De ce se produce iritarea ochilor?
Se știe că ochii sunt una dintre părțile cele mai sensibile ale corpului uman și sunt expuși aproape în permanență la diverse tipuri de agenți externi iritativi precum noxele din aer, fumul de țigară, praful, polenul arborilor și florilor, etc.
În aceste situații, este foarte probabil ca ochii să devină iritați și inflamați uneori, mai ales dacă locuim în orașe foarte aglomerate. Tocmai de aceea vă prezentăm în acest articol cauzele iritării și înroșirii ochilor, precum și 8 sfaturi pentru a combate aceste neplăceri.
Iată în continuare care sunt principalele cauze care pot determina iritarea, înroșirea sau chiar umflarea ochilor și apariția neplăcutelor pungi sub ochi:
- Oboseala: această cauză a iritării ochilor este cea mai evidentă dintre toate. Lipsa somnului sau a unei odihne corespunzătoare pot conduce la înroșirea ochilor și la apariția unei senzații neplăcute la nivelul pleoapelor.
- Stresul: excesul de muncă (mai ales în fața unui computer), preocupările și tensiunile nervoase pot influența de asemenea apariția pungilor sub ochi, a cearcănelor pronunțate și a pleoapelor înroșite și iritate. De fapt, toate acestea sunt în mod direct relaționate cu oboseala, care devine astfel un cerc vicios.
- Vârsta: trecerea timpului influențează de asemenea în mod direct apariția iritațiilor la nivelul ochilor, mai ales deoarece pielea din jurul ochilor slăbește odată cu înaintarea în vârstă, iar mușchii oculari slăbesc.
- Problemele de circulație sanguină: este vorba mai ales de un drenaj circulatoriu insuficient, care determină producerea unei retenții de lichide în zona de sub ochi și a unei inflamații a diverselor țesuturi care o înconjoară.
Lumina artificială: expunerea îndelungată la surse de lumină artificială afectează în mod direct sănătatea ochilor, mai ales în cazul celor care lucrează mult la computer. Se recomandă să se evite pe cât posibil sursele artificiale de iluminat și să se alterneze timpul petrecut în fața ecranelor cu pauze de ieșit în natura pentru ca ochii să se odihnească.
Ce se poate face pentru a se evita iritarea ochilor?
1. Oferiți-vă odihna necesară
La fel cum se petrece și în cazul corpului și minții, și ochii au nevoie să se odihnească mai ales dacă au fost solicitați tot timpul zilei. Dacă reușiți să vă odihniți cel puțin 7-8 ore, veți observa că ochii își vor recăpăta strălucirea și veți observa cu siguranță diferența.
2. Evitați frecarea pleoapelor
Mai ales în timpul primăverii, multe persoane suferă de alergii cauzate de polenul și puful arborilor și florilor. Aceste alergii se manifestă prin rinită, strănut, înfundarea nasului, presiune în zona sinusurilor, dar și iritarea și înroșirea ochilor. Se recomandă ca în cazul în care aveți aceste simptome să nu vă atingeți pleoapele și să evitați frecarea acestora, deoarece germenii și bacteriile de pe mâini pot chiar să înrăutățească această situație.
3. Eliminați tutunul
Fumul de țigară este una dintre principalele cauze ale iritării și înroșirii ochilor, deci cu cât evitați mai mult acest obicei nociv, cu atât mai bine. Dacă nu sunteți fumător, evitați locurile în care se fumează pentru a evita toate efectele nedorite ale fumului de țigară, printre care se numără și înroșirea ochilor.
4. Consumați alimente diuretice
O alimentație sănătoasă și echilibrată este strâns legată de o bună sănătate oculară. În acest sens și mai ales dacă vă confruntați cu apariția pungilor sub ochi vă recomandăm să consumați cât mai des alimente care au efecte diuretice. Acest tip de alimente care ajută la combaterea retenției de lichide (care se manifestă prin inflamarea pleoapelor) sunt țelina, merele, sfecla roșie, pepenele roșu și cel galben, sucul de merișoare și ceaiul verde.
5. Aplicați comprese reci pe zona afectată
Dacă aveți ochii inflamați și înroșiți se recomandă aplicarea unor comprese reci pe pleoape, care se lasă să acționeze între 10 și 15 minute. Se pot folosi de asemenea rondele de castraveți sau de cartofi, care odată aplicate pe pleoape au un efect drenant și combat rapid cearcănele și neplăcutele pungi de sub ochi.
6. Beți mult mai multă apă
Unul dintre principalele motive ale apariției pungilor de sub zona ochilor este retenția de lichide. Pentru a combate această situație, se recomandă să se consume cât mai puțină sare și să se crească cantitatea de apă care este consumată zilnic. Este indicat să se consume cel puțin 2-3 litri de apă plată pe zi, preferabil de izvor, precum și infuzii sau macerate la rece din diverse plante medicinale.
7. Dormiți cu fața în sus
Umflarea și iritarea ochilor poate fi cauzată de asemenea dacă dormim într-o poziție incorectă. Postura cea mai recomandată pentru a dormi pentru a evita astfel de probleme este cu fața în sus, eventual cu o pernă puțin mai înaltă pentru a favoriza circulația corespunzătoare a limfei la nivelul feței.
8. Folosiți infuzia de mușețel
Unul dintre cele mai puternice și mai cunoscute remedii tradiționale pentru a combate inflamarea și iritarea ochilor este infuzia de mușețel. Aceasta are efecte benefice asupra sănătății oculare datorită conținutului său bogat în mucilagiu, un component care ajută la relaxarea și hidratarea întregii zone oculare într-un mod neinvaziv și natural. Se vor folosi comprese înmuiate în ceai de mușețel care se lasă pe pleoape timp de 10-15 minute zilnic.