Supă de cocoș cu tăieței
Supa de pui cu tăieÈ›ei este o adevărată delicatesă È™i de multe ori gospodinele o prepară pentru întreaga familie. Supa de cocoÈ™ de curte cu tăieÈ›ei este extraordinară, are un gust inconfundabil È™i extrem de sățioasă. Mai mult decât atât, grăsimea de pasăre de curte dă o aromă aparte preparatelor È™i nu este dăunătoare. Supa de tăieÈ›ei se prepară destul de simplu, dar laborios. Avem nevoie de timp, atunci când vrem să preparăm o supă de tăieÈ›ei, pentru ca aceasta să fiarbă în tihnă È™i rezultatul să fie unul spectaculos, cu un gust inconfundabil.
Ingrediente pentru supă de cocoș cu tăieței
Supa de cocoÈ™ cu tăieÈ›ei necesită mai multe ingrediente, din cele mai proaspete È™i de bună calitate, pe cât posibil. AÈ™adar, pentru o supă de cocoÈ™ cu tăieÈ›ei avem nevoie de o pasăre de curte (bucățele de carne pe care le punem la fiert – putem alege pieptul, spatele, aripile, inima, ficatul, rămâne la alegerea fiecăruia), de legume din cele mai proaspete È™i mai variate – doi morcovi, doi cartofi de mărime medie, o rădăcină de È›elină, două cepe, o rădăcină de păstârnac, un dovlecel, un ardei roÈ™u sau verde, sare, roÈ™ii în bulion sau proaspete È™i suc de roÈ™ii È™i pătrunjel. TăieÈ›eii cei mai gustoÈ™i sunt cei preparaÈ›i în casă, È™i pentru prepararea lor avem nevoie de 100 de grame de făină, un ou È™i un praf de sare.
Cum preparăm tăiețeii?
Nu există niciun mare secret în prepararea tăieÈ›eilor de casă, cert este că aceÈ™tia dau un gust special supei. TăieÈ›eii de casă se prepară înainte de a face celelalte operaÈ›iuni, deoarece aceÈ™tia au nevoie de timp să se usuce È™i să se „odihnească„. AÈ™adar, într-un castronel, punem făina, oul È™i sarea, È™i frământăm bine, până ce obÈ›inem o cocă elastică. LăsaÈ›i aluatul să se odihnească vreme de zece minute, apoi întindeÈ›i foaia de tăieÈ›ei pe masa curată, pe care aÈ›i presărat puÈ›ină făină, È™i tăiaÈ›i tăieÈ›eii cât de groÈ™i vă doriÈ›i dumneavoastră. LăsaÈ›i tăieÈ›eii pe masă răsfiraÈ›i vreme de jumătate de oră ca să se usuce puÈ›in È™i să nu se lipească între ei la fierbere. Dacă tăieÈ›eii sunt gata, puteÈ›i să vă îndreptaÈ›i atenÈ›ia către celelalte ingrediente.
Cum preparăm supa?
PorÈ›ionaÈ›i carnea de cocoÈ™ sau de pui de cumpărat aÈ™a cum vă doriÈ›i dumneavoastră. Spre exemplu, porÈ›ionaÈ›i pieptul în mai multe bucăți, la fel procedaÈ›i È™i cu spatele, curățaÈ›i bine carnea de eventualii tulei, spălaÈ›i-o È™i puneÈ›i-o la fiert într-o oală cu apă (deja) fierbinte. Aceasta va fierbe liniÈ™tit. Din când în când, luaÈ›i spuma de la carne. Pentru ca supa să aibă un gust deosebit, lăsaÈ›i suficientă grăsime de cocoÈ™ deasupra (nu o spumuiÈ›i pe toată). Între timp, curățaÈ›i legumele, spălaÈ›i-le bine, È™i tăiaÈ›i-le cubuleÈ›e de mărime potrivită. AdăugaÈ›i legumele în supa de cocoÈ™ după ce aÈ›i luat spuma pentru ultima oară. Acestea se lasă la fiert vreme de un sfert de oră împreună cu carnea, după care se adaugă È™i tăieÈ›eii să aibă timp să fiarbă. Apa trebuie să clocotească atunci când aÈ›i adăugat tăieÈ›eii, pentru ca aceÈ™tia să nu se cruzească. La final, după ce au fiert È™i tăieÈ›eii, se adaugă câteva linguri de suc de roÈ™ii È™i o roÈ™ioară tocată finuÈ›, în cubuleÈ›e mici. Se mai lasă câteva clocote bune, apoi se închide supa. PresăraÈ›i pătrunjel din abundență È™i supa este gata.
Cum servim supa de cocoș cu tăieței
Supa de tăieÈ›ei cu carne de pui se serveÈ™te caldă, chiar fierbinte, alături de un ardei iute murat sau crud. Această supă are un gust inconfundabil È™i ne aduce aminte de vremurile copilăriei, poate de supele pe care le preparau bunicile noastre. Acum putem readuce savoarea în bucătăriile noastre È™i putem prepara o supă de cocoÈ™ cu tăieÈ›ei cât se poate de naturală È™i de delicioasă.
Pofta buna!