Â
Divorțul
 Multe cupluri se confruntă în ziua de azi cu o problemă foarte apăsătoare, divorțul. Divorțul reprezintă separarea partenerilor din punct de vedere legal, intim, financiar, cu alte cuvinte divorțul reprezintă separarea totală. Nu este tocmai ușor să treci peste un divorț, însă de foarte multe ori viața ne rezervă surprize extrem de neplăcute și ne pune față în față cu situații nedorite, precum divorțul de o persoană pe care am iubit-o și cu care ne-am împărtășit cele mai intime gânduri. Chiar dacă odată mâncam la aceeași masă și aveam partide de amor minunate, acum ne vedem nevoiți să acceptăm situația și să renunțăm la acea persoană dragă. Divorțul poate fi un act unilateral, când numai unul din parteneri își dorește acest lucru din motive bine întemeiate sau un act consimțit, de comun acord, care duce la desfacerea căsătoriei.
Deși până nu demult un divorț era un adevărat eveniment, în ziua de azi foarte multe cupluri divorțează. Divorțul este echivalentul pierderii unei persoane dragi, ne traumatizează foarte tare și foarte ușor putem cădea în depresie. În primul rând, prin divorț te desparți de trecut, iar bărbatul sau femeia uneori nu pot amortiza această pierdere suferită și își blochează efectiv toate soluțiile de reconstruire a prezentului. Prin divorț, oamenii uită de cele mai multe ori toate momentele plăcute, începuturile frumoase, primii fluturași în stomac, nopțile pasionale, dragostea și tandrețea, surprizele romantice, realizările și proiectele din timpul căsniciei. Astfel, este demonstrat științific faptul că un bărbat poate trece mult mai rapid peste un divorț și își poate reface viața mult mai ușor, în vreme ce femeia se agață de trecutul relației și este mult mai predispusă depresiei.
Â
Cauzele divorțului
 Cauzele ce duc la divorț sunt numeroase, dar cert este că odată ajunși în fața notarului sau a judecătorului, ceva nu a mers bine și separarea este cu adevărat inevitabilă. Printre cauzele divorțului se numără de cele mai multe ori violența domestică, infidelitatea, alcoolismul, gelozia, sterilitatea, neînțelegeri pe plan sexual, afectiv sau financiar. Fiecare cuplu este diferit, iar cauzele divorțului sunt din cele mai diverse.
Â
Poate fi evitat divorțul?
 Desigur. Un divorț este ultima soluție la care poate apela un cuplu pentru rezolvarea problemelor. Divorțul poate fi evitat printr-o comunicare liberă și deschisă între parteneri, aceștia trebuie să învețe să lase de la sine, să își susțină și să își ajute partenerul dacă trece printr-o perioadă proastă, trebuie să învețe să ierte și să nu aducă reproșuri zilnice. Biserica condamnă divorțul deoarece sunt o mulțime de metode prin care poate fi evitat. Consilierea psihologică, terapia de cuplu și găsirea unor soluții de mijloc, a unor compromisuri se numără printre metodele de evitare ale divorțului. Desigur, sunt și situații în care o femeie abuzată de un soț alcoolic, din punct de vedere fizic ani la rând își dorește din tot sufletul divorțul, dar nu poate face pasul din cauza lipsurilor financiare, a neajunsurilor sau a copiilor. Divorțul poate fi, așadar, în unele cazuri o soluție salvatoare, prin care unul din parteneri își salvează demnitatea și sănătatea, lucruri deloc de neglijat.
Â
Divorțul la diferite vârste
 Nu există o vârstă potrivită pentru a divorța. Nicio vârsta nu este potrivită. Există convingerea că tinerii trec mai ușor peste un divorț deoarece își pot reface viața mult mai ușor și nu au împărțit prea multe în câțiva ani de relație. Acest lucru este cât se poate de fals. Divorțul este deosebit de greu la orice vârstă, iar tinerii pot cădea ușor pradă unei depresii mai ales dacă nu sunt susținuți de părinți, văzând efectiv cum au eșuat în prima lor relație. Unele căsnicii se termină extrem de repede în societatea contemporană actuală. Motivul este faptul că tinerii nu conștientizează exact implicațiile pe care le are o căsnicie. Atunci când tinerii își jură iubire eternă, trebuie să fie conștienți și de responsabilitățile familiale, financiare, morale, pe care le implică o căsătorie. De asemenea, tinerii nu sunt deprinși să se gândească la o eventuală despărțire astfel că bunurile dobândite înainte și după căsnicie devin în timpul divorțului un adevărat arsenal de luptă. Persoanele mai mature, trecute de o anumită vârstă, cu o experiență de viață mai bogată, însă, au altfel de gândire în ceea ce privește divorțul. Persoanele mature au experimentat și gândirea în comun și gândirea individuală, astfel că au propus unele ipoteze, au realizat compromisuri, au reușit să se adapteze traiului în comun vreme de ani buni. Dar ce e de făcut în cazul unui divorț? Înainte, era mult mai simplu să ai strictul necesar unui trai decent, piața locurilor de muncă era mult mai permisivă. Însă acum, divorțat, cu copii, și trecut de o anumită vârstă, totul devine mult mai greu, iar divorțul pare a fi un hop peste care nu reușești să sari. Vârsta și experiența unei căsnicii ar trebui să aducă înțelepciune și divorțul ar trebui evitat la vârste mai înaintate datorită implicațiilor pe care le presupune acesta.
Â
Implicațiile divorțului
 Implicațiile unui divorț sunt multiple. Acestea pot fi de natură psihologică, afectivă, emoțională, etc. Divorțul de cele mai multe ori aduce cu sine și depresii puternice, sentimente din cele mai contradictorii, stări de spirit negative. Pentru a trece mai ușor peste o eventuală depresie ce poate surveni după divorț, partenerii trebuie să conștientizeze în primul rând ideea că faptul este consumat, dragoste cu sila nu se poate, iar partenerul nu poate fi ținut cu forța într-o relație care nu îl mai satisface. De asemenea, sprijinul familiei și al prietenilor este deosebit de important în astfel de situații, deoarece în cazul unui divorț în care femeia este părăsită de bărbat, de exemplu, aceasta devine victimă a hăituielilor și a bârfelor la colț de stradă, iar după divorț aceasta cu greu își poate reface viața amoroasă deoarece în gândirea colectivă a românilor, în mentalitatea aceasta învechită, ea este disponibilă numai pentru o aventură. O altă implicație a divorțului se răsfrânge asupra copiilor, un lucru deloc de neglijat. În urma unui divorț, în general, instanțele hotărăsc ca unul sau mai mulți copii să rămână mamei. Însă mama se simte de cele mai multe ori copleșită de responsabilitățile de orice natură pe care acest lucru le implică, responsabilitățile financiare (asigurarea copiilor un trai decent), emoționale, afective, educative. Tatăl nu pare a avea, în mentalitatea românilor, un rol important în educația copiilor după divorț, decât eventualele vizite pe perioada vacanței și plata pensiei alimentare, ori această implicație a divorțului este una total eronată, iar totul se răsfrânge asupra copiilor.
 Un divorț nu este o etapă tocmai plăcută din viața noastră. Cu răbdare, susținerea prietenilor și a familiei, cu un tonus afectiv și intelectual bun, se poate trece peste acest prag. Trebuie să rămână foarte importante priorități precum copiii și refacerea vieții afective pe cât posibil. Criticile, bârfele, reproșurile trebuie pe cât posibil trecute cu vederea, iar viața își va urma cursul normal.