Rețete raw vegane

5 rețete vegane exotice

 

Ce este veganismul?

5 rețete vegane exotice  Știați că inițial termenul “vegan” a fost utilizat doar pentru a distinge persoanele vegane de cele vegetariene? Cu toate că multe persoane tind să confunde acești termeni sau chiar să considere că sunt identici, în realitate există unele diferențe majore.

 În cadrul unei diete vegetariene putem întâlni și alte tipuri de alimentație vegetariană, și anume:

 - Vegetarian strict: dieta constă exclusiv în alimente pe bază de plante;

 - Lacto-vegetarian: dieta constă în alimente vegetale, pe lângă unele sau toate produsele lactate (lapte, iaurt, unt, etc.);

 - Lacto-ovovegetarian: dieta constă în alimente vegetale și în produse lactate și ouă.

 - Vegetarian parțial (sau semivegetarian): dieta constă în alimente vegetale, dar și în pește sau pui – adică se elimină carnea roșie – împreună cu produse lactate și ouă.

 Chiar dacă a fi vegetarian înseamnă să urmezi o dietă bazată doar pe produse din regnul vegetal împreună cu consumul ouălor și/sau a produselor lactate, a fi vegan înseamnă mult mai mult și nu se restrânge doar la alimentația care se adoptă.

 Putem afirma că veganismul este un stil de viață. Veganismul exclude orice formă de cruzime și exploatare a animalelor, incluzând o autentică recunoștință față de viață. Așadar, veganismul exclude consumul oricărui tip de carne, dar și a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care le utilizăm zilnic și care nu trebuie să provină în totalitate sau în parte din produse animale.

 Dacă doriți să vă apropiați de universul vegan, vă propunem în acest articol 5 rețete vegane delicioase care cu siguranță vă vor fi pe plac.

1. Rețetă de orez sălbatic cu linte, țelină și sos de soia

Ingrediente necesare:

 - 200 grame de orez sălbatic

 - 150 grame de linte (preferabil roșie)

 - 1 tijă de țelină

 - 1 ceapă medie

 - 2 morcovi

 - 2 căței de usturoi

 - 1 câteva linguri de sos de soia (după preferințe)

 - 1 legătură de pătrunjel tocat fin

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare roz de Himalaya sau sare de mare

Cum se prepară?

 1. Spălați bine lintea, lăsați-o la înmuiat timp de aproximativ 10 ore, clătiți-o și adăugați apă proaspătă.

 2. Spălați și tăiați legumele cubulețe.

 3. Într-o crăticioară sotați legumele tăiate în ulei de măsline timp de câteva minute, până când capătă un aspect sticlos.

 4. Adăugați lintea împreună cu apa proaspătă de pe aceasta.

 5. Când lintea și legumele încep să fiarbă, acoperiți-le și lăsați-le la foc mic 1-15 minute.

 6. Între timp, fierbeți separat orezul.

 7. Când orezul și lintea sunt gata, amestecați-le într-o cratiță mai mare și lăsați-le la foc mic încă 5 minute.

 8. Până când acestea sunt gata, curățați și tăiați fin usturoiul și pătrunjelul.

 9. Într-un bol faceți un dressing din puțin ulei de măsline, sos de soia, usturoiul și pătrunjelul tocat.

 10. Serviți orezul cu lintea, iar deasupra adăugați dressingul.

2. Rețetă de mei cu ciuperci brune

 Meiul este o cereală integrală foarte completă care se găsește în magazinele naturiste și în unele plafaruri. Meiul este un aliment bogat în hidrați de carbon, proteine și magneziu. La rândul lor, ciupercile brune (sau crimini) conțin 15 vitamine diferite, minerale și antioxidanți.

Ingrediente necesare:

 - 300 grame de mei

 - 300 grame de ciuperci brune

 - 3 căței de usturoi

 - 1 legătură de pătrunjel tocat fin

 - 2 linguri de ulei extravirgin de măsline

 - sare roz de Himalaya sau sare de mare

Cum se prepară?

 1. Spălați bine ciupercile sub jetul robinetului, lăsați-le la scurs pe o hârtie absorbantă, apoi tăiați-le felii.

 2. Într-o crăticioară, sotați ciupercile în 2 linguri de ulei de măsline, apoi adăugați usturoiul tăiat fin, acoperiți cu un capac și lăsați-le la foc mic 5-7 minute.

 3. Între timp, spălați meiul în apă rece, clătiți-l bine de câteva ori, apoi lăsați-l la scurs într-o strecurătoare. Căliți-l în puțin ulei de măsline, adăugați apă (cantitate aproximativ dublă decât cea de mei) și lăsați-l să fiarbă. Odată ce începe să fiarbă, acoperiți și lăsați-l la foc mic timp de 20 minute.

 4. Înainte de a lua ciupercile de pe foc adăugați puțină sare și pătrunjelul tocat.

