Ce este acidul folic?
Acidul folic este o vitamină solubilă în apă care participă la formarea globulelor roșii și la activitățile sistemului nervos central. Acidul folic sau vitamina B9 este fundamental pentru favorizarea absorbției nutrienților de către organism. De asemenea, acidul folic ajută la regenerarea celulară și stimulează foliculii piloși.
O deficiență de acid folic poate conduce la dezvoltarea anumitor tulburări de sănătate, inclusiv la pierderea anormală a părului și uscarea acestuia. Pe de altă parte, acidul folic poate determina încetinirea creșterii firelor albe de păr și a îmbătrânirii premature. Multe dintre problemele capilare cu care ne confruntăm cu regularitate se datorează nivelele scăzute ale acestui nutrient din organism.
În general, vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru un păr sănătos, deoarece lipsa lor din organism produce apariția mătreții, albirea prematură a firelor de păr, excesul de sebum, iritații ale scalpului, precum și o creștere încetinită a firelor de păr.
În cadrul acestui articol, vă prezentăm 6 beneficii principale ale acidului folic pentru sănătatea și frumusețea părului. Iată care sunt acestea:
1. Acidul folic întărește părul
Consumul regulat de acid folic o vitamina B9 ajută la repararea celulară, întărind rădăcinile firului de păr.
Adeseori, un păr uscat și care se rupe ușor poate fi tratat prin creșterea consumului de alimente care conțin acid folic.
Combinat și cu alți nutrienți esențiali precum vitamina C, biotina și magneziu, acidul folic creează un strat protector contra agenților externi care îl deteriorează.
2. Acidul folic stimulează creșterea părului
Dacă observi că părul tău creste într-un ritm foarte lent, este foarte probabil să ai o carență de vitamine din complexul B, inclusiv de acid folic.
Acidul folic, adică vitamina B9 stimulează foliculii piloși, contribuie la regenerarea celulară și accelerează acțiunea celorlalți nutrienți care participă la menținerea sănătății capilare.
Acidul folic are de asemenea, un rol principal în formarea celulelor roșii din sânge, care sunt responsabile de transportul oxigenului în pielea capului pentru a favoriza creșterea sănătoasă a părului.
3. Acidul folic previne anemia
Consumul adecvat de acid folic este una dintre cele mai bune modalități pentru a evita apariția anemiei. Această boală, care se caracterizează prin scăderea hemoglobinei și deficiența de fier, cauzează o slăbire evidentă a structurii capilare, a pielii și a unghiilor.
4. Acidul folic participă la absorbția nutrienților
Vitamina B9 (acidul folic) contribuie la metabolizarea eficientă a proteinelor, grăsimilor și hidraților de carbon. De asemenea, această vitamină esențială mai participă la absorbția diverșilor nutrienți importanți pentru sănătate.
Astfel, foliculii piloși primesc nutrienții de care au nevoie pentru a rămâne puternici și sănătoși. Un consum regulat de acid folic combate alopecia (pierderea părului), afecțiunile pielii capului și hirsutismul (creșterea în exces a părului pe față sau pe corp).
5. Acidul folic oferă strălucire părului
Un păr frumos, strălucitor și cu volum are nevoie de acid folic pentru a crește astfel. Acesta accelerează diviziunea celulară, îmbunătățește capacitatea de absorbție a pielii capului și permite să fie absorbite mai bine și să fie mai eficiente produsele de îngrijire a părului.
6. Acidul folic previne firele albe
În mod inevitabil, firele albe de păr sunt un semn al trecerii anilor pe care trebuie să-l acceptăm ca atare în jurul anilor 40 sau 45.
Totuși, dacă observi că ai fire albe de păr chiar mai repede de această vârstă, este probabil ca organismul tău să aibă o carență de acid folic. În acest caz, este vorba de o tulburare de sănătate care se numește anemie megaloblastică, caracterizată prin faptul că producerea de celule roșii din sânge crește în mod anormal. Dacă medicul confirmă că este vorba de această afecțiune, este esențial să crești consumul alimentelor care conțin acid folic sau chiar să iei suplimente cu acest nutrient pentru a regla producerea acestuia în corp.
Care sunt sursele naturale de acid folic?
