Exfolierea pielii: de ce este importantă?
Pentru a avea un ten radios și pielea corpului luminoasă și lipsită de impurități, se recomandă să se urmeze o rutină zilnică de curățare și hidratare, iar o dată pe săptămână se va efectua o exfoliere profundă a pielii. Datorită exfolierii, eliminăm celulele moarte, iar pielea va deveni mai curată și mai catifelată. După exfoliere, se recomandă să folosim creme sau uleiuri naturale pentru a o hidrata intens.
Atenție însă, persoanele care au pielea uscată sau sensibilă nu trebuie să recurgă des la exfolieri, ci în cazul acestora, un procedeu de exfoliere efectuat de două ori pe lună este suficient. Trebuie acordată atenție întotdeauna reacției care poate apărea în urma acestui tratament de îngrijire, iar dacă pielea se înroșește sau devine mai uscată, trebuie căutată altă alternativă, mai blândă, pentru exfoliere.
În acest articol îți vom prezenta care sunt cele mai bune exfoliante naturale pentru piele și cum poți să le folosești în rutina ta de îngrijire și înfrumusețare.
Cele mai bune exfoliante naturale pentru piele
Aceste exfoliante naturale pot fi folosite pentru eliminarea tuturor impurităților, atât pentru pielea feței, cât și pentru cea a corpului.
1. Argila verde
Argila verde este indicată pentru persoanele care au pielea sensibilă, deoarece este foarte blândă, eliminând doar stratul cel mai superficial al dermei și nu agresează țesutul. Se poate folosi orice tip de argilă dacă nu găsim argilă verde, însă este bine de știut că aceasta este mai indicată deoarece are capacitatea de a absorbi substanțele toxice din piele. Pe lângă faptul că are o mulțime de proprietăți benefice pentru îngrijirea pielii, argila verde mai este și depurativă, regenerantă și cicatrizantă.
Diluează puțină argilă în una sau două linguri de ulei de măsline sau de gălbenele. Trebuie ca preparatul să capete o textură densă. Aplică apoi cu mișcări circulare pe suprafața de piele pe care dorești să o exfoliezi. Lasă să acționeze câteva minute, iar apoi clătește din abundență cu apă călduță. La final, aplică o cremă hidratantă sau un ulei special pentru îngrijirea pielii (poate fi de migdale, cocos, jojoba, cacao, etc.)
2. Făina de ovăz
O altă alternativă pentru pielea sensibilă este făina de ovăz, care se poate găsi cu precădere în magazinele naturiste. Se amestecă o lingură de făină de ovăz cu o lingură de apă pentru a obține un amestec uniform și dens. Se aplică apoi pe piele cu mișcări circulare delicate. Se clătește cu apă călduță din abundență și se aplică apă de trandafiri sau un tonic pentru piele. După aceea, pielea se hidratează cu o cremă de zi sau un ulei ușor (de migdale, de sâmburi de struguri sau de trandafiri). Oligoelementele din făina de ovăz îți vor lăsa pielea luminoasă și regenerată.
3. Sarea de Himalaya (roz)
Sarea de Himalaya poate fi inclusă într-o rețetă ideală pentru exfoliere, dacă ai pielea grasă sau mixtă sau dacă este îmbătrânită și obosită. Rezultă un exfoliant foarte puternic, care este cel mai indicat să se folosească seara, deoarece s-ar putea să irite ușor pielea. Sarea de Himalaya este bogată în minerale, de aceea este mai bună decât sarea obișnuită. Dacă nu găsești acest tip de sare, poți folosi în schimb sare marină sau sare grunjoasă.
Amestecă un pumn de sare cu o lingură de ulei de măsline sau de avocado (pentru pielea uscată), germeni de grâu (pentru pielea matură), de jojoba (pentru pielea grasă) și de neem (pentru pielea cu tendință acneică).
Aplică acest amestec de sare și ulei pe zona pe care dorești să o exfoliezi, cu mișcări circulare blânde. Apoi clătește bine și aplică un o cremă hidratantă pentru corp în care poți adăuga câteva picături de ulei esențial de iasomie sau lavandă (pentru pielea uscată sau îmbătrânită) și de cimbru sau mușețel (pentru pielea grasă sau acneică).
4. Semințele de mac
Semințele de mac sunt bogate în acizi grași, care sunt foarte buni pentru piele, precum și alte oligoelemente esențiale. Semințele de mac pot fi folosite în amestec cu ulei pentru a obține un exfoliant puternic, care însă nu este recomandat pentru o piele sensibilă sau uscată.
Cantitățile pentru prepararea exfoliantului sunt un pumn de semințe de mac și o lingură de ulei la alegere (de măsline, de struguri, de avocado, de jojoba sau de germeni de grâu). Aplică acest amestec pe piele cu mișcări circulare, apoi clătește cu apă caldă din abundență. După aceasta, nu uita să hidratezi bine pielea.
5. Banană și zahăr brun
Aceste două elemente combinate sunt delicioase atât pe post de desert, dar și pentru a îngriji și răsfăța pielea corpului. Pentru a prepara această rețetă hrănitoare pentru piele ai nevoie de:
- o banană
- trei linguri de zahăr brun și opțional
- ¼ lingură de extract natural de vanilie
Strivește banana cu o furculiță până obții o pastă omogenă, iar apoi adaugă celelalte două ingrediente. Amestecă bine și aplică pe piele. Acest exfoliant nu este recomandat pentru ten, ci doar pentru restul corpului. Dacă dorești să exfoliezi fața, folosește doar banana. Clătește cu apă călduță din abundență.
6. Zahăr brun și ulei de măsline
Poți să prepari o cantitate mai mare din acest exfoliant și poți să-l păstrezi într-un borcănel închis ermetic pentru a-l folosi ori de câte ori ai nevoie. Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- patru linguri de zahăr brun
- două linguri de ulei de măsline
- (opțional) 15 picături din uleiul tău esențial preferat
Amestecă toate ingredientele într-un bol, iar apoi aplică exfoliantul pe piele cu mișcări circulare. Clătește cu apă călduță și aplică o cremă hidratantă.
7. Ulei de cocos și zahăr brun
O altă rețetă delicioasă care va lăsa pielea strălucitoare și profund hidratată se prepară din o jumătate de cană de ulei de cocos bio sau organic și o jumătate de cană de zahăr brun, la care se adaugă o linguriță de extract de vanilie. Se aplică acest amestec pe ten, cu mișcări circulare ușoare, apoi se clătește cu apă călduță. Pielea va rămâne curată și va avea un parfum delicat.
8. Mentă și zahăr brun
Acest exfoliant este recomandat pentru pielea sensibilă a buzelor. Dacă îl vei folosi o dată pe săptămână, nu vei mai avea buzele crăpate și deshidratate. Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- o jumătate de lingură de zahăr brun
- o jumătate de lingură de ulei de măsline
- 3 picături de ulei de mentă
Amestecă bine toate ingredientele și aplică exfoliantul astfel obținut pe buze, cu mișcări delicate, apoi clătește și aplică un balsam pentru îngrijirea buzelor.