8 dusmani ai cuplului

Scris de Midoris

 

8 dușmani de temut ai unui cuplu armonios

 8 dusmani ai cuplului 1Relațiile de cuplu trebuie să fie cât se poate de armonioase, deoarece un cuplu este alcătuit din două persoane care se iubesc, se respectă reciproc, se înțeleg și evită pe cât posibil situațiile tensionate. Dar în orice cuplu apar și mici neînțelegeri, este imposibil ca totul să fie perfect. Ce facem însă când aceste mici neînțelegeri se transformă în cuvinte grele, iar pe fondul acestor neînțelegeri se află probleme mai vechi? Dușmanii de temut ai oricărui cuplu sunt alcoolismul, jocurile de noroc, violența domestică, infidelitatea, neglijența împreună cu lipsa de comunicare, gelozia, avortul și traiul în comun cu socrii. Deși ne dorim din tot sufletul ca relația să meargă în continuare, uneori acest lucru este practic imposibil atunci când intervine una sau mai multe din problemele menționate. Cearta nu rezolvă problemele în cuplu, ci doar comunicarea și uneori, atunci când circumstanțele o cer și terapia de cuplu. O discuție civilizată, fără isterii, reproșuri, șantaj emoțional poate face minuni de cele mai multe ori dar când se ajunge la violență domestică, spre exemplu, ce este de făcut?

Sau când ne confruntăm cu un cuplu în care sunt implicați și copiii, oare mai este valabilă încă ideea că trebuie să continuăm relația de dragul copiilor? Divorțul este cea mai bună soluție? Sunt foarte multe întrebări ce pot apărea pe fondul acestor probleme și în acest context foarte multă lume va avea de suferit, nu numai partenerii de viață. Oare compromisurile sunt cele mai bune metode de a rezolva problemele ce apar în cuplu? Până unde putem ajunge să facem compromisuri și cât mai putem îndura? Cât de optimist poți fi atunci când intervine o astfel de problemă? Câte jigniri poți îndura? Iată doar câteva din întrebările pe care foarte multe persoane și le pun frecvent în ziua de azi.

 

Alcoolismul

 Studiile arată că românii dețin un loc fruntaș în rândul popoarelor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Foarte multe cupluri în ziua de azi se confruntă cu problema consumului de alcool. De cele mai multe ori, este vorba de persoana de sex masculin care consumă alcool, dar situația poate fi și invers. Alcoolul are multe efecte nedorite în viața conjugală și este un motiv întemeiat ce poate duce la separare. În timp, dependentul de alcool va ajunge să întreacă măsura, să cheltuie din ce în ce mai mulți bani pe alcool, să devină chiar violenți. Mai mult decât atât, unul din cele mai neplăcute efecte adverse ale alcoolului este gelozia deoarece, în stare de ebrietate, dacă există și o stare mai tensionată în cuplu, dependentul de alcool va aduce reproșuri, și va inventa chiar scenarii din cele mai fictive cu privire la o posibilă dorință ascunsă a partenerei. De asemenea, alcoolul afectează sistemul nervos, și foarte ușor se poate trece de la dragoste la ură, și mai mult, la violență. Regretele de după mahmureală sunt de obicei tardive iar partenera rămâne cu un gust cât se poate de amar. Dar există mai multe efecte neplăcute ale alcoolului într-o relație de cuplu. Să nu uităm să menționăm și mirosul greu emanat de o persoană care a consumat foarte mult alcool, miros foarte deranjant pentru partenerul de viață și de cuplu. De asemenea, alcoolul scade performanța sexuală, așadar afectează relația de cuplu și pe plan sexual, nu numai afectiv. Dacă există și copii implicați într-un cuplu în care unul dintre părinți consumă alcool, efectele sunt dezastruoase în privința educației și a comportamentului alcoolicului față de aceștia.

