Mataniile și metaniile

 

Mătăniile și metaniile

mataniile si metaniile

 MulÈ›i dintre creÈ™tinii ortodocsi practicanÈ›i, atunci când aud acest termen, de mătanie, se gândesc automat fie la È™iragul de mărgele din lemn sau colorate ce se poartă la mână ori la gât, fie la semnul de divinaÈ›ie, acea plecăciune în cinstea lui Iisus Hristos. Ambele variante sunt corecte, È™i ambele variante ar trebui să nu lipsească din rutina zilnică a credincioÈ™ilor ortodocsi.

 

Mătăniile ca și semn de divinație

 Mătăniile se fac oricând simÈ›im nevoia, însă cu anumite excepÈ›ii, È™i anume duminica È™i de sărbătorile mari precum È™i în perioada de la PaÈ™te la ÎnălÈ›are. Dar trebuie să È™tiÈ›i că în zilele în care nu se pot face mătanii se pot face pe de altă parte închinăciuni cu aplecarea È™i atingerea solului cu mâna.

 Când se face o mătanie, cel mai important lucru este că trebuie să existe umilință în suflet. În primul rând, se face o închinăciune după care urmează plecăciunea pe care o facem fiind atenÈ›i să atingem solul cu amândoi genunchii în acelaÈ™i timp, apoi urmează palmele È™i fruntea. În timp ce efectuăm această miÈ™care, se spune atunci când inspirăm,”Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu”. Apoi urmeaza ridicarea ,prin expiraÈ›ie cu “MiluieÈ™te-mă pe mine păcătosul (sau păcătoasa). Unii aleg să cuprindă textul rugăciunii în două plecăciuni având închinăciune la fiecare ridicare. O metodă buna la rugaciunea inimii este cea a Parintelui Arsenie Boca È™i anume: atunci când spunem “Doamne” se È›ine plămânul gol de aer. Se inspiră cu “Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu” È™i se expiră cu “MiluieÈ™te-mă pe mine păcătosul”. De asemenea, este bine să È™tiÈ›i că atunci când facem mătanii este bine sa le facem în faÈ›a unei icoane È™i dacă se poate către răsărit, È™i acestea nu trebuie privite ca È™i un exerciÈ›iu fizic, ci spiritual, de contemplare È™i legătură cu divinitatea. Mătaniile trebuie făcute cu smerenie È™i multă umilință.

 

Metaniile ca și obiect de podoabă

 Metaniile ca È™i obiect de podoabă sunt din ce în ce mai răspândite în ziua de astăzi. Orice creÈ™tin care se respectă am spune că are cel puÈ›in o metanie la mână. Metaniile îÈ™i au originea în vremuri îndepărtate È™i puÈ›ini din cei care le poartă astăzi le-au găsit cu adevărat întrebuinÈ›area È™i s-au întrebat măcar la ce folosesc ele. Metania este un È™irag format din mai multe noduri, confecÅ£ionate, de regulă, din lână, dar acum sunt confecÈ›ionate È™i din lemn sau alte materiale. Ele folosesc pentru a ajuta la concentrarea la rugăciune ÅŸi la numărarea rugăciunilor rostite sau mătăniilor făcute. AÈ™adar, mătăniile È™i metaniile sunt în strânsă legătură deoarece cele dintâi pot fi numărate cu ajutorul mărgelelor de pe metanii. AÈ™adar, È™iragul de metanii pe care le poartă călugării, monahii È™i monahiile semnifică sabia Sfântului Duh. Metaniile se primesc atunci când un candidat la monahism depune voturile. Nodurile împletite au însă o mare semnificaÈ›ie. Metanierul nu este un obiect utilizat numai de călugări ci È™i de oamenii de rând, cei care vor să se roage lui Dumnezeu, creÈ™tinilor ortodocÈ™i practicanÈ›i. Metaniile nu sunt însă amulete aducătoare de noroc, ci sunt È™iraguri ce simbolizează bucuria tainică a rugăciunii. Călugării explică faptul că la un capăt al ÅŸiragului, se află o cruce făcută tot din noduri. Crucea simbolizează jertfa lui Hristos, biruinÅ£a luminii asupra întunericului. Ciucurele sau canaful aminteÅŸte de calvarul Mântuitorului. Este folosit la ÅŸtergerea lacrimilor de pocăinţă. Șiragul de metanii nu trebuie să fie privit ca o amuletă, un talisman, ci mai degrabă un mijloc de numărare a rugăciunilor, dar È™i o legătură cu Hristos È™i Dumnezeu. Însă moda a schimbat semnificaÈ›ia metaniilor È™i din ce în ce mai mulÈ›i tineri poartă în ziua de azi metaniile strict ca un obiect de podoabă, care se asortează îmbrăcăminÈ›ii È™i au mărgele È™i fire colorate. Este un lucru foarte îmbucurător că oamenii în ziua de azi merg la mănăstiri, în Biserici, au îndeletniciri creÈ™tineÈ™ti, caută obiecte de cult mai aproape de sufletul lor, însă nu trebuie ca acest lucru să devină o modă È™i să iasă în evidență cu ajutorul lor. Trebuie să fim însă conÈ™tienÈ›i de faptul că È™iragul de metanii nu este decorativ, nici nu are proprietăţi magice sau atrage binecuvântarea lui Dumnezeu.

