Budincă raw vegan din semințe de chia cu zmeură și afine
În ciuda dimensiunii lor mici, semințele de chia sunt pline de substanțe nutritive, fiind o sursă bogată de omega-3 acizi grași (32%), care ajută la creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun care ajută la protejarea inimii). Are o cantitate mare de proteine (21%) având un raport echilibrat de aminoacizi esenţiali, ceea ce o face o sursă completă de proteine și depășește afinele prin conținutul ridicat de antioxidanți.
28 grame de semințe de chia conține 138 de calorii, 8 grame de grăsimi, 12 grame de carbohidrați, 10 grame de fibră și 5 grame de proteine, pe zi, oferă 18 % din necesarul de calciu, 27 % din fosfor, 30 % mangan și cantități mai mici de potasiu, zinc și cupru. Comparativ cu semințele de in, semințele de chia oferă o cantitate mai mare de omega-3, calciu, fosfor și fibre.
Semințele de chia joacă un rol important în reglarea nivelului de insulină, ceea ce o face ideală pentru persoanele care suferă de diabet.
Recomandarea zilnică de semințe de chia este de 30 grame pentru bărbați și este de 21 grame pentru femei.
Ingrediente
- 5 linguri de semințe de chia
- 500 ml lapte de migdale cu nuci și mentă
- zmeură, afine
- 2-3 miere de salcâm
Mod de preparare
Într-un bol se adaugă laptele de migdale cu nuci și mentă și 5 linguri de semințe de chia și se amestecă timp de 15 minute cu un tel. După ce s-a amestecat bine, se pune la frigider 30 minute pentru a se închega. Se scoate și se adaugă mierea, se amestecă și se ornează cu zmeură și afine. Este răcoroasă pentru o zi toridă de vară!