 

Jocurile de noroc

 Oare până unde putem merge cu compromisurile în viața de cuplu? Ne putem sacrifica tinerețea, putem renunța la demnitate și la un trai decent din punct de vedere material în defavoarea unui partener de cuplu dependent de jocuri de noroc? Jocurile de noroc creează foarte ușor dependență. Începutul acestei dependențe are loc mai mult în joacă, la un bar cu prietenii sau pe un site specializat în jocuri de noroc pe internet. Dar jocurile de noroc sunt foarte înșelătoare și dependența se poate instala rapid. După ce împătimitul sau împătimita de jocuri de noroc câștigă de câteva ori sume modice, intervine dorința de a câștiga mai mult. Însă, de cele mai multe ori, banii se pierd foarte rapid, iar dorința de a-i recâștiga poate îndemna persoana în cauză să apeleze la împrumuturi pe care nu le poate onora sau chiar să vândă obiecte din casă. Din această cauză jocurile de noroc sunt un inamic declarat al relației de cuplu deoarece nu doar celebrul barbut afectează viața de familie, ci și jocurile de noroc online, foarte înșelătoare, care pot goli imediat cardul de economii. Viața de cuplu este vizibil afectată din cauza lipsei fondurilor materiale și din cauză că dependentul de jocuri de noroc de multe ori ascunde acest lucru.

 

Violența domestică

 8 dusmani ai cupluluiViolența domestică se înscrie în rândul celor cinci dușmani de temut ai unui cuplu armonios deoarece este cea mai gravă greșeală ce poate fi comisă. Atunci când se ajunge la violența domestică, nu mai există nici respect, nici iubire și nici comunicare. Violența domestică are multiple cauze, iar printre ele se numără gelozia excesivă, alcoolul, neînțelegerile familiare, și o educație precară. Violența domestică afectează viața unui cuplu ducând până la separare și chiar divorț. De cele mai multe ori, bărbații sunt cei care profită de slăbiciunea femeilor și recurg la metode nu tocmai ortodoxe de rezolvare a problemelor ce apar în cuplu. Există totuși și situații în care femeile pot fi violente, ajungându-se la bătăi, farfurii sparte, aruncarea cu diverse obiecte în partener. Violența domestică poate fi și pe plan afectiv. Certurile și reproșurile continue pot fi încadrate în violența domestică, de cele mai multe ori ajungându-se la violență fizică. România ocupă un loc fruntaș în topul țărilor unde violența domestică își face loc în viața cuplurilor. Mentalitățile învechite și apariția copiilor împiedică de cele mai multe ori femeile abuzate să ia măsuri, iar legea română cu privire la violența domestică nu ajută deloc victimele abuzate. Violența domestică se spune că face parte din categoria dramelor conjugale tăcute sau ascunse ce se petrec în intimitatea casei, iar puține victime au curajul de a mărturisi prin ce trec. Potrivit legii din România, se numește violență domestică orice act vătămător fizic sau emoțional ce are loc între membri unei familii iar victimele violenței domestice trebuie să rupă tăcerea și să fie ajutate. Violența domestică nu este un lucru tocmai ușor de uitat și de iertat într-o relație de cuplu.

 

Infidelitatea

 Infidelitatea în cuplu este o dramă pe care mulți dintre noi o trăiesc zilnic. Iubirea rareori mai supraviețuiește unui act de infidelitate, deoarece infidelitatea este principala cauză a ruperii unei relații. Infidelitatea este prezentă mai mult în rândul bărbaților, însă nici femeile nu sunt de neglijat. În ultimii ani, numărul cazurilor de divorț cauzate de infidelitate a crescut în mod alarmant. În primul rând, infidelitatea are mai multe cauze și consecințe. Unele persoane devin infidele din cauză că sunt neglijate de partenerul de viață, din cauza monotoniei ce apare în cuplu, unii înșeală partenerii tocmai după apariția copiilor și motivează acest lucru ca fiind principala cauză, în timp ce alții înșeală de curiozitate. 8 dusmani ai cuplului 2Nu puține sunt femeile căsătorite virgine și care își înșeală partenerul din curiozitatea de a vedea cum decurge actul sexual cu un alt bărbat. Și nu puțini sunt domnii care își caută alinarea în brațele altei femei deoarece soția nu le mai acordă atenție, sau nu se mai îngrijește corespunzător sau pur și simplu se simt singuri în căsnicia lor. Infidelitatea este considerată principalul ucigaș al încrederii. Bineînțeles că o greșeală de cele mai multe ori rămâne o greșeală, dar ce ne facem atunci când mentalitatea noastră, a românilor ne spune că cine a făcut-o o dată, o face și a doua, și a treia oară. Poate sunt persoane care regretă enorm actul de infidelitate și apreciază mai mult partenerii după acest episod. Dar practica ne arată contrariul. Important este că și partenerul înșelat are partea lui de vină, deoarece infidelitatea nu apare dacă apele sunt liniștite în cuplu, iar partenerul este satisfăcut. Nesiguranța, neîmplinirea sexuală, plictiseala și rutina sunt alte cauze ce împing unul din parteneri spre infidelitate. Mai mult decât atât, criza ce apare în cuplu în urma infidelității este una foarte grea și puțini reușesc să treacă peste acest lucru. În cazul cuplurilor cu copii, partenerii de cele mai multe ori decid să rămână împreună pentru siguranța copiilor. În cazul infidelității, partenerii trebuie să caute cauzele ce au dus la acest act disperat, să poarte discuții foarte serioase și să stabilească un plan pentru viitorul relației de cuplu. Ideal ar fi ca reproșurile să nu continue la nesfârșit, și infidelitatea să nu fie un motiv de șantaj emoțional, iar cuplul trebuie să caute puterea de a merge mai departe, de a reîmprospăta relația și de a recâștiga încrederea pierdută.

