Ce este veganismul?
Știați că inițial termenul “vegan” a fost utilizat doar pentru a distinge persoanele vegane de cele vegetariene? Cu toate că multe persoane tind să confunde acești termeni sau chiar să considere că sunt identici, în realitate există unele diferențe majore.
În cadrul unei diete vegetariene putem întâlni și alte tipuri de alimentație vegetariană, și anume:
- Vegetarian strict: dieta constă exclusiv în alimente pe bază de plante;
- Lacto-vegetarian: dieta constă în alimente vegetale, pe lângă unele sau toate produsele lactate (lapte, iaurt, unt, etc.);
- Lacto-ovovegetarian: dieta constă în alimente vegetale și în produse lactate și ouă.
- Vegetarian parțial (sau semivegetarian): dieta constă în alimente vegetale, dar și în pește sau pui – adică se elimină carnea roșie – împreună cu produse lactate și ouă.
Chiar dacă a fi vegetarian înseamnă să urmezi o dietă bazată doar pe produse din regnul vegetal împreună cu consumul ouălor și/sau a produselor lactate, a fi vegan înseamnă mult mai mult și nu se restrânge doar la alimentația care se adoptă.
Putem afirma că veganismul este un stil de viață. Veganismul exclude orice formă de cruzime și exploatare a animalelor, incluzând o autentică recunoștință față de viață. Așadar, veganismul exclude consumul oricărui tip de carne, dar și a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care le utilizăm zilnic și care nu trebuie să provină în totalitate sau în parte din produse animale.
Dacă doriți să vă apropiați de universul vegan, vă propunem în acest articol 5 rețete vegane delicioase care cu siguranță vă vor fi pe plac.
1. Rețetă de orez sălbatic cu linte, țelină și sos de soia
Ingrediente necesare:
- 200 grame de orez sălbatic
- 150 grame de linte (preferabil roșie)
- 1 tijă de țelină
- 1 ceapă medie
- 2 morcovi
- 2 căței de usturoi
- 1 câteva linguri de sos de soia (după preferințe)
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- ulei extravirgin de măsline
- sare roz de Himalaya sau sare de mare
Cum se prepară?
1. Spălați bine lintea, lăsați-o la înmuiat timp de aproximativ 10 ore, clătiți-o și adăugați apă proaspătă.
2. Spălați și tăiați legumele cubulețe.
3. Într-o crăticioară sotați legumele tăiate în ulei de măsline timp de câteva minute, până când capătă un aspect sticlos.
4. Adăugați lintea împreună cu apa proaspătă de pe aceasta.
5. Când lintea și legumele încep să fiarbă, acoperiți-le și lăsați-le la foc mic 1-15 minute.
6. Între timp, fierbeți separat orezul.
7. Când orezul și lintea sunt gata, amestecați-le într-o cratiță mai mare și lăsați-le la foc mic încă 5 minute.
8. Până când acestea sunt gata, curățați și tăiați fin usturoiul și pătrunjelul.
9. Într-un bol faceți un dressing din puțin ulei de măsline, sos de soia, usturoiul și pătrunjelul tocat.
10. Serviți orezul cu lintea, iar deasupra adăugați dressingul.
2. Rețetă de mei cu ciuperci brune
Meiul este o cereală integrală foarte completă care se găsește în magazinele naturiste și în unele plafaruri. Meiul este un aliment bogat în hidrați de carbon, proteine și magneziu. La rândul lor, ciupercile brune (sau crimini) conțin 15 vitamine diferite, minerale și antioxidanți.
Ingrediente necesare:
- 300 grame de mei
- 300 grame de ciuperci brune
- 3 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- 2 linguri de ulei extravirgin de măsline
- sare roz de Himalaya sau sare de mare
Cum se prepară?
1. Spălați bine ciupercile sub jetul robinetului, lăsați-le la scurs pe o hârtie absorbantă, apoi tăiați-le felii.
2. Într-o crăticioară, sotați ciupercile în 2 linguri de ulei de măsline, apoi adăugați usturoiul tăiat fin, acoperiți cu un capac și lăsați-le la foc mic 5-7 minute.
3. Între timp, spălați meiul în apă rece, clătiți-l bine de câteva ori, apoi lăsați-l la scurs într-o strecurătoare. Căliți-l în puțin ulei de măsline, adăugați apă (cantitate aproximativ dublă decât cea de mei) și lăsați-l să fiarbă. Odată ce începe să fiarbă, acoperiți și lăsați-l la foc mic timp de 20 minute.
4. Înainte de a lua ciupercile de pe foc adăugați puțină sare și pătrunjelul tocat.
5. Apoi amestecați ciupercile cu meiul gătit, lăsați-le la foc mic încă 5 minute, amestecând din când în când.
6. Serviți preparatul proaspăt.
3. Rețetă de orz cu prune uscate
Orzul este o cereală cunoscută deoarece se folosește la prepararea berii, însă este un aliment ideal și pentru a fi gătit în diverse combinații sănătoase, datorită calităților sale nutriționale, fiind bogat în oligoelemente, fibre dietetice și vitamine.
Ingrediente necesare:
- 200 grame de orz decorticat
- 150 grame de prune uscate
- 300 grame de ardei roșu
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- 1 plic de șofran
- ulei extravirgin de măsline
- sare roz de Himalaya sau sare de mare
Cum se prepară?
