Cremă de desert fără lactate
Cu toate că există diferite tipuri de cremă de desert, majoritatea acestora conțin lapte sau unt, făină și ouă.
Vă oferim în acest articol o rețetă de cremă vegană pentru deserturi care poate fi folosită pentru decorarea sau umplerea oricărui tip de desert.
Pe lângă faptul că este potrivită pentru persoanele care au diverse intoleranțe alimentare, datorită ingredientelor pe care le conține, această rețetă de cremă de desert este mult mai digestivă, sănătoasă și ușoară decât versiunile tradiționale.
La ce se poate folosi crema fără lactate?
Crema pentru deserturi este o rețetă simplă care ne permite multă versatilitate pentru a umple sau acompania orice tip de prăjituri, biscuiți, clătite și înghețată.
Rețeta pe care v-o propunem în cele ce urmează este o alternativă vegană care se remarcă datorită gustului său delicios și proprietăților sale benefice pentru sănătate.
Această cremă pentru deserturi se prepară din băuturi vegetale, care sunt nutritive și ușoare și agar-agar, o algă ce ajută la obținerea unei consistențe dense, fiind de asemenea foarte benefică pentru sănătatea tractului digestiv.
Beneficiile băuturilor vegetale
În prezent există pe piață o întreagă varietate de băuturi vegetale, care mai de care mai sănătoase.
Pentru rețeta prezentată în acest articol puteți opta pentru următoarele variante (după preferințe):
- Cocos: Laptele de cocos este ușor de digerat, fiind foarte benefic pentru tractul digestiv. De asemenea, laptele de cocos menține oasele puternice, deoarece conține fosfor, un nutrient care ajută la prevenirea pierderii densității osoase. În plus, o cană de lapte de nucă de cocos oferă un sfert din doza zilnică necesară de fier, ajutând astfel la combaterea anemiei. Laptele de cocos mai conține acid lauric, lipide și acid capric, care au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.
- Migdale: Cremos și consistent, laptele de migdale este excelent pentru prepararea unor creme sau sosuri ca înlocuitor al lapteului de vacă. Laptele de migdale este ideal pentru copii și pentru sportivi, fiind un aliment foarte bogat în nutrienți.
- Alune de pădure: Având un gust delicios și delicat, laptele vegetal obținut din alune de pădure se combină foarte bine cu orice tip de dulciuri, mai ales cu cele care conțin vanilie sau ciocolată. În plus, alunele de pădure ajută la reglarea nivelelor de zahăr din sânge.
- Ovăz: Laptele de ovăz este o opțiune foarte nutritivă, dar și economică. Ovăzul furnizează energia necesară care reglează sistemul nervos. Laptele de ovăz are un conținut bogat de proteine, fibre dietetice, fier, magneziu, potasiu, fosfor, vitaminele B, vitaminele A şi E.
- Orez: Laptele de orez este în mod natural dulce, digestiv și neutru ca gust. Laptele de orez este un aliment foarte bun pentru persoanele care au stomacul sensibil. O singură ceașcă de lapte de orez conține aproximativ 30% din necesarul zilnic de calciu și 15% din necesarul zilnic de fosfor. Ambele minerale sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor și dinților.
- Grâu spelta: Această varietate de grâu este digestivă și foarte sănătoasă, iar băutura din grâu spelta are un gust foarte plăcut. Laptele de grâu spelta are o combinație excelentă de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, dar și un conținut ridicat de fibre și albumină. Spre deosebire de grâul obișnuit, grâul spelta se remarcă datorită conținutului său bogat în acizi grași esențiali și minerale precum fierul, magneziul, fosforul și calciul.
Despre alga agar-agar
Alga agar-agar este o algă tot mai populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate și datorită faptului că oferă multe alternative în cadrul bucătăriei vegane.
În ceea ce privește proprietățile sale, alga agar-agar conține proteine vegetale și minerale precum potasiu, calciu și fier.
Alga agar-agar este de asemenea o sursă bogată de fibre probiotice, care sunt foarte benefice pentru sănătatea tractului digestiv și pentru combaterea constipației. În plus, această algă reglează nivelele de colesterol și ajută la pierderea kilogramelor în plus, fiind foarte săracă în calorii.
- La gătit, alga agar-agar ne permite obținerea unei consistențe de gelatină pentru orice aliment pe bază lichidă. Cu cât adăugăm mai mult agar-agar, cu atât vom obține un preparat mai dens.
- În acest mod, putem prepara propriile noastre variante de gelatine, precum și diverse compoturi, marmelade, sosuri, creme, etc.
- Pentru a obține acest rezultat, este necesar să se amestece lichidul din rețetă cu agar-agar și să se aducă la punctul de fierbere.
Cum se prepară crema pentru deserturi?
Ingrediente (pentru 4 - 6 persoane)
- 1 litru de băutură vegetală la alegere (de migdale, ovăz, cocos, alune de pădure, orez, etc.)
- O linguriță rasă de pulbere de agar-agar (2 g)
- Coaja rasă de la o jumătate de lămâie
- O linguriță de scorțișoară (3 g)
- 15 picături de esență sau extract de vanilie
- Un vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare)
- Îndulcitor natural după gust (se recomandă zahărul brun sau extractul de stevia)
Preparare:
Prepararea acestei creme pentru deserturi este foarte simplă. Se vor urma acești pași:
- Se amestecă băutură vegetală aleasă cu pulberea de agar-agar și se lasă într-o crăticioară la foc mic.
- Apoi se adaugă coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie, turmericul și îndulcitorul natural ales.
- Se recomandă să se guste pentru se evita excesul de condimente sau prea puțin gust dulce, care va depinde de altfel de tipul de băutură vegetală pe care am ales-o.
- Se amestecă bine cu o lingură până când dă primul clocot.
- Apoi se stinge focul și se lasă deoparte la răcit. Se scoate coaja de lămâie.
- Pe măsură ce crema se răcește, va căpăta consistența dorită.
- Se recomandă să se păstreze la frigider și să se consume în termen de maxim 5 zile.