Cum se îngrijește pielea grasă?
Pielea grasă poate fi îngrijită în mod natural cu ajutorul unor remedii simple, dar eficiente, concepute special pentru acest tip de piele. Vă prezentăm în acest articol câteva rețete de exfoliante și măști pentru pielea grasă.
Pielea grasă este un tip de piele în cazul căreia se produce un exces de sebum sau de grăsime de către glandele sebacee. Se caracterizează prin faptul că este o piele mai groasă, lucioasă, cu aspect umed, porii se dilată, iar datorită excesului de grăsime este foarte comună apariția punctelor negre și a acneei, deoarece acest tip de piele acumulează impurități mai ușor decât orice alt tip de piele.
Totuși, un avantaj ar fi acela că pielea grasă îmbătrânește mai târziu și își păstrează aspectul tânăr pentru mai mult timp. În orice etapă a vieții noastre se poate ca pielea tenului să devină grasă, cu toate că vârsta la care apare cel mai frecvent este adolescența, din cauza transformărilor hormonale.
Pentru a îngriji în mod adecvat pielea grasă, aceasta trebuie să fie curățată și tratată în mod corespunzător cu produse specifice. Se recomandă ca pielea grasă să fie spălată de două ori pe zi cu apă călduță și să se folosească întotdeauna un săpun ușor și neutru. În plus, pentru curățarea pielii grase de impurități, toxine și puncte negre se recomandă să se exfolieze pielea o dată la 10 zile.
De asemenea, este indicat să se aplice o mască specială pentru pielea grasă o dată pe săptămână, iar crema hidratantă de care acest tip de piele are nevoie nu trebuie să conțină niciun fel de ulei.
Îngrijirea pielii grase cu produse naturale și remedii preparate în casă este posibilă, aceste remedii naturale fiind mult mai blânde și mai puțin agresive decât unele produse cosmetice la care recurgem de obicei, cum sunt produsele de curățare facială care conțin alcool.
Dintre afecțiunile și problemele care apar în mod obișnuit în cazul pielii cu exces de grăsime este acneea sau apariția neplăcutelor și inesteticelor coșuri, care tind să apară chiar mai mult în timpul verii deoarece căldura și umiditatea caracteristice pentru această perioadă cresc producerea de sebum.
Pentru întreținerea pielii grase, cele mai bune produse sunt săpunurile ușoare și gelurile de curățare pe bază de apă, loțiunile pe bază de argilă sau de lapte, precum și unele infuzii din ierburi și plante astringente. Referitor la folosirea și aplicarea măștilor faciale, este posibil să le preparăm în casă, folosind pentru aceasta doar ingrediente 100% naturale.
Optând pentru remediile naturale, vom evita astfel folosirea substanțelor chimice, folosind doar ingredientele naturale adecvate care vor oferi pielii o textură ușoară, curată, fără grăsime și impurități.
4 remedii naturale pentru îngrijirea pielii grase
1. Exfoliant cu drojdie de bere
Acest exfoliant cu drojdie de bere ne va ajuta să curățăm pielea de impurități și va elibera în același timp pielea de celulele moarte. Pentru a prepara acest exfoliant natural vom folosi următoarele:
Ingrediente:
- 15 grame de drojdie de bere
- o jumătate de pahar de apă minerală
- o linguriță de miere
- o linguriță de argilă verde
- 30 ml de iaurt natural
Preparare:
- Mai întâi vom amesteca drojdia de bere cu apa, amestecând bine până când acestea se omogenizează.
- Lăsam preparatul deoparte timp de o jumătate de oră.
- După acest timp, vom adăuga lingurița de miere, argila verde, iaurtul și amestecăm bine toate ingredientele.
Cum se aplică?
- Aplicăm preparatul exfoliant pe pielea tenului și îl lăsăm să acționeze timp de 10 minute.
- Apoi îndepărtăm crema exfoliantă cu apă călduță din abundență.
- În continuare uscăm ușor tenul prin tapotare cu un prosop moale, fără a freca pielea.
- Putem repeta acest procedeu exfoliant o dată la 10 zile.
2. Mască facială cu lapte și castravete
Atât laptele, cât și castravetele au proprietăți benefice pentru piele, pe lângă faptul că o hidratează.
Ingrediente:
- un castravete mediu
- două linguri de lapte
Preparare:
Curățăm castravetele de coajă, îl spălăm și îl facem piure cu ajutorul unui blender de mână. Apoi adăugăm laptele și amestecăm bine cele două ingrediente.
Cum se aplică?
- Aplicăm masca cu castravete și lapte pe ten.
- Lăsam masca să acționeze timp de 10 minute.
- Apoi îndepărtăm masca cu apă călduță din abundență și tapotăm ușor tenul cu un prosop curat.
- Această mască poate fi aplicată în fiecare seară pentru a curăța grăsimea și impuritățile de pe piele.
3. Tonic pentru pielea grasă
Acest tonic pentru pielea grasă se prepară cu apă florală de hamamelis, apă florală de lavandă și ulei esențial de menta piperita.
Cantitățile necesare pentru a prepara acest tonic sunt următoarele:
- 60 ml de apă florală de hamamelis
- 60 ml de apă florală de lavandă
- 3 picături de ulei esențial de menta piperita
Preparare:
Se amestecă bine toate ingredientele.
Cum se aplică?
Umezim o dischetă de bumbac cu tonicul și o aplicăm cu mișcări circulare pe pielea tenului. Lăsăm să se usuce, apoi aplicăm crema noastră obișnuită pentru ten. Acest tonic are proprietăți calmante, astringente și răcoritoare. În plus, tonicul poate fi aplicat în fiecare seară.
4. Mască facială cu iaurt și miere ideală pentru pielea grasă
Este vorba de o mască facială special gândită pentru pielea grasă și cu acnee deoarece ajută la o mai bună hidratare a pielii, în timp ce o curăță în mod natural de impurități și reduce prezența grăsimilor. În plus, această mască are avantajul de a nu usca pielea tenului.
Ingrediente:
1 linguriță de iaurt natural (fără arome)
1 linguriță de miere
Preparare:
Pașii pentru preparare sunt simpli: într-un bol mic se topește mierea pe baie de aburi, apoi se adaugă iaurtul și se amestecă bine cele două ingrediente până când se omogenizează.
Cum se aplică?
Întâi se va spăla bine tenul și se va șterge ușor înainte de aplicare. Apoi se întinde masca facială pe ten, cu mișcări circulare blânde și se lasă să acționeze timp de 15 - 20 minute. După aceea, masca se îndepărtează cu apă călduță din abundență. Acest remediu natural pentru îngrijirea tenului gras poate folosit o dată sau de două ori pe săptămână.