1. Într-o oală medie lăsați la înmuiat orzul cu suficientă apă, timp de 6 ore. Schimbați apa respectivă de trei sau patru ori, până când apa devine clară.
2. Păstrați ultima apă pentru a o folosi la gătit (o parte de orz la trei părți de apă).
3. Puneți orzul la fiert, mai întâi la foc mare, apoi mediu, iar după ce începe să fiarbă, adăugați sare și acoperiți oala. Dacă se formează spumă în timpul fierberii, scoateți-o cu o spumieră.
4. Lăsați orzul la fiert timp de o oră, până când a absorbit complet apa.
5. Între timp, puneți la înmuiat prunele uscate timp de o jumătate de oră pentru a se rehidrata. Fierbeți-le puțin în apa în care au stat la înmuiat, apoi strecurați-le.
6. Spălați bine ardeii roșii și tăiați-i felii. Adăugați-i în oala în care fierb prunele și lăsați-i câteva minute.
7. Apoi amestecați orzul cu conținutul celeilalte crăticioare. Serviți proaspăt și adăugați pătrunjelul proaspăt tocat.
4. Rețetă de ovăz cu anghinare, miso și tahini
Despre beneficiile ingredientelor
Ovăzul conține importante vitamine și minerale, dintre care se remarcă: vitamina B1, B2 și vitamina E, iar dintre minerale magneziu, zinc, calciu și fier. Ovăzul mai conține o mare cantitate de carbohidrați, fibre și aminoacizi (concret, șase din opt aminoacizi esențiali).
Ovăzul este o cereală recomandată persoanelor care suferă de diabet, deoarece menține echilibrate nivelele de energie, iar glucoza din sânge nu crește brusc, ajutând astfel la stabilizarea nivelelor de zahăr din sânge. Ovăzul are un efect protector asupra mucoasei gastrice, favorizând în același timp un bun tranzit intestinal, datorită conținutului său bogat de fibre atât insolubile, cât și solubile.
Această cereală este totodată un excelent diuretic natural, deoarece ajută la reducerea acumulării de lichide în corp și la eliminarea kilogramelor nedorite, datorită fibrelor care acționează ca un reglator metabolic. În plus, ovăzul protejează organismul contra arterosclerozei, a infarctului și a hipertensiunii, deoarece acidul linoleic și fibrele nu lasă colesterolul să treacă în intestine.
La rândul său, anghinarea ajută la regenerarea celulelor hepatice, combate substanțele toxice din organism și este un aliment ideal pentru persoanele care suferă de ficat gras, deoarece este capabilă să reducă nivelele ridicate de colesterol. Totodată, anghinarea este un excelent depurativ, ajutând corpul să elimine diverse toxine și substanțe de care nu are nevoie.
Miso este un condiment aromatizant și fermentat care se obține din soia fermentată și este un produs bogat în enzime, proteine, vitamine, minerale și grăsimi. Pasta tahini este preparată din semințe de susan măcinate și este foarte des întâlnită ca ingredient de bază în mâncărurile din Orientul Mijlociu.
Ingrediente necesare:
- 200 grame de ovăz
- 4 bucăți de anghinare
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- 1 lingură de pastă tahini
- 1 lingură de pastă miso
- ulei extravirgin de măsline
- sare roz de Himalaya sau sare de mare
Cum se prepară?
1. Într-o oală medie adăugați ovăzul și spălați-l bine, apoi lăsați-l la înmuiat timp de câteva ore și schimbați apa de 3 sau 4 ori.
2. Apoi puneți-l la fiert într-o crăticioară cu o cantitate dublă de apă, iar când începe să fiarbă adăugați sare, acoperiți cu un capac și lăsați-l să fiarbă la foc mediu.
3. Între timp, spălați bine anghinarea și îndepărtați frunzele exterioare, apoi tăiați-le rondele.
4. Într-o altă crăticioară, căliți în puțin ulei de măsline usturoiul tăiat fin, apoi adăugați anghinarea și puțină apă și lăsați ingredientele la foc mediu, până când se evaporă apa.
5. Preparați un sos amestecând pasta tahini cu miso și puțină apă călduță.
6. Combinați ovăzul gătit cu anghinarea, adăugați sosul și pătrunjelul proaspăt tocat. Serviți imediat.
5. Rețetă de spaghete integrale cu stafide și curry
Această rețetă de spaghete este foarte simplă, însă este deosebit de gustoasă și ușor de preparat. Este o alegere bună pentru o cină rapidă sau pentru o seară cu prietenii.
Ingrediente necesare:
- 400 grame de spaghete integrale
- 100 grame de stafide (atenție: fără adaos de sulfiți)
- 100 grame de semințe de pin
- pulbere de curry
- ulei extravirgin de măsline
- sare roz de Himalaya sau sare de mare
Cum se prepară?
1. Spălați bine stafidele, apoi lăsați-le la înmuiat în apă călduță timp de 10-15 minute.
2. Într-o crăticioară fierbeți pastele “al dente”, apoi strecurați-le și asezonați-le cu ulei de măsline.
3. Strecurați și stafidele și adăugați-le la paste, împreună cu semințele de pin prăjite ușor.
4. Ungeți cu puțin ulei de măsline o tavă de cuptor. Adăugați pastele, împreună cu stafidele și semințele de pin, amestecați bine toate ingredientele și dați la cuptor 10-15 minute.
5. Serviți pastele proaspete, cu puțin curry sau alte condimente după gust.