7 rețete dulci cu ingrediente sănătoase
Cu mai puțin de 5 ingrediente pe care le avem la îndemână, putem să pregătim ușor și rapid deserturi delicioase, dar mai ales sănătoase.
Tuturor ne place să ne bucurăm de un desert dulce din când în când, însă pentru aceasta nu este nevoie să recurgem doar la produsele gata preparate din comerț care sunt pline de ingrediente nu tocmai sănătoase. Putem prepara cu ușurință deserturi de casă cu ingrediente ușor de găsit, iar în plus aceste ingrediente nu sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, ci sunt bogate în nutrienți și vitamine.
Vă prezentăm în acest articol 7 rețete de deserturi vegane, gustoase și sănătoase.
1. Cremă vegană de ciocolată
Ingrediente:
- 1 avocado copt
- 3-4 bucăți de ciocolată neagră (cu 75% cacao)
- 5 curmale
Cum se prepară?
1. Tăiați fructul de avocado în 2 și scoateți pulpa cu o lingură, apoi procesați împreună cu curmalele cu un blender timp de un minut.
2. Topiți ciocolata pe baie de aburi, apoi adăugați-o la crema de avocado, procesați toate ingredientele timp de 1 minut până când obțineți o cremă fină și omogenă.
3. Serviți desertul în boluri mici și adăugați după gust bucățele de nuci, stafide, migdale, etc.
4. Se mai poate adăuga ciocolată rasă fin, cacao, vanilie, scorțișoară sau coajă rasă de portocală, după gust.
2. Shake de vanilie și măr
Ingrediente:
- 1 cană cu lapte de soia
- ¼ de linguriță de esență de vanilie
- ½ măr curățat
- un vârf de cuțit de scorțișoară
Cum se prepară?
1. Procesați toate ingredientele cu un blender timp de 1 minut, până când obțineți un shake omogen și spumos.
2. Consumați acest shake delicios la micul dejun sau ca gustare energizantă între mese.
3. Căpșuni cu crustă de ciocolată
Ingrediente:
- 500 g de căpșuni proaspeți
- 6-7 bucăți de ciocolată neagră (cu 75% cacao)
- un pumn de fructe uscate (de exemplu migdale, nuci, fistic, alune de pădure, caju, etc.)
Cum se prepară?
1. Spălați bine căpșunii și apoi ștergeți-i cu un prosop de hârtie.
2. Topiți ciocolata pe baie de aburi.
3. Zdrobiți sau măcinați fructele uscate.
4. Într-o tavă de cuptor așezați hârtie de copt, iar pe aceasta plasați căpșunii glazurați cu ciocolata topită. Deasupra presărați fructele uscate mărunțite sau fulgi de cocos, după preferințe.
5. Lăsați tava la frigider sau într-un loc uscat și răcoros până când ciocolata se întărește, apoi serviți.
4. Biscuiți cu banane, ovăz, ciocolată și alune
Ingrediente:
- o cană cu fulgi de ovăz
- 1 banană mare coaptă
- 2-3 linguri de fulgi de ciocolată pură
- 10-12 alune de pădure
Cum se prepară?
1. Preîncălziți cuptorul la 180ºC. Într-un bol, zdrobiți banana cu o furculiță până când se face cremă.
2. Separat măcinați alunele de pădure și adăugați-le la crema de banane.
3. Adăugați celelalte ingrediente în bol și amestecați totul bine.
4. Formați mici biscuiți din acest amestec, apoi aranjați-i într-o tavă de cuptor pe care ați pus în prealabil hârtie de cuptor.
5. Lăsați biscuiții la cuptor timp de 16-18 minute sau până când devin ușor aurii. Lăsați-i să se răcească, apoi serviți-i alături de un ceai sau o ciocolată caldă.
5. Iaurturi de primăvară
Ingrediente:
- 2 iaurturi naturale de soia
- 8-10 căpșuni proaspeți
- 10-12 fructe de zmeură
- 14-16 coacăze
- un pumn de fulgi de migdale
Cum se prepară?
1. Spălați bine fructele și tăiați-le în bucăți medii (coacăzele și zmeura doar în jumătăți). Amestecați într-un bol iaurturile de soia împreună cu bucățile de fructe și cu fulgii de migdale.
2. Serviți iaurturile în mici boluri individuale și decorați-le după preferințe.
6. Trufe de lămâie și cocos
Ingrediente:
- 1 cană cu fulgi de cocos
- sucul și coaja rasă de la o lămâie bio
- ½ cană de migdale măcinate (făină de migdale)
- 1 lingură de unt de arahide
Cum se prepară?
1. Adăugați toate ingredientele în vasul unui blender și procesați-le până când obțineți un aluat consistent.
2. Formați bomboane sau trufe din acesta de mărimea unei nuci, apoi lăsați-le la frigider cel puțin o jumătate de oră înainte de a le servi.
7. Tartă de mere
Ingrediente:
- 1 foaie de patiserie (care să nu conțină grăsimi animale)
- 2 mere roșii
- scorțișoară după gust
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie bio, netratată
Preparare:
1. Întindeți foaia de patiserie într-o tavă de cuptor pregătită cu hârtie de copt. Citiți instrucțiunile de pe pachet și preîncălziți cuptorul conform acestora.
2. Spălați merele și tăiați-le cu o mandolină sau cu un cuțit foarte ascuțit în felii fine.Aranjați-le pe foaia de patiserie, apoi acoperiți cu coaja rasă de lămâie.
3. Dați apoi la cuptor până când foaia de aluat crește și devine aurie.
4. Deasupra, presărați scorțișoară și lăsați tarta să se răcească înainte de a servi.
5. Puteți adăuga la servire frișcă vegană sau iaurt de cocos, după preferințe.