Ce este sensul vieții?
Adevărata fericire apare atunci când ne găsim sensul vieții, însă a pune aceasta în practică cere curaj și depinde de gradul de evoluție a fiecăruia dintre noi. Sensul vieții nu poate fi cunoscut doar prin latura mentală a ființei noastre, ci cu ajutorul unei cunoașteri mai profunde, care se bazează pe intuiție sau pe așa-numita voce interioară. În cadrul acestui articol încercăm să descifrăm din tainele pe care le conține sensul profund al vieții.
În căutarea fericirii
Multe persoane consideră că sensul vieții este acela de a fi fericit, ceea ce este destul de logic. Totuși, depinde ce înțelegem fiecare dintre noi prin fericire.
Dacă atunci când ne gândim la fericire ne referim la faptul de a fi mereu mulțumiți, acesta este un scop imposibil, deoarece viața presupune o schimbare constantă care include momente fericite, dar și momente dureroase pentru toată lumea. A face ca fericirea nostră să depindă de ceea ce se petrece în exterior este un lucru inutil, deoarece nu stă în puterea noastră. Modul în care se comportă lumea, cât trăiește o persoană, bolile, lipsa banilor, economia globală, etc., sunt lucruri care ne afectează în mod direct, însă nu depind de nimeni în particular, ci de mișcarea globală a vieții.
Însă fericirea autentică (sau bucuria constantă de a trăi) poate fi asumată și poate fi construită în mod conștient pe baza următoarelor premize:
- Acceptarea faptului că viața înseamnă schimbare, iar aspectele exterioare ale vieții nu se află în puterea noastră;
- Acceptarea faptului că, mai devreme sau mai târziu, viața ne va aduce atât bucurie, cât și durere, succese și eșecuri, energie sau epuizare;
- Abandonarea în fața fluxului natural al vieții, fără a mai judeca acest proces.
Ce este sensul vieții?
Ființa umană (și credința sa în știință) se află încă foarte departe de înțelegerea scopului pentru care se află în acest univers care pare să nu aibă nici început și nici sfârșit.
Totuși, unii intre noi acceptă faptul că exisă o sursă de cunoaștere mai fiabilă decât știința (a cărei paradigmă se schimbă în mod constant) și care este ființa noastră interioară. Scrierile sacre, precum și toate ființele mai evoluate care au trăit pe acest pământ au afirmat în numeroase rânduri că este important “să-l găsim pe Dumnezeu în noi înșine”.
Atunci când vom găsi curajul de a ne asculta vocea interioară, vom afla toate răspunsurile, însă mai ales cel la întrebarea: de ce mă aflu aici?
Când în sfârșit înțelegem de ce ne aflăm aici, devenim capabili să experimentăm adevăratul miracol al vieții, acceptând tot ceea ce viața ne oferă, fără a mai pune etichetele de bine sau rău, simțind doar bucuria de a trăi. Aceasta este adevărata fericire.
Cum să afli care este sensul vieții tale?
Pare ceva foarte complicat însă nu este deloc așa.
Iată un exemplu simplu pentru a înțelege mai bine acest aspect: gândește-te la celulele corpului tău. Ele nu se ceartă între ele care să facă parte din ficat sau din artere și nici dacă este mai bine să fie o enzimă sau un ganglion limfatic. Pur și simplu celulele fac ceea ce trebuie să facă, fără a-și pune problema dacă e bine sau nu, deoarece au fost create cu scop și folosesc unui bine major, acela de a ne menține în viață.
Universul este fractal, adică tot ceea ce se află în scară mică se află și la scară mare până la infinit, iar tiparele se repetă încontinuu. La fel ca și în cazul celulelor, fiecare dintre noi face parte din ceva grandios, iar dacă ne lăsăm călăuziți de ceea ce suntem în mod natural, vom putea experimenta adevărata bucurie de a trăi.
