Tiramisu cu cremă de căpșune și glazură de ciocolată
Tiramisu este un desert cu care puțini își permit să se joace. Fiind un produs italian, în traducere, tiramisu înseamnă “ ridică-mă”, datorită conținutului de cafea, dar următoarea rețetă este o rețetă raw cu produse sănătoase pentru organism. Semințele, siropul de agave, laptele de cocos, vanilia,aromele, fac din acest tiramisu o adevărată savoare pentru papilele gustative.
Ingrediente:
Blat:
- 150 gr tărâțe de ovăz măcinate (se mai pot adăuga în funcție de consistență – dacă este prea moale )
- 100 gr nuci românești hidratate
- 250 gr curmale hidratate și scurse de apă (dacă nu e prea dulce, adăugați sirop de agave/miere)
- 50 ml ulei de cocos topit
- 100 ml cafea tare și fără zaț (se poate folosi cu succes cicoarea – ca înlocuitor al cafelei)
Mod de preparare:
Într-un robot cu lamă S, adăugăm tărâțele de ovăz și procesăm până obținem făină mai grunjoasă, oprim și adăugăm nucile hidratate, curmalele, cafeaua și uleiul de cocos topit. Le mixăm până la omogenizarea completă. Dacă este prea moale, mai puteți adăuga făina de ovăz sau tărâțe de psyllium.
Crema de cacao și cafea
- 250 ml cafea infuzată, tare și fără zaț (sau cicoare – înlocuitorul cafelei)
- 30 gr tahini
- 50 gr pudră de roșcove sau cacao bio
- 2 linguri esență de rom
- 150 gr sirop de agave/miere
- 50 gr tărâțe de psyllium
- ¼ baton de vanilie
Mod de preparare:
Într-un blender, punem toate ingredientele și le procesăm. În timp ce blenderul este in funcțiune, prin deschizătura de sus, adăugăm în ploaie tărâța de psyllium. Se adaugă repede crema peste blat, pentru că se va întări.
Crema de vanilie
- 175 gr caju hidratat
- 50 gr ulei de cocos topit
- 100 ml lapte de cocos (cât să acopere cajuul)
- 100 gr sirop de agave/miere
- 1/2 baton de vanilie/ 2 linguri extract de vanilie
Mod de preparare:
Într-un blender, punem toate ingredientele și le procesăm până obținem o cremă fină și o turnăm peste blat și crema de cacao cu cafea. Se ține la congelator 1/2 oră. Între timp preparăm crema de căpșune.
Crema de căpșune
- 175 gr caju hidratat
- 50 gr ulei de cocos topit
- 100 ml lapte de cocos (cât să acopere cajuul)
- 100 gr sirop de agave/miere
- 1/4 baton de vanilie/1 lingură extract de vanilie
-150-200 gr căpșunele proaspete, curățate și spălate
Mod de preparare:
Într-un blender, punem cajuul, laptele de cocos, siropul de agave, vanilia și le procesăm până obținem o cremă fină. Adăugăm căpșunelele, procesăm câteva secunde și o turnăm peste crema de vanilie. Se ține la congelator minim 6 ore (sau peste noapte).
Glazura de ciocolată:
- 50 gr unt de cacao bio topit
- 3 linguri sirop de agave/miere de albine
- 2 linguri pudră de roșcove/ cacao bio
- 3 picături ulei esențial de portocal
- 1 vârf pudră de ghimbir
Mod de preparare:
Într-un bol adăugați untul topit, cacaua și amestecați cu un tel până se omogenizează (folosiți procedura bain-marie). Adăugați siropul de agave sau mierea de albine (atenție să nu fie zaharisită, că se va tăia ciocolata). Amestecați bine cu telul și adăugați restul ingredientelor. Se scoate din congelator tirawmisul și se taie porții pătrate și se presară glazura de ciocolata în formă lichidă. Se va întări în timp ce o turnați (aveți grijă la mânuire) și se va pune la frigider. Eu am folosit o formă dreptunghiulară detașabilă, puteți folosi orice formă doriți. Se va păstra la frigider maxim 5 zile sau la congelator maxim 14 zile. Să aveți poftă!