Laptele vegetal – Este bun pentru mine?
Laptele de vacă este în centrul a numeroase polemici alimentare. Eliminat din alimentaÈ›ia vegetarienilor, a persoanelor intolerante la lactoză sau la cazeină (una din proteinele din lapte), laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes de laptele vegetal chiar dacă nu sunt comparabile din punct de vedere nutriÈ›ional.
Îl numim adesea lapte vegetal însă ar trebui să vorbim despre "suc vegetal". Laptele vegetal este obÈ›inut din cereale (ovăz, orez), din soia sau din seminÈ›e oleaginoase (migdale, nuci), înmuiate în apă după care filtrate. Laptele de origine vegetală este bogat în vitamine, în fibre È™i în minerale. Acesta nu conÈ›ine colesterol, nici materii grase animale È™i este bogat în grăsimi bune (lipide nesaturate) care ne protejează sistemul cardiovascular. Această băutură vegetală reprezintă alternativa excelentă la laptele de origine animală deoarece este foarte digestiv. Însă, problema este că laptele vegetal nu conÈ›ine calciu. De aceea, nu îÈ›i recomandăm să înlocuieÈ™ti laptele de origine animală cu laptele vegetal la copiii mai mici de 1 an. Laptele vegetal nu poate înlocui laptele matern.
Laptele de soia
Unul din cele mai cunoscute tipuri de lapte vegetal, laptele de soia este lichidul ce rămâne în urma înmuierii È™i stoarcerii boabelor de soia. Din punct de vedere nutriÈ›ional laptele de soia este foarte aproape de laptele de vacă, mai exact în ceea ce priveÈ™te nivelul protidelor (3,8g de proteine/litru) È™i lipidelor. Nu conÈ›ine nici lactoză, nici acizi graÈ™i saturaÈ›i, nici colesterol, de aceea, laptele de soia constituie alternativa excelentă pentru intoleranÈ›ii la lactoză sau pentru persoanele cu un colesterol mărit. Laptele de soia mai conÈ›ine izoflavoni (hormoni de origine vegetală) care acÈ›ionează asupra echilibrului hormonal È™i tiroidian.