Ciorbă de burtă
Ciorba de burtă este una din delicatesele bucătăriei româneÈ™ti. Toate gospodinele o prepară È™i are un gust excelent. Desigur, nu toÈ›i preferă gustul ciorbei de burtă, dar adevăraÈ›ii consumatori sunt extrem de pretenÈ›ioÈ™i la gust. Ciorba de burtă este de asemenea extrem de hrănitoare È™i se găteÈ™te mai ales de sărbători. Procedeul de preparare nu este foarte complicat, È™i nici timpul de preparare nu este unul îndelungat, dar depinde foarte mult dacă alegeÈ›i burta prefiartă sau burta simplă, gata curățată.
Ingrediente necesare preparării ciorbei de burta
Pentru o ciorbă de burtă perfectă, aveÈ›i nevoie de aproximativ un kilogram È™i jumătate de burtă de vită, doi morcovi mari, o gulie, o È›elină mică, o rădăcină de pătrunjel, o linguriță de boabe de piper, trei foi de dafin, o jumătate de ardei roÈ™u, patru – cinci căței de usturoi mai mari, un ardei iute, trei cepe medii, trei ouă proaspete, sare, ulei, aproape 500 de grame de smântână, È™i oÈ›et.
Mod de preparare a ciorbei de burta
Depinde foarte mult de burta pe care o alegeÈ›i pentru a prepara ciorba. Astfel, puteÈ›i alege să folosiÈ›i burtă prefiartă sau burtă simplă, nefiartă, însă curățată. Dacă alegeÈ›i burta nefiartă, atunci trebuie să o curățaÈ›i, să o frecaÈ›i cu oÈ›et. AÈ™adar, burta nefiartă se spală în mai multe ape, se freacă cu oÈ›et È™i cu sare de mare È™i se freacă foarte bine. După care se spală suvb jet de apă puternic È™i se acoperă cu apă È™i o lingură de oÈ›et, unde se lasă vreme de o oră. Dacă burta este prefiartă, atunci puteÈ›i să o mai spălaÈ›i într-o apă, după care o puteÈ›i tăia sub formă de tăieÈ›ei, aÈ™a încât să o puteÈ›i cuprinde în lingură.
După acest procedeu, se pune burta la fiert cu puÈ›ină sare, È™i se toacă fideluță. Apa în care a fiert burta nu se aruncă, ci se păstrează pentru a da mai mult gust ciorbei.
AduceÈ›i la fierbere zeama de burtă unde se adaugă sarea, piperul, È™i legumele tocate. Astfel, se curăță, se spală È™i se toacă mărunt legumele – ceapa, morcovul, ardeiul, È›elina, gulia, rădăcina de pătrunjel, sau se pot chiar da pe răzătoarea mică, È™i se adaugă în apa care fierbe, alături de piper, sare, foile de dafin. După ce se aduc legumele la fierbere, se adaugă È™i burta tăiată mărunÈ›el È™i se lasă la foc mic să fiarbă aproximativ jumătate de oră, poate chiar mai mult. Când totul este fiert, la final, se pregăteÈ™te mujdeiul de usturoi tocat fin sau dat prin răzătoarea mică cu câteva linguri de apă rece, se adaugă la ciorbă, È™i la final se mai adaugă sare È™i piper, dacă este nevoie. De la cele trei ouă se aleg numai gălbenuÈ™urile, care se adaugă la smântâna pregătită din timp, se amestecă bine, È™i se adaugă la finalul ciorbei după ce în prealabil a fost diluat cu două polonice de zeamă fierbinte. Se adaugă la final leuÈ™tean tocat fin, dacă doriÈ›i, sau pătrunjel verde tocat mărunt È™i se potriveÈ™te de minune cu ardeiul iute.
Cum servim ciorba de burta
Ciorba de burtă se serveÈ™te ca È™i aperitiv alături de un ardei iute proaspăt sau murat. Se mai poate drege după gust cu smântână, precum È™i cu oÈ›et.
Pofta buna!