 5. Apoi amestecați ciupercile cu meiul gătit, lăsați-le la foc mic încă 5 minute, amestecând din când în când.

 6. Serviți preparatul proaspăt.

3. Rețetă de orz cu prune uscate

 Orzul este o cereală cunoscută deoarece se folosește la prepararea berii, însă este un aliment ideal și pentru a fi gătit în diverse combinații sănătoase, datorită calităților sale nutriționale, fiind bogat în oligoelemente, fibre dietetice și vitamine.

Ingrediente necesare:

 - 200 grame de orz decorticat

 - 150 grame de prune uscate

 - 300 grame de ardei roșu

 - 1 legătură de pătrunjel tocat fin

 - 1 plic de șofran

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare roz de Himalaya sau sare de mare

Cum se prepară?

 1. Într-o oală medie lăsați la înmuiat orzul cu suficientă apă, timp de 6 ore. Schimbați apa respectivă de trei sau patru ori, până când apa devine clară.

 2. Păstrați ultima apă pentru a o folosi la gătit (o parte de orz la trei părți de apă).

 3. Puneți orzul la fiert, mai întâi la foc mare, apoi mediu, iar după ce începe să fiarbă, adăugați sare și acoperiți oala. Dacă se formează spumă în timpul fierberii, scoateți-o cu o spumieră.

 4. Lăsați orzul la fiert timp de o oră, până când a absorbit complet apa.

 5. Între timp, puneți la înmuiat prunele uscate timp de o jumătate de oră pentru a se rehidrata. Fierbeți-le puțin în apa în care au stat la înmuiat, apoi strecurați-le.

 6. Spălați bine ardeii roșii și tăiați-i felii. Adăugați-i în oala în care fierb prunele și lăsați-i câteva minute.

 7. Apoi amestecați orzul cu conținutul celeilalte crăticioare. Serviți proaspăt și adăugați pătrunjelul proaspăt tocat.

4. Rețetă de ovăz cu anghinare, miso și tahini

Despre beneficiile ingredientelor

 Ovăzul conține importante vitamine și minerale, dintre care se remarcă: vitamina B1, B2 și vitamina E, iar dintre minerale magneziu, zinc, calciu și fier. Ovăzul mai conține o mare cantitate de carbohidrați, fibre și aminoacizi (concret, șase din opt aminoacizi esențiali).

 Ovăzul este o cereală recomandată persoanelor care suferă de diabet, deoarece menține echilibrate nivelele de energie, iar glucoza din sânge nu crește brusc, ajutând astfel la stabilizarea nivelelor de zahăr din sânge. Ovăzul are un efect protector asupra mucoasei gastrice, favorizând în același timp un bun tranzit intestinal, datorită conținutului său bogat de fibre atât insolubile, cât și solubile.

 Această cereală este totodată un excelent diuretic natural, deoarece ajută la reducerea acumulării de lichide în corp și la eliminarea kilogramelor nedorite, datorită fibrelor care acționează ca un reglator metabolic. În plus, ovăzul protejează organismul contra arterosclerozei, a infarctului și a hipertensiunii, deoarece acidul linoleic și fibrele nu lasă colesterolul să treacă în intestine.

 La rândul său, anghinarea ajută la regenerarea celulelor hepatice, combate substanțele toxice din organism și este un aliment ideal pentru persoanele care suferă de ficat gras, deoarece este capabilă să reducă nivelele ridicate de colesterol. Totodată, anghinarea este un excelent depurativ, ajutând corpul să elimine diverse toxine și substanțe de care nu are nevoie.

 Miso este un condiment aromatizant și fermentat care se obține din soia fermentată și este un produs bogat în enzime, proteine, vitamine, minerale și grăsimi. Pasta tahini este preparată din semințe de susan măcinate și este foarte des întâlnită ca ingredient de bază în mâncărurile din Orientul Mijlociu.

Ingrediente necesare:

 - 200 grame de ovăz

 - 4 bucăți de anghinare

 - 1 cățel de usturoi

 - 1 legătură de pătrunjel tocat fin

 - 1 lingură de pastă tahini

 - 1 lingură de pastă miso

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare roz de Himalaya sau sare de mare

Cum se prepară?

 1. Într-o oală medie adăugați ovăzul și spălați-l bine, apoi lăsați-l la înmuiat timp de câteva ore și schimbați apa de 3 sau 4 ori.

 2. Apoi puneți-l la fiert într-o crăticioară cu o cantitate dublă de apă, iar când începe să fiarbă adăugați sare, acoperiți cu un capac și lăsați-l să fiarbă la foc mediu.

 3. Între timp, spălați bine anghinarea și îndepărtați frunzele exterioare, apoi tăiați-le rondele.