Categorie:

Mai poți citi din Spiritualitate

Ce este sensul vieții?

  Ce este sensul vieții?  Adevărata fericire apare atunci când ne găsim sensul vieții, îns...

Beneficiile meditației

  Meditația și beneficiile sale pentru creier  În prezent, există foarte multe dovezi știin...

Tudor Chirila despre sp…

 Pe blogul artistului Tudor Chirila regasim un text profund si emotionant despre semnificatia Craci...

Despre inteligenÈ›a spi…

  Există o definiție a inteligenței spirituale?  Specialiștii din domeniul spiritualității...

Puterea de a fi sau put…

  Ce este puterea interioară?  Psihologii afirmă că există două tipuri de putere: puterea i...

Taina Sfântă a Botezu…

  Taina Sfântă a Botezului o datorie a creștinului  Taina Botezului este printre cele mai mar...

Despre gena lui Dumneze…

  Cercetătorul care ne asigură că credinÈ›a depinde de gene  Dean Hamer, profesor doc...

Ce este un miracol?

  Ce este un miracol?  Când se petrece ceva minunat È™i excepÈ›ional pentru care...

Icoanele sunt important…

  ImportanÈ›a icoanelor în viaÈ›a noastră  Icoanele au un rol deosebit de impor...

Frecventa spovedaniei

  Cât de des ne spovedim?  Sfânta Taină a Spovedaniei, sau Taina PocăinÈ...

Sfintirea regulata a ca…

  SfinÈ›irea regulată a casei – SfeÈ™tania  Slujba Aghiasmei Mici sau SfinÈ›ire...

Barfa, pacatul de zi cu…

  Bârfa, păcatul de zi cu zi  În ziua de astăzi, mai mult sau mai puÈ›in...

Mataniile și metaniile

  Mătăniile È™i metaniile  MulÈ›i dintre creÈ™tinii ortodocsi practicanÈ›i, atunci c...

Postul Sfintei Mării

  Postul Sfintei Mării  Postul Sfintei Mării, aÈ™a cum este cunoscut în popor...

Semnificatiile Sfintei …

  SemnificaÈ›iile Sfintei Cruci  Crucea este întâiul simbol al creÈ™tinism...

Rugaciunea, calea catre…

  Ce este rugăciunea È™i când trebuie rostită?  Indiferent de împrejurar...

Relatiile familiale în…

  RelaÈ›iile familiale în viziunea Bisericii  Taina Cununiei este deosebit de im...

Milostenia

  Milostenia  Milostenia este un cuvânt È™i un obicei ce trebuie să facă parte...

Rugaciuni pentru diferi…

  Rugăciuni pentru diferite trebuințe  Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul ru...

Postul si rolul sau în…

  Postul È™i rolul său în viaÈ›a creÈ™tinilor  Oricine are în casă un ca...

Taina Spovedaniei

  Taina Spovedaniei  Mărturisirea păcatelor este o îndatorire pe care toÈ›i cr...

Impartasania la copii m…

  Împărtășania la copii mici  Sfânta Taină a Împărtășaniei es...

Taina Botezului

  Taina Botezului  Nu ne putem numi creÈ™tini-ortodocÈ™i adevăraÈ›i dacă nu suntem b...