Â
PoligamiaÂ
 Poligamia este un subiect tare fierbinte în situația contemporană deoarece este privită ca un subiect tabu, un lucru interzis care nu ar trebui să se întâmple. Poligamia nu este acceptată decât în foarte puține țări și religii deoarece familia, în tradiția creștină și din punctul de vedere al normalității este compusă din bărbat, femeie și copil sau copii. Ei bine, în ceea ce privește poligamia, lucrurile nu stau astfel. Poligamia reprezintă o relație de căsătorie între mai multe persoane, cu acordul acestora. Cea mai frecventă formă de poligamie este poliginia, situația în care un bărbat este căsătorit cu mai multe femei, dar există și poliandria, situația în care o femeie se căsătorește cu mai mulți bărbați sau chiar conceptul de căsătorie pe grup, ceva mai rar întâlnit, în care mai multe persoane de același sex își unesc destinele cu mai multe persoane de sex opus.
Â
Poliamorul
 Conceptul de poliamor este din ce în ce mai des întâlnit, și face referire la stilul de viață sau de cuplu în care o persoană este deschisă unor relații intime de dragoste concomitente, în care partenerii sexuali știu unul de existența celuilalt și acceptă această situație. Poligamia face parte din categoria poliamorului, dar în acest caz este implicată și căsătoria propriu-zisă. Poliamorul poate avea loc și în cazul unui cuplu în care un partener este monogam, însă își dă acordul ca celălalt partener de cuplu să aibă mai multe relații intime exterioare. Relațiile deschise sunt din ce în ce mai comune în ziua de azi, unde nu se mai pune așa mare accent pe fidelitate și pe exclusivitate, ci mai degrabă pe respect și iubire.
Iubirea poate fi așadar necondiționată de factori externi și contrar a ceea ce se credea până nu demult, o singură persoană poate iubi la rândul său două sau chiar mai multe persoane. Să revenim totuși la conceptul de poliamor și de poligamie. Din punct de vedere legal, poliamorul nu are cum să fie sancționat, în vreme ce poligamia și bigamia reprezintă infracțiuni foarte grave, sancționate cu închisoare de la 6 luni la trei ani deși în unele state sunt acceptate ca fiind lucruri normale.
Â
Ce spune religia despre poligamie?
 Din punct de vedere religios, creștinismul, atât în varianta ortodoxă cât și în cea catolică nu acceptă sub nicio formă poligamia sau bigamia, acestea fiind practici interzise, considerate păcate grave. Fidelitatea este o virtute, în vreme ce desfrânarea este un păcat capital, așadar în tradiția creștină nu se poate vorbi sub nicio formă de acceptarea poligamiei. Legea islamică spre exemplu acceptă poligamia numai în condițiile în care bărbatul își permite să susțină din punct de vedere financiar toate soțiile.
Â
Poligamia – un fenomen global
 Poligamia este o practică întâlnită pe tot globul, dar este răspândită mai ales în Africa în țări precum Nigeria, Kenya, Africa de sud și Sudan. În vestul continentului, poligamia este foarte des întâlnită, însă legea islamică nu mai permite decât patru soții la un singur bărbat. De asemenea, poligamia pe parcursul istoriei nu a fost chiar un subiect tabu, în China imperială, spre exemplu, poligamia a fost o practică acceptată secole la rând, însă regimul comunist a dus la eradicarea acestei practici. Și în Malaezia și Indonezia practica a fost reglementată de către tradiția islamică. În general țările musulmane acceptă poligamia cu o mai mare ușurință, fiind legală, singurele lucruri care au fost schimbate în legea privind poligamia fiind limitarea numărului de neveste și atribuirea responsabilităților. De asemenea, în Egipt spre exemplu, un bărbat poate fi poligam numai cu acceptul primei soții, iar această practică este încurajată și din punct de vedere al urmașilor și al ratei natalității. statele care permit poligamia sunt - Emiratele Arabe Unite, Regatul Haşemit al Iordaniei, Turcia, Republica Libaneză, Republica Arabă, Egipt, Republica Africa de Sud, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Senegal, Republica Indonezia, Republica Sudan, Republica India, Republica Populară Bangladesh, Republica Maldivelor, Regatul Maroc, Regatul Arabiei Saudite, Republica Islamică Iran, Republica Tunisiană.
Â
Poligamia și viața sexuală
 Poligamia este un lucru la care mulți bărbați tânjesc din punctul de vedere al vieții sexuale. totul ar fi mult mai „condimentat„, nu s-ar mai plictisi de o singură femeie, ar schimba atmosfera în familie foarte des și amorul ar fi la discreție. Însă poligamia nu presupune numai sex și din această cauză s-au introdus legile ce limitează numărul de soții și impun un anumit statut social și financiar pentru a întreține mai multe familii.