 

Neglijența și lipsa de comunicare

 Comunicarea este un lucru cât se poate de esențial pentru stabilitatea unui cuplu. Fără să ne comunicăm unul altuia ceea ce simțim, trăim, ne dorim, cuplul nu poate exista. Un cuplu în care comunicarea lipsește cu desăvârșire este un cuplu mort. Dacă partenerii nu găsesc subiecte de discuție, acest lucru va duce la ruperea legăturii afective și intelectuale dintre ei, și în cele din urmă la destrămarea cuplului. Prin comunicare, reușim să găsim soluții la problemele ce apar în cuplu, rezolvare la situațiile de criză și, de ce nu, ne putem exprima în voie sentimentele. Neglijența, pe de altă parte, este principala cauză a apariției infidelității. neglijarea partenerului sau partenerei de viață pentru jobul foarte stresant sau pentru creșterea și educarea copiilor nu este o soluție tocmai bună.

 

Gelozia

 Gelozia este monstrul cu ochii verzi care poate destrăma orice cuplu. Gelozia provoacă un adevărat trai de coșmar atât pentru cel ce o provoacă, cât și pentru cel ce o trăiește. Boala acestui secol, din punct de vedere emoțional și afectiv, dar și psihologic, este gelozia. Gelozia debutează la vârste cât se poate de fragede, așa cum susțin specialiștii și așa cum am văzut fiecare din noi în propria familie. Câți dintre frați nu au fost vreodată geloși unul pe celălalt pentru că părinții acordau mai multă atenție ba unuia, ba celuilalt. Sau câți dintre copii nu sunt geloși pe unul dintre părinți, atunci când, spre exemplu, părinții se sărută (un act cât se poate de firesc), iar copilul se simte neglijat. Sau câți dintre copii nu au fost geloși unii pe alții atunci când la școală exista un elev favorit al profesorilor? Gelozia este o otravă pentru orice cuplu în care unul din parteneri este gelos. Până la un anumit punct, gelozia se spune că demonstrează faptul că există iubire între parteneri, deoarece iubirea creează ființelor umane un soi de sentiment de apartenență. Însă ce ne facem atunci când gelozia devine paranoia? Verificarea conturilor personale de e-mail, a celor de pe rețelele sociale, a mesajelor din telefon, verificarea buzunarelor pentru a vedea orice indiciu ce poate duce cu gândul la infidelitate (un pix nou, o carte de vizită), insinuările și suspiciunile permanente, toate acestea devin un chin pentru ambii parteneri. Gelozia denotă în primul rând o lipsă de încredere în sine, deoarece avalanșele de întrebări puse partenerului sau partenerei de viață denotă faptul că persoana suspicioasă nu este sigură pe sentimentele partenerului și nu are încredere în propriile-i calități. Mai mult decât atât, cel mai bine este să conștientizăm atunci când apare gelozia în cuplu și să tratăm subiectul cu mare simț de răspundere. Terapia de cuplu poate fi o soluție foarte bună pentru combaterea geloziei.

 

