Taina Botezului
Nu ne putem numi creÈ™tini-ortodocÈ™i adevăraÈ›i dacă nu suntem botezaÈ›i. Botezul este una din cele mai importante taine ale ortodoxiei, alături de Taina Spovedaniei, a Cununiei È™i a Împărtășaniei. Prin botez, omul devine membru al Bisericii Ortodoxe. Copiii sunt botezaÈ›i la vârste fragdede, până la împlinirea unui aniÈ™or de regulă. A fi creÈ™tin însă nu presupune numai a primi botezul, dar acesta este un start bun în viață.
Scurt istoric a Botezului
Botezul a fost instituit însuÈ™i de Iisus Hristos È™i este prefigurat încă din Vechiul Testament, prin circumcizia fiilor lui Israel. Nici botezul lui Ioan nu este adevăratul botez creÈ™tin, însă este un simbol pregătitor al adevăratei taine a botezului. Cu botezul lui Ioan s-a botezat È™i Mântuitorul, nu pentru că ar fi avut nevoie de curățire de păcate, ci pentru a descoperi întregii lumi taina botezului.
Cine poate săvârÈ™i botezul?
Botezul poate fi săvârÈ™it numai de către preot sau de către episcop, însă, la vreme de mare nevoie, se poate săvârÈ™i È™i de călugării simpli sau diaconi, ori chiar de membrii familiei prin cufundarea în apă (în cazuri extrem de rare, când pruncul e pe moarte).
Unde se săvârÈ™eÈ™te botezul?
Botezul se săvârÈ™eÈ™te de regulă în Biserică, mai ales în pridvorul sau pronaosul Bisericii. Canoanele opresc însă săvârÈ™irea acestei Taine în case, însă în caz de mare nevoie, se poate săvârÈ™i botezul È™i în astfel de locuri.
Când botezăm pruncii?
Nu există o anumită zi hotărâtoare pentru ca un prunc să primească Taina Botezului. Sunt cazuri în care copiii sunt mai firavi sau se nasc cu anumite probleme de sănătate, È™i astfel se hotărăște botezul imediat după naÈ™tere. Însă Botezul se poate săvârÈ™i în orice zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie, de obicei după trecerea a minimum opt zile de la naÈ™tere.
Superstiții legate de botez
Nu sunt puÈ›ine superstiÈ›iile legate de botez. Botezul nu trebuie săvârÈ™it pur È™i simplu ca o tradiÈ›ie, cu ci convingere È™i credință. Taina Botezului este foarte importantă în viaÈ›a unui creÈ™tin. SuperstiÈ›iile ce se leagă de această taină sunt numeroase. În primul rând, copilul mic ce plânge mult nu cere neapărat botez, aÈ™a cum este tradiÈ›ia din bătrâni. Sunt mai mulÈ›i factori la mijloc, printre care È™i colicii. Botezul nu este un mod miraculos de a scăpa de plânsul copilului mic. De asemenea, bebeluÈ™ul poate fi scos din casă oricând înainte de botez, dacă vremea È™i condiÈ›iile meteo permit acest lucru. În niciun caz copilul nu trebuie È›inut în casă câteva săptămâni până la botez, È™i nici nu poate feri copilul de persoanele dornice să îl cunoască, pe motiv că nu este botezat. Ba mai mult, seara îi pot face bebeluÈ™ului semnul Sfintei Cruci chiar dacă acesta nu este botezat.
Nașii de botez
Cum alegem naÈ™ii de botez ai celui mic? Ei bine, naÈ™ii de botez trebuie să facă parte din prietenii apropiaÈ›i sau chiar rude, oameni apropiaÈ›i de vârstă cu părinÈ›ii bebeluÈ™ului. NaÈ™ii trebuie să fie a doua pereche de părinÈ›i ai copilului, părinÈ›ii spirituali, la care acesta să găsească alinare, o vorbă bună, poveÈ›e de bine. NaÈ™ii trebuie să fie creÈ™tini ortodocÈ™i È™i pe cât se poate de credincioÈ™i. NaÈ™ii sunt datori să se îngrijească de viaÈ›a spirituală a copilului, È™i morală, dar È™i de credinÈ›a acestuia.
Petrecerea de după botez
După botez, părinÈ›ii copilului cheamă rude, prieteni apropiaÈ›i, naÈ™ii copilului, bunicii acestuia acasă ori la un local pentru a sărbători creÈ™tinarea copilului. Aceasta este o tradiÈ›ie veche de sute de ani ce încă se păstrează È™i se schimbă de la an la an, petrecerile de botez devenind din ce în ce mai fastuoase.