Ciorbă de burtă

 

Ciorbă de burtă

ciorba de burta.jpg

 Ciorba de burtă este una din delicatesele bucătăriei românești. Toate gospodinele o prepară și are un gust excelent. Desigur, nu toți preferă gustul ciorbei de burtă, dar adevărații consumatori sunt extrem de pretențioși la gust. Ciorba de burtă este de asemenea extrem de hrănitoare și se gătește mai ales de sărbători. Procedeul de preparare nu este foarte complicat, și nici timpul de preparare nu este unul îndelungat, dar depinde foarte mult dacă alegeți burta prefiartă sau burta simplă, gata curățată.

 

Ingrediente necesare preparării ciorbei de burta

 Pentru o ciorbă de burtă perfectă, aveți nevoie de aproximativ un kilogram și jumătate de burtă de vită, doi morcovi mari, o gulie, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o linguriță de boabe de piper, trei foi de dafin, o jumătate de ardei roșu, patru – cinci căței de usturoi mai mari, un ardei iute, trei cepe medii, trei ouă proaspete, sare, ulei, aproape 500 de grame de smântână, și oțet.

 

Mod de preparare a ciorbei de burta

 Depinde foarte mult de burta pe care o alegeți pentru a prepara ciorba. Astfel, puteți alege să folosiți burtă prefiartă sau burtă simplă, nefiartă, însă curățată. Dacă alegeți burta nefiartă, atunci trebuie să o curățați, să o frecați cu oțet. Așadar, burta nefiartă se spală în mai multe ape, se freacă cu oțet și cu sare de mare și se freacă foarte bine. După care se spală suvb jet de apă puternic și se acoperă cu apă și o lingură de oțet, unde se lasă vreme de o oră. Dacă burta este prefiartă, atunci puteți să o mai spălați într-o apă, după care o puteți tăia sub formă de tăieței, așa încât să o puteți cuprinde în lingură.

 După acest procedeu, se pune burta la fiert cu puțină sare, și se toacă fideluță. Apa în care a fiert burta nu se aruncă, ci se păstrează pentru a da mai mult gust ciorbei.

 Aduceți la fierbere zeama de burtă unde se adaugă sarea, piperul, și legumele tocate. Astfel, se curăță, se spală și se toacă mărunt legumele – ceapa, morcovul, ardeiul, țelina, gulia, rădăcina de pătrunjel, sau se pot chiar da pe răzătoarea mică, și se adaugă în apa care fierbe, alături de piper, sare, foile de dafin. După ce se aduc legumele la fierbere, se adaugă și burta tăiată mărunțel și se lasă la foc mic să fiarbă aproximativ jumătate de oră, poate chiar mai mult. Când totul este fiert, la final, se pregătește mujdeiul de usturoi tocat fin sau dat prin răzătoarea mică cu câteva linguri de apă rece, se adaugă la ciorbă, și la final se mai adaugă sare și piper, dacă este nevoie. De la cele trei ouă se aleg numai gălbenușurile, care se adaugă la smântâna pregătită din timp, se amestecă bine, și se adaugă la finalul ciorbei după ce în prealabil a fost diluat cu două polonice de zeamă fierbinte. Se adaugă la final leuștean tocat fin, dacă doriți, sau pătrunjel verde tocat mărunt și se potrivește de minune cu ardeiul iute.

 

Cum servim ciorba de burta

 Ciorba de burtă se servește ca și aperitiv alături de un ardei iute proaspăt sau murat. Se mai poate drege după gust cu smântână, precum și cu oțet.

Pofta buna!

Mai poți citi din Rețete - Supe si ciorbe

Supă-cremă anti-infla…

  Supă-cremă anti-inflamatorie  Această supă cremoasă de cartofi cu condimente anti-inflama...

Supă indiană de linte…

  Masoor Dal este delicioasă și plină de nutrienți benefici  Vă prezentăm în acest artico...

Supă de avocado

  Supa de avocado este bogată in enzime, proteine și acizi grași esențiali  Următoarea re...

10 supe de post sănăt…

10 supe de post  Rețetele prezentate în acest articol sunt foarte binevenite pentru Postul Pașt...

Idei pentru niște supe…

  10 idei pentru niște supe mai glamour în această iarnă  Nu te-ai gând...

Cum te poți bucura alt…

  Supele, ideale pentru sezonul rece  Supele sunt probabil cele mai delicioase feluri ...

Idei de supe de încerc…

  5 idei de supe de încercat în această seară  Gata cu supele reci ale v...

Supa, aliatul tău pe …

  Supa, cel mai bun aliat al tău pentru iarna ce vine  Cum iarna se apropie cu pași ...

Trucuri pentru cea mai …

  Trucuri şi sfaturi pentru cea mai delicioasă supă de legume  Înainte de a t...

Supe ideale pentru sezo…

  6 supe ideale pentru sezonul rece  Oare care este cel mai bun fel de mâncare p...

Supe reci si gaspacho

  Supe reci şi gaspacho  Vara este și anotimpul ideal pentru a-ți face plinul cu le...

Supa de linte

  Supa de linte  Daca te-ai decis sa tii postul crestin de miercuri si vineri sau alt ...

De ce este bine sa manc…

  De ce este bine sa mancam supa?  Unii dintre voi stramba din nas doar la auzul cuvan...

Ciorbă de fasole boabe

  Ciorbă de fasole boabe (rețetă de post)  Ciorba de fasole este ideală atunci c&a...

Idei pentru sublimarea …

  Cateva idei pentru sublimarea supelor tale  Supa este un fel minunat de mancare care...

Supă de cocoș cu tăi…

  Supă de cocoș cu tăieței  Supa de pui cu tăieței este o adevărată delicates...

Supă de post

  Supă de post   În perioada postului, pregătirea de supe și de ciorbe e...

Supă de pasăre cu leg…

  Supă de pasăre cu legume  Supa de pasăre este un adevărat deliciu, indiferent &i...

Ciorbă de burtă

  Ciorbă de burtă  Ciorba de burtă este una din delicatesele bucătăriei româ...

Supă de pui cu găluș…

  Supă de pui cu găluști  Supa de pui cu găluști este o rețetă tradițională r...