Problemele relaţionale in cuplu

Scris de Midoris

 

Problemele relaţionale în relaţiile de iubire

  problemele relationale in cupluFie că suntem la începutul unei relaţii de iubire sau am parcurs deja o bună perioadă de timp împreună cu persoana iubită, cu toţii am constatat că indiferent cât de perfectă am crezut că este relaţia noastră de iubire sau în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am realizat de-a lungul timpului, ne confruntăm încă cu felurite probleme sau provocări care ne afectează starea interioară, ne bulversează şi chiar ne fac să trăim o senzaţie de disconfort atât emoţional cât şi psihic.
  Avem de multe ori sentimentul că totul merge bine pe plan relaţional şi brusc, ca din senin, apare o reacţie a celuilalt sau face un gest neînsemnat, ori rosteşte un cuvânt care ne scoate foarte repede din acea zonă de confort, generând în noi o reacţie pe care de multe ori nu o înţelegem şi care ne frustrează atât de mult încât suntem gata să facem gesturi necugetate sau să folosim cuvinte grele sau jignitoare, care poartă cu ele o încărcătură emoţională negativă, ce demască o zonă sensibilă în fiinţa noastră, ca o rană ce este încă nevindecată.


“Mă simţeam atât de bine înainte, era totul atât de frumos. De ce a trebuit să-mi reproşeze acel aspect? Nu înţeleg ce i-a venit să facă tocmai acum acel gest pe care îl făcea tata în copilarie şi mă făcea să mă simt incapabilă şi vinovată?” Acestea sunt doar câteva exemple care ne arată că uneori ne poate afecta un simplu cuvânt sau gest al celuilalt şi ne răscoleşte profund activând în noi acel sistem de protecţie interioară care poate să acţioneze virulent.
De aceea este foarte important să fim foarte atenţi pentru a nu o răni pe fiinţa iubită şi să nu rostim cuvinte pe care ne va fi foarte greu după aceea să le mai retragem.

 

Comunică partenerului sensibilităţile cu care te confrunţi

  În virtutea celor descrise mai sus devine evident faptul că este foarte important să avem curajul să ne deschidem sufletul în faţa celuilalt şi să-i comunicăm chiar detaliat problemele interioare cu care ne confruntăm. Putem alege acele situaţii care ne-au cauzat reale drame în viaţă şi să le povestim cu răbdare partenerului pentru ca el la rândul lui să cunoască mai profund cine suntem şi care ne este background-ul pe care îl avem. Astfel putem să evităm multe momente de suferinţe inutile prin această sinceră comunicare şi împărtăşire cu fiinţa iubită a acelor zone sensibile pe care le avem. Chiar dacă la început ne este teamă să nu devenim vulnerabili, vom vedea că aceasta este o alegere matură care ne va ajuta din plin.
  Cu rare excepţii, fiecare dintre noi purtăm adânc în sufletul nostru traume emoţionale din alte relaţii, în care am suferit din cauză că persoana respectivă a avut un comportament ciudat sau bizar. Sau unii dintre noi putem avea chiar din copilărie impregnări nefericite în care am suferit datorită unor decizii ale părinţilor în care ne-am simţit nedreptăţiţi sau respinşi. Toate aceste au lăsat urme adânci în noi si ne-au marcat mai mult decât am vrea noi să fie. Tocmai de aceea este foarte bine să comunicăm aceste aspecte delicate partenerului nostru pentru ca el sau ea să ne înţeleagă sensibilităţile şi să ne poată fi alături susţinându-ne prin iubirea sa. Astfel, vom putea să le vindecăm şi să ne eliberăm de ele mult mai repede.
 
 

