Laptele vegetal – Este bun pentru mine?
Laptele de vacă este în centrul a numeroase polemici alimentare. Eliminat din alimentația vegetarienilor, a persoanelor intolerante la lactoză sau la cazeină (una din proteinele din lapte), laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes de laptele vegetal chiar dacă nu sunt comparabile din punct de vedere nutrițional.
Îl numim adesea lapte vegetal însă ar trebui să vorbim despre "suc vegetal". Laptele vegetal este obținut din cereale (ovăz, orez), din soia sau din semințe oleaginoase (migdale, nuci), înmuiate în apă după care filtrate. Laptele de origine vegetală este bogat în vitamine, în fibre și în minerale. Acesta nu conține colesterol, nici materii grase animale și este bogat în grăsimi bune (lipide nesaturate) care ne protejează sistemul cardiovascular. Această băutură vegetală reprezintă alternativa excelentă la laptele de origine animală deoarece este foarte digestiv. Însă, problema este că laptele vegetal nu conține calciu. De aceea, nu îți recomandăm să înlocuiești laptele de origine animală cu laptele vegetal la copiii mai mici de 1 an. Laptele vegetal nu poate înlocui laptele matern.
Laptele de soia
Unul din cele mai cunoscute tipuri de lapte vegetal, laptele de soia este lichidul ce rămâne în urma înmuierii și stoarcerii boabelor de soia. Din punct de vedere nutrițional laptele de soia este foarte aproape de laptele de vacă, mai exact în ceea ce privește nivelul protidelor (3,8g de proteine/litru) și lipidelor. Nu conține nici lactoză, nici acizi grași saturați, nici colesterol, de aceea, laptele de soia constituie alternativa excelentă pentru intoleranții la lactoză sau pentru persoanele cu un colesterol mărit. Laptele de soia mai conține izoflavoni (hormoni de origine vegetală) care acționează asupra echilibrului hormonal și tiroidian.