Chifteluţele vegane din năut sunt sățioase și nutritive
Aceste chifteluțe vegane sunt o variantă delicioase pentru cei care țin post sau cei care sunt vegetarieni. Textura, combinația de legume și condimente, fac din aceste chifteluțe un adevărat deliciu culinar. Pe lângă faptul că sunt sățioase, ele sunt și nutritive. Pentru sezonul rece, merg de minune cu o salată de sfeclă roșie sau murături.
Ingrediente :
- 100 gr năut fiert;
- 2 cartofi mici fierți;
- 3 morcovi;
- 1 ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 10 frunze de spanac;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 2 linguri de tărâțe psyllium.
- Sare după gust;
- 4-5 linguri de ulei de măsline presat la rece sau ulei de floarea soarelui presat la rece;
- Condimente pentru falafel ( coriandru, chimen, maghiran, busuioc,piper).
Mod de preparare:
Pasul 1. Punem năutul la înmuiat, timp de 12 ore, pentru a-i ușura procesul de fierbere. Se fierbe 1 oră și jumătate la foc mic, într-un vas acoperit. Se poate folosi și năut la conservă, gata fiert. Se lasă la răcit și se scurge de apă.
Pasul 2. Fierbeți 2 cartofi cu tot cu coajă. Se lasă la răcit, se scurge de apă și se curăță de coajă.
Pasul 3. Morcovii se dau pe răzătoarea mică și ceapa se taie mărunt. Într-o cratiță, se adaugă uleiul de măsline, se pune ceapa și se călește 1 minut. Se adaugă morcovii și se mai lasă încă 1 minut.
Pasul 4. Într-un robot cu lamă S, se adaugă năutul, cartofii tăiați în patru, ceapa și morcovii, spanacul, pătrunjelul tăiat mărunt, usturoiul, sarea, condimentele și se procesează până devine ca o pastă. Se oprește robotul și adaugă târăța psyllium. Amestecăm cu mâna, pentru că așa îți dai seama dacă compoziția e bine legată. Dacă este prea moale, mai adăugați târățe psyllium, pentru a putea da forma chifteluțelor.
Pasul 5, Încălzim cuptorul.
Pasul 6. Pregătim tava. Punem o hârtie de copt și ungem uniform cu ulei de măsline.
Pasul 7. Formăm chifteluțele – luăm în palmă din compoziție și cu mâinile unse cu ulei de măsline, modelăm sub forma dorită ( biluțe sau plate). Eu le-am preferat plate.
Pasul 8. Le așezăm în tavă ușor depărtate una de alta, pentru a nu se lipi și le mai ungem cu puțin ulei.
Pasul 9. Introducem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 30 minute ( la 15 minute se întorc pe partea cealaltă).
Pasul 10. Se servesc calde alături de o salată de spanac sau se poate folosi în diferite combinații, dar nu cu pâine. Poftă bună!