproape de geam sau de calorifer, unde soarele și căldura îl pot afecta. Este obligatoriu ca sticla să aibă capacul pus, pentru a nu se irosi aroma. Iar dacă vreți să fiți sigură că parfumul nu își pierde proprietățile, consumați-l repede, nu îl păstrați ani la rând. Pentru ca aroma să persiste mai mult, este bine să vă parfumați la încheieturi sau, cum spunea Coco Chanel, „acolo unde îți place să fii sărutată”. Evitați pulverizarea parfumului pe haine, pe păr și nu folosiți mai multe parfumuri în aceeași zi.
Personalitatea parfumului dvs…
Parfumul este prezent în paginile tuturor revistelor de specialitate, pentru femei, specialiștii îl recomandă cu căldură, iar micul ecran vi-l aduce în casă zilnic. Cumpărarea unui parfum poate deveni o problemă, așa cum menționam și în rândurile de mai sus. Există sute de esențe din care puteți alege dar, din păcate, nu puteți mirosi decât câteva înainte ca nasul dumneavoastră nu mai facă diferența între ele. Care este personalitatea parfumului ideal pentru dumneavoastră? Ei bine, acest lucru îl puteți afla numai adulmecând aromele din propria bucătărie, grădină sau chiar din dulapul cu lenjerie, astfel puteți descoperi și învăța să recunoașteți notele ce conferă un caracter unic fiecărui parfum.
Parfumul citric
Notele de citrice dau parfumurilor acea prospețime intensă, acidulată, pe care coaja de portocală proaspătă desfăcută o poate da. Fiindcă se evaporă destul de repede, notele de citrice sunt folosite ca note de vârf în parfumuri sunt primele care le sesizați, dar și primele care dispar. Pentru a vă da seama dacă acesta este parfumul ideal pentru dumneavoastră, mirosiți întâi coaja de portocală, de lămâie, de grapefruit și chiar ceaiul verde și astfel vă puteți da seama dacă vi se potrivesc aromele de citrice.
Parfumul proaspăt-curat
Dacă vă place cum miros așternuturile curate, proaspete, abia spălate și luate de pe sârmă, atunci trebuie să știți că acel miros a dat notele unor parfumuri, note create sintetic, denumite aldehide, pe care le conțin și detergenții. Folosite în parfumuri, aceste note de proaspăt-curat le conferă o aură aparte. În mod surprinzător, mirosurile detergenților pot proveni și din aroma de mosc, care este cea mai puternică. Briza mării, tăria aerului curat după o noapte de vară pot fi și ele simulate prin note olfactive puternice, așa-numitele note de apă.
Parfumul oriental – condimentat
Condimentele ne transportă într-o lume apropiată și, în același timp, foarte îndepărtată, făcând parte din peisajul atât de familiar al bucătăriei noastre și purtând în ele misterul exotic al Orientului. Parfumurile cu notă dominantă de mirodenii sunt caracterizate în general ca fiind orientale și au la bază esențe calde, de durată, precum esența de vanilie și lemnul de santal. Multe din parfumurile renumite combină notele orientale cu cele florale, însă anumite femei preferă ca accentele de mirodenii să fie dominante în parfumul pe care îl folosesc. Dacă vreți să simțiți valurile de arome ale condimentelor și ale parfumurilor orientale, atunci nu trebuie decât să deschideți dulapul în care păstrați mirodeniile. Esența de vanilie, de scorțișoară, coriandrul, cuișoarele, toate vă vor ajuta să vă faceți o idee despre aromele orientale.
Parfumul floral
Sunteți femeie și iubiți florile. Ce poate fi mai frumos? Și cât de simplă ar putea fi alegerea unui parfum atunci când iubiți florile? Și florile au un parfum minunat, dar adeseori ne este greu să alegem aroma potrivită. Notele florale sunt grupate în mai multe acorduri, note mai complexe. Dar există și parfumurile mono-florale, deosebit de spectaculoase, de o puritate aparte.
Odată ce ați ales parfumul…
Odată ce ați ales parfumul, este bine să îl folosiți prudent, mai ales dacă are o aromă puternică, pentru a nu-i deranja pe cei din jur. De asemenea, parfumul se ridică odată cu trecerea timpului, de aceea aplică parfumul de jos în sus, începând cu încheietura mâinii și urcând cu lobii urechilor și tâmple. Durata parfumului pe piele este influențată și de tipul de ten, spre exemplu, tenul gras nu va avea nevoie de multe aplicări pe zi, deoarece absoarbe foarte bine esența și o păstrează. Odată ales un parfum, încercați să mențineți linia aromelor – gelul de duș, șamponul, pentru a evita crearea confuziilor.