Avortul

 Da, este adevărat că avortul este una din principalele cauze ale destrămării unui cuplu și anume o reală problemă ce poate apărea într-un cuplu sau o familie. Avortul se produce atunci când, din neglijența partenerilor apare o sarcină nedorită. Fie că doamna a uitat să ia pilula contraceptivă sau prezervativul s-a rupt sau diafragma nu și-a făcut treaba cum trebuia, de multe ori apare o sarcină. Atunci când aceste metode contraceptive eșuează, există oricând pilula de a doua zi, însă, dacă este prea târziu pentru această pilulă, atunci partenerii trebuie să se decidă cu privire la viitorul copil. Să-l păstrăm sau nu? Aceasta este întrebarea care, după ore în șir de discuții, lacrimi, analizat la rece, se soldează cu un răspuns mai mult sau mai puțin unanim, Nu. Atunci când partenerii au stabilit de comun acord acest lucru, intervine ultima soluție, avortul. Avortul este unul din păcatele capitale, așa cum menționează reprezentanții Bisericii și multe femei suferă o reală dramă după o întrerupere de sarcină. Drama nu are loc pe plan fizic, deși de cele mai multe ori starea se înrăutățește, ci pe plan afectiv și emoțional, dar mai ales psihic, sentimentele sunt din cele mai puternice. Femeia simte ură față de propria persoană, rușine, intervin regretele, și ajunge să creadă că partenerul a privat-o de bucuria de a fi mamă cu toate argumentele care păreau logice la momentul potrivit. Desigur, și partenerul trebuie să ofere tot sprijinul moral posibil în astfel de situații deoarece, statisticile arată că avortul este principala cauză de divorț.

 

Traiul în comun cu socrii

8 dusmani ai cuplului 3 Cei mai mulți tineri în ziua de azi aleg această variantă, a traiului în comun cu părinții unuia dintre parteneri. În afara faptului că vremurile sunt grele din punct de vedere financiar și așa se împart cheltuielile, partenerii beneficiază de sprijin financiar, în gospodărie sau cu creșterea copiilor. Cel puțin, așa ar fi ideal. Dar de cele mai multe ori lucrurile iau o întorsătură cum nu se poate mai nefastă. Desigur, nu toate cuplurile care locuiesc împreună cu părinții au această problemă, dar statisticile arată că 60% din divorțuri au loc din cauza relației proaste cu socrii. Conviețuirea cu socrii poate face de multe ori mai mult rău decât bine unui cuplu. În cazul părinților fetei, desigur că niciun băiat nu este potrivit pentru comoara lor, dar dacă a ales să conviețuiască cu bărbatul acesta, trebuie să îl acceptăm. Iar situația la fel stă și în cazul părinților de băieți, însă odată cu trecerea timpului, conviețuirea în familii extinse duce la destrămarea relațiilor de cuplu. Socrii, cu o vastă experiență de viață, încearcă să împărtășească din secretele gătitului sau a creșterii copiilor ginerilor sau nurorilor, însă atunci când aceștia vor să își ia viața în piept și să își aleagă singuri calea pe care o vor urma și metoda prin care își vor crește copilul, vor apărea întotdeauna certuri, reproșuri și neînțelegeri. Socrii se vor simți răniți în orgoliu deoarece tinerii nu vor să le asculte sfaturile, iar tinerii se vor simți marginalizați. Decizia tinerilor însurăței de a se muta cu socrii trebuie să fie foarte bine cântărită, deoarece pot apărea lucruri mai puțin plăcute, iar fără un set bine stabilit de reguli de comun acord lucrurile pot degenera în conflicte. Înainte de a vă muta, stați toți patru de vorbă și discutați deschis care sunt motivele pentru care trebuie să faceți pasul acesta. Dacă este vorba de impas financiar, asumați-vă acest eșec, astfel încât să preîntâmpinați eventualele reproșuri.

Mai poți citi Despre cuplu si dragoste

Cadouri de Crăciun ide…

Cadouri de Crăciun ideale pentru femei  Mai este foarte puțin până la Crăciun iar domnii sunt...

4 tipuri de personalit…

  Cum ne alegem partenerul de viață ?  Ar trebui să ne alegem partenerul de viață în fun...

Iubirea neconditionata …

  Pentru a avea o relaţie de iubire minunată este important să iubim necondiţionat  Oameni...

De ce te-ar parasi pers…

  Descoperă motivele pentru care persoana iubită te-ar putea părăsi  Orice relaţie de iub...

Cum sa treci peste desp…

  Despărţirea poate să fie dezastruoasă, află cum să treci peste despărţirea de persoana i...

Responsabilitatea intr…

  Cum vă împărţiţi responsabilitățile în cuplu?  Fiecare cuplu are anumite responsabil...

Remediaza scaderea de d…

  Cum să remediați o scădere de dorință în cuplu Cu siguranță că fiecare dintre voi ...

Arta persuasiunii eroti…

  Cum să faci pe cineva să îşi dorească să facă dragoste sau arta persuasiunii erotice ...

Creste pasiunea relați…

  Adaugă un strop de pasiune relației sexuale în trei pași Cum putem da un strop de pasiune...