 4. Într-o altă crăticioară, căliți în puțin ulei de măsline usturoiul tăiat fin, apoi adăugați anghinarea și puțină apă și lăsați ingredientele la foc mediu, până când se evaporă apa.

 5. Preparați un sos amestecând pasta tahini cu miso și puțină apă călduță.

 6. Combinați ovăzul gătit cu anghinarea, adăugați sosul și pătrunjelul proaspăt tocat. Serviți imediat.

5. Rețetă de spaghete integrale cu stafide și curry

 Această rețetă de spaghete este foarte simplă, însă este deosebit de gustoasă și ușor de preparat. Este o alegere bună pentru o cină rapidă sau pentru o seară cu prietenii.

Ingrediente necesare:

 - 400 grame de spaghete integrale

 - 100 grame de stafide (atenție: fără adaos de sulfiți)

 - 100 grame de semințe de pin

 - pulbere de curry

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare roz de Himalaya sau sare de mare

Cum se prepară?

 1. Spălați bine stafidele, apoi lăsați-le la înmuiat în apă călduță timp de 10-15 minute.

 2. Într-o crăticioară fierbeți pastele “al dente”, apoi strecurați-le și asezonați-le cu ulei de măsline.

 3. Strecurați și stafidele și adăugați-le la paste, împreună cu semințele de pin prăjite ușor.

 4. Ungeți cu puțin ulei de măsline o tavă de cuptor. Adăugați pastele, împreună cu stafidele și semințele de pin, amestecați bine toate ingredientele și dați la cuptor 10-15 minute.

 5. Serviți pastele proaspete, cu puțin curry sau alte condimente după gust.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete raw vegane

7 deserturi cu ingredie…

7 rețete dulci cu ingrediente sănătoase  Cu mai puțin de 5 ingrediente pe care le a...

5 rețete vegane exotic…

  Ce este veganismul?  Știați că inițial termenul “vegan” a fost utilizat doar pent...

Cremă de desert fără…

  Cremă de desert fără lactate  Cu toate că există diferite tipuri de cremă de desert...

Tort de căpşuni

  Tort de căpşuni  Dacă nu ești un fan a căpșunilor, ar trebui să fii. Nu numai că ...

Chifteluţe vegane din …

  Chifteluţele vegane din năut sunt sățioase și nutritive  Aceste chifteluțe vegane s...

Tort raw de rodie cu gl…

  Tort raw de rodie cu glazură de ciocolată  Tortul raw din rodie este o adevărată plă...

Biscuiți vegani cu sta…

  Biscuiții vegani, alternativă sănătoasă la biscuiții tradiționali  Acești biscui...

Tort raw cu aromă de c…

  Tort raw cu aromă de cafea  Pentru cei ce iubesc cafeaua, se vor bucura de acest tort, c...

Brioșe cu fructe de p…

  Brioșe cu fructe de pădure și ciocolată raw   Aceste brioșe sunt delicioase, aspectu...

Biluțe raw din goji ș…

  Biluțe raw din goji și nuci  Aceste “bombe” , cum le numesc, sunt delicioase și hr...

Tort raw de ciocolată …

  Tort raw de ciocolată și mentă  Acest tort raw din ciocolată și mentă este delicios...

Lapte mistuit de raw

  Lapte raw din migdale, nuci, caju  O întreagă armată te va ajuta pe tot parcursul unei...

Ciocolată raw umplută…

  Ciocolată raw umplută cu nuci și fructe uscate  Untul de cacao care este obținut din ...

Vinete vegane cu tahini

  Vinete vegane cu tahini  Datorită efectului lor diuretic, vinetele coapte sunt adecvate ...

Guacamole raw vegan

  Guacamole raw vegan  Studiind compoziția fructului de avocado - vitamina K (26%), acid f...

Budincă raw vegan din …

  Budincă raw vegan din semințe de chia cu zmeură și afine   În ciuda dimensiunii lor ...

Raffaello raw vegane

  Raffaello raw vegane  Raffaello raw vegane sunt delicioase și hrănitoare, datorită c...

Conopidă cu maioneză …

  Conopidă cu maioneză raw  Conopida face parte din categoria legumelor crucifere, consid...

Tort raw vegan de vanil…

  Tort raw vegan de vanilie și cacao  Acest tort raw vegan de vanilie și cacao este delic...

Salată raw vegană din…

  Salată raw vegană de germeni de fasole mung roșie  Fasolea mung este una dintre legumi...

Chifteluțe raw vegane

  Chifteluțe raw vegane  Razele soarelui au o putere inestimabilă asupra alimentelor și ...

Pateu raw vegan din sem…

  Pateu raw vegan din semințe de floarea soarelui  Pateul raw vegan din semințe de floare...

Tiramisu cu cremă de c…

  Tiramisu cu cremă de căpșune și glazură de ciocolată  Tiramisu este un desert cu c...