Chiar dacă suplimentele cu acid folic reprezintă o bună alternativă pentru ca organismul să absoarbă cantități suficiente, cea mai bună modalitate de a-l obține este consumând sursele naturale care îl conțin. În plus, acidul folic este indispensabil pentru o bună funcționare a sistemului nervos.
Alimentele care conțin acid folic sunt: spanacul, varza, frunzele de nap, sparanghelul, broccoli, fasolea, mazărea și lintea, avocado, varza de Bruxelles, conopida, sfecla, porumbul, țelina, morcovii, dovleacul, papaya, portocalele, grapefruitul, căpșunii, zmeura, semințele de floarea-soarelui, arahidele, semințele de in, migdalele.
Iată câteva dintre cele mai importante și pe care trebuie să le incluzi în alimentația ta zilnică:
Legumele cu frunze verzi
Varza, varza de Bruxelles, varza chinezească, brocoli, mazărea, fasolea verde, spanacul, salata verde, sparanghelul, spanacul, rucola, salata verde, guliile, broccoli sunt alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta zilnică. Din această categorie a legumelor verzi, spanacul oferă de exemplu, aproximativ 63% din necesarul zilnic de vitamina B9.
Leguminoasele
Lintea, fasolea verde, năutul și alte varietăți de leguminoase sunt una dintre cele mai bune surse de acest nutrient important. De exemplu, o jumătate de cană de linte gătită oferă 180 mcg de acid folic, adică, aproximativ 50% din necesarul zilnic de vitamina B9.
Sparanghelul
O cană de sparanghel conține până la 262 mcg de acid folic, ceea ce înseamnă 62% din cantitatea zilnică recomandată. Nivelul ridicat de acid folic din sparanghel contribuie de asemenea la recomandarea de a-l consuma cât mai des, care este un adevărat promotor al bunei-dispoziții! Puteți să-l consumați la masa de prânz sau la cină, fiert ușor la aburi pentru a-și păstra proprietățile binefăcătoare.
Fructul de avocado
În termeni generali, avocado ar putea fi unul din alimentele cele mai nutritive care există. Fructul de avocado ne oferă aproape 20 de nutrienți esențiali binefăcători pentru sănătate, incluzând: fibre, Vitamina E, vitamine din grupul B, acid folic și potasiu (cantitate dublă decât cea care se găsește în banane). Pe lângă fibrele și acizii grași esențiali pe care-i conține, fructul de avocado este o sursă semnificativă de acid folic, conținând aproximativ 90 mcg de acid folic per porție. Fructul de avocado se consumă crud, în diverse salate sau ca adaos la shake-uri de legume sau fructe. Avocado este foarte folosit și pentru prepararea dulciurilor raw-vegane.
Fructele citrice
Dacă te confrunți cu probleme în ceea ce privește podoaba capilară (cădere părului, firea albe, păr uscat și friabil) asigură-te că incluzi în dieta ta zilnică acest important nutrient, însă fără a depăși 500 mcg pe zi.
Se pare că fructele citrice sunt cele mai bogate fructe în acest nutrient. În această categorie se includ toate citricele precum portocalele, lămâile, mandarinele, grapefruitul, lămâile verzi, pomelo, etc.
De exemplu, o portocală conține aproximativ 40 mcg de acid folic per unitate, în timp ce lămâile ajung până la 55 mcg de acid folic per unitate.
Citricele sunt ușor de introdus în alimentație; ele pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc proaspăt, pot fi folosite în salatele de fructe sau pentru prepararea limonadelor și a băuturilor răcoritoare.
Germenii de grâu
Germenii permit obținerea celor mai mari beneficii ale unei plante sub forma cea mai concentrată. Germenii de grâu integral sunt o sursă excelentă de magneziu, crom, acizi grași omega 3 și acid folic.
Recomandare: Căderea părului și erupțiile cutanate (în special pe față) reprezintă adeseori și un semn de deficiență de biotină (vitamina B7). Corpul are nevoie de biotină pentru a metaboliza grăsimile, carbohidrații și aminoacizii, însă este mai cunoscută și datorită rolului său pentru întărirea firului de păr și a unghiilor. Gălbenușurile de ouă organice sunt una din cele mai bune surse de biotină. Alte alimente bogate în biotină pe care este recomandat să le incluzi în alimentație sunt: ciupercile, conopida, avocado, bananele, nucile, zmeura, soia, fulgii de ovăz.