Priveşte fiecare problemă ca pe o şansă de dezvoltare

 Dacă vom avea răbdarea şi înţelegerea să acţionăm aşa cum am descris mai sus, vom descoperi că problemele respective îşi pierd puterea pe care o aveau înainte asupra noastră şi gradat ele se vor transforma în reale şanse care au menirea de a ne oferi o viziune superioară asupra respectivelor situaţii. Faptul de a comunica sincer cu iubita sau iubitul nostru va declanşa între noi o stare foarte intimă de apropiere sufletească care ne uneşte şi totodată ne consolidează relaţia de iubire.
  Cu fiecare confesiune sinceră pe care o realizăm simţim că devenim din ce în ce mai deschişi şi liberi faţă de celălalt, iar aceasta ne ajută enorm să ne lărgim perspectiva asupra celuilalt şi asupra relaţiei în general, făcându-ne capabili să îl iubim şi să îl îmbrăţişăm în inima noastră pe celălalt cu tot ceea ce este în acest moment.
 Astfel, problemele nu mai sunt privite ca nişte obstacole sau motive de supărare, ci ca nişte oportunităţi de autocunoaştere şi de dezvoltare. Pe măsură ce fiinţa iubită se simte mai deschisă şi liberă să ne împărtăşească din greutăţile pe care le poartă după ea, se va trezi şi în noi încrederea necesară să procedăm la fel, aceasta mai ales dacă simţim că la rândul nostru avem nevoie să ne vindecăm de unele impregnări nefaste ale trecutului. Nu trebuie să ne simţim ruşinaţi sau vulnerabili din cauza lor, ci doar să le privim ca fiind fireşti şi deosebit de benefice pentru creşterea relaţiei de cuplu.
  Acest proces are o mare valoare când este înţeles ca atare, pentru că ne ajută să conştientizăm care este cauza reală a unor tensiuni sau stresuri cu care ne confruntăm şi să nu mai dăm vina pe partenerul nostru sau pe cei din imediata apropiere pentru propriile probleme.

 

Rezolvaţi conflictele prin comunicare sinceră

  problemele relationale in cuplu 2Putem afirma că orice conflict care apare între doi oameni care se iubesc, poate să fie rezolvat mult mai uşor dacă aceştia au deschiderea să comunice sincer unul cu altul şi să găsească împreună soluţii. Nu există relaţie de cuplu în care să nu fi apărut perioade grele sau provocatoare. Toate acestea oferă dinamism relaţiei şi crează oportunităţi pentru ca cei doi să se poată cunoaşte mult mai bine şi să îşi depăşească fiecare limitele pe care le are. De fiecare dată după ce depăşim cu bine unele tensiuni sau stresuri relaţionale, ne simţim mult mai uniţi sufleteşte, mai apropiaţi şi mai plini de bucurie că am reuşit să rămânem uniţi în iubire.
  Toate aceste aspecte descrise mai sus sunt valabile numai în cazul relaţiilor în care există iubire şi respect reciproc, în care cei doi îşi doresc să meargă mai departe şi să se cunoască mai profund.
  Chiar dacă am fi tentaţi să considerăm că o realaţie de iubire reuşită nu trebuie să se confrunte cu probleme sau greutăţi, aceasta arată o viziune simplistă şi superficială, deoarece în realitate nu există posibilitatea să construieşti o relaţie de cuplu în care să existe numai primăvară. Fiecare anotimp îşi are rostul şi frumuseţea sa, contribuind din plin la aprofundarea şi maturizarea iubirii noastre.
 La fel cum un copac creşte şi se dezvoltă din ce în ce mai mult cu fiecare anotimp care trece peste el, tot aşa fiinţa umană are nevoie de diverse perioade care să-i ofere oportunităţile necesare transformării şi desăvârşirii prin iubire.
De aceea singura problemă pe care trebuie să ne străduim să o îndepărtăm este aceea de a considera că nu ar trebui să avem probleme.

Mai poți citi Despre cuplu si dragoste

Cadouri de Crăciun ide…

Cadouri de Crăciun ideale pentru femei  Mai este foarte puțin până la Crăciun iar domnii sunt...

4 tipuri de personalit…

  Cum ne alegem partenerul de viață ?  Ar trebui să ne alegem partenerul de viață în fun...

Iubirea neconditionata …

  Pentru a avea o relaţie de iubire minunată este important să iubim necondiţionat  Oameni...

De ce te-ar parasi pers…

  Descoperă motivele pentru care persoana iubită te-ar putea părăsi  Orice relaţie de iub...

Cum sa treci peste desp…

  Despărţirea poate să fie dezastruoasă, află cum să treci peste despărţirea de persoana i...

Responsabilitatea intr…

  Cum vă împărţiţi responsabilitățile în cuplu?  Fiecare cuplu are anumite responsabil...

Remediaza scaderea de d…

  Cum să remediați o scădere de dorință în cuplu Cu siguranță că fiecare dintre voi ...

Arta persuasiunii eroti…

  Cum să faci pe cineva să îşi dorească să facă dragoste sau arta persuasiunii erotice ...

Creste pasiunea relați…

  Adaugă un strop de pasiune relației sexuale în trei pași Cum putem da un strop de pasiune...

Călătoriile vă ajut…

    Cuplurile care călătoresc fac amor mai intens Studiile recente ne arată că persoanele...