Călătoriile vă ajut…

    Cuplurile care călătoresc fac amor mai intens Studiile recente ne arată că persoanele...

Păstreză dorința vie…

  Cum să păstrezi dorința vie în relație? La un moment dat, orice relație are nevoie de u...

Sforăitul

  Sforăitul nu e sexy! Vă iubiți sincer partenerul sau partenera de viață, dar uneori, noa...

Mariajul fără sex

  Mariajul fără sex Multe mariaje trec prin perioade foarte dificile. Dar unele perioade dureaz...

Incompatibilitatea, mo…

  Incompatibilitatea ar trebui să fie principalul motiv de divorț? Din ce în ce mai multe cu...

De ce nu mai facem sex…

  De ce nu mai facem sex? De cele mai multe ori ne trezim că relația sexuală nu mai merge ș...

Compromisurile in cuplu

  Compromisurile în relațiile de cuplu Nu există cuplu în care să nu se fi făcut măcar u...

Chat online

  Chat-ul online poate fi considerat înșelat? Mulți dintre noi suntem acaparați de-a dreptu...

Masturbarea

  Când surprindem o persoană apropiată masturbându-se Masturbarea este un lucru cât se poa...

De ce este infidel part…

  Arme secrete împotriva infidelității partenerului De cele mai multe ori ne creem stereotip...

Numărul de parteneri s…

  Numărul de parteneri sexuali – contează?   Atunci când vine vorba de relații sexuale pr...

Poligamia

  Poligamia   Poligamia este un subiect tare fierbinte în situația contemporană deoarece est...

Prieteni cu beneficii

  Prieteni cu beneficii – sex buddy    Oare există în țara noastră, în societatea contem...

Viciile și relația de…

  Viciile „de societate„ și sexul  Viața sexuală a unui cuplu depinde foarte mult de o mu...

Cum descoperim o relaț…

  Cum descoperim o relație extraconjugală a partenerului de cuplu?    Într-un cuplu nu poat...

Cum descoperim o relaț…

  Cum descoperim o relație extraconjugală a partenerei de cuplu?  Deși vi se pare că...

Agresiunea sexuală

  Agresiunea sexuală în cuplu și căsnicie  Cuplurile și căsniciile trebuie în primul rân...

Probleme de natură sex…

  Probleme de natură sexuală ce pot apărea în cuplu  Relațiile de cuplu încep să sufere ...

8 dusmani ai cuplului

  8 dușmani de temut ai unui cuplu armonios  Relațiile de cuplu trebuie să fie cât se poate ...

Divorțul

              Divorțul  Multe cupluri se confruntă în ziua de azi cu o problemă ...

Stresul și viața sexu…

  Stresul și viața sexuală Stresul este unul din factorii cei mai importanți care ne afecte...

Problemele relaţionale…

  Problemele relaţionale în relaţiile de iubire   Fie că suntem la începutul unei relaţii...

Luna nouă te ajută sa…

  Luna nouă: moment al începutului Luna nouă este, din punct de vedere astronomic şi astrol...

Șantajul emoțional in…

       Șantajul emoțional în relația de cuplu  Șantajul emoțional este una din cele m...

Secrete ale cuplurilor …

  Câteva mici secrete ale cuplurilor fericite în pat  Care sunt secretele cuplurilor de îndr...

Elimina rutina din cupl…

  Cum să scapi de rutina din viața sexuală?    Te simți sufocată de rutină și începi s...

Locuri inedite pentru a…

  Locurile insolite şi inedite pentru a face dragoste Viaţa ta sexuală se adânceşte în ruti...

Iubirea perfectă exist…

  Fiecare ființă umană își dorește să trăiască iubirea perfectă Cu toții avem nevoie s...

5 Sfaturi pentru a vă …

  Reîmprospătarea relației de iubire Este timpul să-ți reîmprospătezi relația sexuală! ...

8 idei pentru a inlatur…

  Gesturile mici au efecte mari şi plăcut surprinzătoare!  Dacă vă găsiţi într-un impas ...

Relatia de iubire perfe…

                        Relația de iubire perfectă     Ești în căutarea ...

Intimitatea sexuala

  Îmbrățișarea și intimitatea sexuală este un firesc al vieții   Nevoia de a împărtăș...

Cele 5 limbaje ale iubi…

  Cunoaștem cu adevărat cum să ne exprimăm iubirea?   Mulți oameni consideră că fuziunea ...

Surprizele

  Un gest valorează mai mult decât 1000 de cuvinte!   Femeii îi place cel mai mult să fie pl...