Â
Agresiunea sexuală în cuplu și căsnicie
 Cuplurile și căsniciile trebuie în primul rând să se bazeze pe respect, înțelegere și armonie și mai ales pe iubire reciprocă. Dar de cele mai multe ori unul din parteneri (de regulă bărbatul) își pierde controlul atunci când este vorba de dorințele sale sexuale, și de aici încep poveștile impresionante și dramatice. O mulțime de femei sunt abuzate sexual în căsnicia lor. Poate vă întrebați cum este posibil acest lucru, de vreme ce amândoi partenerii și-au dat consimțământul scris să fie împreună la bine și la rău. Actul de căsătorie însă, de cele mai multe ori transformă femeile în sclavele bărbaților. Este trist, dar adevărat. La noi în țară, chiar și în mileniul trei, există cupluri unde abuzul sexual se regăsește în cuplu.
Â
Violul cu verigheta pe deget
 Cum este oare posibil ca într-un cuplu, fie el unit prin act sau nu, să existe asemenea situații, în care partenerei să nu i se îngăduie permisiunea de a avea dreptul la o alegere. Femeia poate oricând, căsătorită sau nu, implicată într-o relație sau nu, să își refuze vehement partenerul de viață cu privință la relațiile sexuale. Bărbații trebuie să înțeleagă faptul că actul de căsnicie nu le dă dreptul de a agresa din niciun punct de vedere partenera de viață, nici fizic, nici sexual, nici emoțional, nici afectiv și că actul de căsnicie nu este unul de vânzare-cumpărare, în urma consimțământului scris bărbatul nu deține femeia, ci trebuie să o respecte și să îi fie alături, și desigur, viceversa. Dar actul sexual în care nu există consimțămânul ambilor parteneri se numește, teoretic, și practic viol. De cele mai multe ori, bărbații nu iau în calcul starea emoțională sau fizică a femeii, dacă este obosită sau nu, dacă nu se simte bine și vor să facă dragoste. Însă atunci când doamna vieții lor îi refuză, de cele mai multe ori partenerii nu știu să accepte acest refuz și îl tratează fie ca pe un act de nesupunere, fie ca pe un act de indolență. Odată pusă verigheta pe deget, doamnele trebuie să fie oricând la dispoziția domnilor. Și nu este vorba de misoginism sau feminism în aceste afirmații, este pura realitate ce trenează în România (și nu numai) de ani buni, în foarte multe familii.
Așa cum spuneam, dacă femeia îndrăznește să nu se supună dorințelor carnale ale bărbatului, aceasta este pedepsită crunt prin actul sexual în sine. În acesta cazuri, bărbatul, din orgoliu, nu va renunța la dorința sa cu atât mai puțin acum, când doamna îl refuză vehement. Așadar, acesta își va obliga practic soția să întrețină relații sexuale fără acordul ei.
Â
Violul conjugal este pedepsit prin lege
Ceea ce nu multe femei știu, este faptul că ele au cum să se apere în asemenea situații. femeile se pot apăra, își pot apăra drepturile și pot denunța bărbatul violent din punct de vedere sexual (și nu numai) organelor abilitate. În România, violul conjugal este interzis. Legislația română precizează faptul că, cităm „actul sexual de orice natură, cu un membru al familiei, prin constrângerea acestuia sau profitând de imposibilitatea lui de a se apăra ori de a-ţi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi". Se mai adaugă: "Pedeapsa este detenţiunea severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi dacă victima e membru de familie – prin membri de familie se înţelege soţul sau alte rude apropiate". Așadar, doamnelor, legea din România vă apără drepturile. Însă trebuie să acționați. De cele mai multe ori, aceste situații se trec cu vederea și din partea doamnelor, care consideră că, deși nu li se pare tocmai normal acest act de violență, totuși bărbatul este îndreptățit prin actul de căsnicie să întrețină relații sexuale cu partenera de viață, chiar dacă aceasta este într-o dispoziție ceva mai proastă și nu manifestă aceleași dorințe. Tocmai aceste atitudini nu fac decât rău în căsnicie.
Â
Cauzele și consecințele violului conjugal
 Ca orice act săvârșit în mod conștient de o ființă umană, violul conjugal are și cauze, precum și consecințe. Cauzele sunt multiple, iar consecințele devastatoare. Consumul de alcool se numără printre principalele cauze ale violului marital. În România, unul din zece bărbați consumă alcool peste măsură și se poate numi alcoolic, însă alcoolismul produce numai pagube asupra vieții de familie. În primul rând, alcoolul distruge viața de cuplu – bărbatul nu va mai avea erecții ferme și de lungă durată din cauza alcoolismului, vor apărea neînțelegeri pe plan familial, dezamăgiri și pot apărea diverse situații, când, împinși de aburii alcoolului, bărbații le pot cere soțiilor partide de amor pe care acestea nu și le doresc și pot recurge chiar și la violența fizică pentru a le obține. O altă cauză ar fi orgoliul bărbatului, neînțelegerile din familie ce trenează de mai mult timp sau nepotrivirea de caracter. Consecințele violului conjugal sunt devastatoare pentru întreaga familie. Relația de cuplu se va răci, în urma unui astfel de episod, femeia se va simți umilită, fără drept la replică, nu își va mai dori să întrețină relații sexuale cu soțul ei, pot apărea traumele fizice și psihice, ca în cazul oricărui viol. Așadar, există și perioade în viața unei femei în care, din punct de vedere medical, pot refuza vehement întreținerea relațiilor sexuale cu partenerul, precum perioada de lăuzie, sarcina, perioada în care se confruntă cu afecțiuni ginecologice, perioada în care pot suferi o depresie și sub nicio formă femeia nu trebuie forțată sau agresată pentru a face ceva ce nu își dorește sau nu îi permite starea de sănătate.
Â
Violul marital și sexul
 Nu toate partidele de amor în care femeia nu manifestă dorința de a face sex, dar actul sexual are loc într-un final, pot fi incluse în categoria violului marital. Așadar, există și situații când femeia își dă oarecum consimțământul non-verbal, doar pentru a nu se isca certuri și probleme în cuplu pe acest subiect. Dar în cazul actului sexual în care femeia este obligată să întrețină relații sexuale de orice natură (sex oral, anal, normal), fără ca acesta să fie de acord, poate fi considerat viol. Agresiunea sexuală se manifestă și atunci când spre exemplu femeia este obligată să întrețină, în timpul unei partide de amor, sex anal sau oral, fără ca aceasta să își dorească acest lucru. Agresiunea sexuală este un subiect cu care ne confruntăm foarte des, însă în familii sau în cupluri de lungă durată, parcă aceste probleme sunt mai aprige, mai ales când sunt implicați și copii în căsnicie. Violul marital nu ar trebui să aibă loc în nicio căsnicie, în niciun cuplu, sub nicio formă, ci dorința partenerului de cuplu trebuie respectată întocmai.
Â