Păstreză dorința vie…

  Cum să păstrezi dorința vie în relație? La un moment dat, orice relație are nevoie de u...

Sforăitul

  Sforăitul nu e sexy! Vă iubiți sincer partenerul sau partenera de viață, dar uneori, noa...

Mariajul fără sex

  Mariajul fără sex Multe mariaje trec prin perioade foarte dificile. Dar unele perioade dureaz...

Incompatibilitatea, mo…

  Incompatibilitatea ar trebui să fie principalul motiv de divorț? Din ce în ce mai multe cu...

De ce nu mai facem sex…

  De ce nu mai facem sex? De cele mai multe ori ne trezim că relația sexuală nu mai merge ș...

Compromisurile in cuplu

  Compromisurile în relațiile de cuplu Nu există cuplu în care să nu se fi făcut măcar u...

Chat online

  Chat-ul online poate fi considerat înșelat? Mulți dintre noi suntem acaparați de-a dreptu...

Masturbarea

  Când surprindem o persoană apropiată masturbându-se Masturbarea este un lucru cât se poa...

De ce este infidel part…

  Arme secrete împotriva infidelității partenerului De cele mai multe ori ne creem stereotip...

Numărul de parteneri s…

  Numărul de parteneri sexuali – contează?   Atunci când vine vorba de relații sexuale pr...

Poligamia

  Poligamia   Poligamia este un subiect tare fierbinte în situația contemporană deoarece est...

Prieteni cu beneficii

  Prieteni cu beneficii – sex buddy    Oare există în țara noastră, în societatea contem...

Viciile și relația de…

  Viciile „de societate„ și sexul  Viața sexuală a unui cuplu depinde foarte mult de o mu...

Cum descoperim o relaț…

  Cum descoperim o relație extraconjugală a partenerului de cuplu?    Într-un cuplu nu poat...

Cum descoperim o relaț…

  Cum descoperim o relație extraconjugală a partenerei de cuplu?  Deși vi se pare că...

Agresiunea sexuală

  Agresiunea sexuală în cuplu și căsnicie  Cuplurile și căsniciile trebuie în primul rân...

Probleme de natură sex…

  Probleme de natură sexuală ce pot apărea în cuplu  Relațiile de cuplu încep să sufere ...

8 dusmani ai cuplului

  8 dușmani de temut ai unui cuplu armonios  Relațiile de cuplu trebuie să fie cât se poate ...

Divorțul

              Divorțul  Multe cupluri se confruntă în ziua de azi cu o problemă ...

Stresul și viața sexu…

  Stresul și viața sexuală Stresul este unul din factorii cei mai importanți care ne afecte...

Problemele relaţionale…

  Problemele relaţionale în relaţiile de iubire   Fie că suntem la începutul unei relaţii...

Luna nouă te ajută sa…

  Luna nouă: moment al începutului Luna nouă este, din punct de vedere astronomic şi astrol...

Șantajul emoțional in…

       Șantajul emoțional în relația de cuplu  Șantajul emoțional este una din cele m...

Secrete ale cuplurilor …

  Câteva mici secrete ale cuplurilor fericite în pat  Care sunt secretele cuplurilor de îndr...

Elimina rutina din cupl…

  Cum să scapi de rutina din viața sexuală?    Te simți sufocată de rutină și începi s...

Locuri inedite pentru a…

  Locurile insolite şi inedite pentru a face dragoste Viaţa ta sexuală se adânceşte în ruti...

Iubirea perfectă exist…

  Fiecare ființă umană își dorește să trăiască iubirea perfectă Cu toții avem nevoie s...

5 Sfaturi pentru a vă …

  Reîmprospătarea relației de iubire Este timpul să-ți reîmprospătezi relația sexuală! ...

8 idei pentru a inlatur…

  Gesturile mici au efecte mari şi plăcut surprinzătoare!  Dacă vă găsiţi într-un impas ...

Relatia de iubire perfe…

                        Relația de iubire perfectă     Ești în căutarea ...

Intimitatea sexuala

  Îmbrățișarea și intimitatea sexuală este un firesc al vieții   Nevoia de a împărtăș...

Cele 5 limbaje ale iubi…

  Cunoaștem cu adevărat cum să ne exprimăm iubirea?   Mulți oameni consideră că fuziunea ...

Surprizele

  Un gest valorează mai mult decât 1000 de cuvinte!   Femeii îi place cel mai mult să fie pl...