Nimeni nu-ți poate spune care este sensul vieții tale, deoarece la această întrebare doar tu deții răspunsul. Pentru a-l afla poți să urmezi acești trei pași, dintre care unul este mai ușor, iar ceilalți doi sunt mai dificili:
- Primul pas: Oprește-te și ascultă-te pe tine însuți. Acest pas este relativ ușor. Prin a ne opri ne referim la a opri fluxul compulsiv al gândurilor de fiecare zi, a ne opri din a ne spune aceleași lucruri copiind modelele de gândire ale altora. Totuși, acest pas nu se poate face doar într-o zi, ci se face observându-ne pe o perioadă de timp, fiind atenți la cum ne simțim, cum reacționăm la lucrurile care ni se petrec, deoarece de fapt, emoțiile sunt cele care ne oferă informațiile despre cine suntem și ce anume este necesar să facem. Emoțiile ne oferă toate informațiile de care avem nevoie pentru a găsi care este sensul vieții noastre și pentru a fi pe deplin fericiți. Emoțiile sau propria voce interioară reprezintă modalitatea pe care o are viața însăși de a ne vorbi.
- Al doilea pas: Acest pas este mult mai complicat și constă în a avea curajul de a fi coerenți cu ceea ce simțim. Acest al doilea pas implică, aproape întotdeauna, renunțarea la toate schemele mentale și de comportament cunoscute, ceea ce necesită mult curaj. A ne arăta în fața celorlalți așa cum suntem cu adevărat, fără a ne mai păsa dacă suntem judecați sau etichetați necesită asumare și forță interioară.
- Al treilea pas: Înseamnă a avea încredere în viață chiar dacă nu o înțelegem uneori. Încredere, încredere, încredere. Viața ne-a creat exact așa cum suntem cu un anumit scop.
Cum să punem în practică sensul vieții noastre?
Deoarece cel mai probabil de-a lungul vieții te-ai confruntat cu multe neadevăruri (așa cum ni se petrece tuturor, conform educației și mediului social), îți vom oferi o cheie foarte simplă. Sensul vieții este acela “care se naște din interior” și-ți conferă certitudinea că te afli pe drumul cel bun al vieții, îți conferă entuziasm, optimism și multă încredere.
Orice acțiune pe care o faci, chiar dacă consideri că este corectă, civică, onestă, generoasă, etc., dacă îți generează durere sau mânie sau epuizare vitală, înseamnă că nu este potrivită pentru tine. Atunci când îți găsești menirea sau sensul vieții, tot ceea ce faci te umple de încântare și de vitalitate.
Fiecare dintre noi avem dreptul înnăscut și obligația de a ne respecta și de a ne salva în primul rând pe noi înșine, pentru că astfel îi vom putea ajuta și pe ceilalți. Iată câteva aspecte importante referitoare la găsirea propriului drum în viață:
- Dacă te face fericit (ă) să ai grijă de o altă persoană, fă acest lucru, fără a-ți asuma însă meritele (contează doar faptul că ești fericit atunci când ajuți, însă detaliile se află în mâinile vieții). Însă dacă ai grijă de altă persoană deoarece consideri că așa este corect, însă de fapt acest lucru te obosește, înseamnă că nu este potrivit pentru tine.
- Dacă a fi într-un cuplu te face fericit și creșteți împreună, este perfect. Însă dacă ești în relație cu cineva care te împiedică să crești deoarece consideră că așa este corect sau pentru că societatea nu vede bine singurătatea sau pentru că ți-e frică să trăiești doar cu tine…atunci a sosit momentul să fii curajos.
- Dacă lucrezi la ceva care chiar dacă cere mult efort, te face să te simți plin de energie și-ți aduce împlinire, este perfect. Însă dacă lucrezi într-un domeniu doar pentru că ai studiat, pentru că familia ta se simte mândră de tine sau deoarece consideri că este ceea ce trebuie să faci sau că banii sunt fundamentali...atunci aceasta nu este menirea ta.
Atunci când realizăm acțiunile în acord cu sensul vieții, totul începe să capete sens pentru noi. Acționează întotdeauna în concordanță cu intuiția și cu inima ta și vei avea succes și vei găsi împlinirea. Doa fiind fericit îi vei putea face fericiți și pe ceilalți. Doar urmându-ți propria cale și transformare cu curaj, vei fi un exemplu și îi vei putea ajuta și pe ceilalți să-și găsească calea. Suntem singurii responsabili de acțiunile și deciziile noastre.
Fă ceea ce ai venit să faci în această lume, fără a aștepta nimic în schimb. Fă ceea ce izvorăște din inima ta, deoarece simplul fapt de a fi tu însuți și de a avea încredere în viață îți va aduce fericirea autentică și durabilă.