Ce este un miracol?
Când se petrece ceva minunat È™i excepÈ›ional pentru care nu există o explicaÈ›ie raÈ›ională, se spune că s-a întâmplat un miracol. Se numeÈ™te de asemenea miracol ceea ce, prin intermediul intervenÈ›iei divine, se manifestă în viaÈ›a ta pentru a o îmbunătăți. Uneori, se numeÈ™te miracol ceva care te face să simÈ›i că viaÈ›a are magie È™i mister. Cu toate că definiÈ›iile variază, multe religii È™i culturi din alte timpuri È™i de azi au un concept despere ceea ce este un miracol È™i recunosc miracolele ca fiind o realitate.
Originea È™i semnificaÈ›ia cuvântului miracol
Cuvântul miracol provine din termenul latin miraculum, care înseamnă "a privi". Miraculum la rândul său provine din mirari, care înseamnă "a contempla cu admiraÈ›ie, mirare sau stupefacÈ›ie". În antichitate se numea miraculum tot ceea ce nu putea fi înÈ›eles. În timp, cuvântul miracol a ajuns să fie definit, conform DicÈ›ionarului Explicativ, ca un "fapt inexplicabil prin legile naturale È™i care se atribuie intervenÈ›iei supranaturale de origine divină".
Augustin din Hipona, cunoscut ca Sfântul Augustin, a definit un miracol în De utilitate credendi ca fiind ceva "misterios È™i insolit, ce pare să readucă speranÈ›a È™i capacitatea de a se uimi celui care îl contemplă".
Tomas de Aquino în Suma de Teologia, identifică un miracol ca fiind ceva realizat de Dumnezeu dincolo de cauzele cunoscute de oameni.
Tipuri de miracole
Se poate spune că unele miracole sunt mai dramatice în timp ce altele sunt mai subtile.
Miracolele dramatice tind să aibă legătură cu anumite acÈ›iuni, persoane, obiecte sau locuri. O vindecare spontană petrecută la vizitarea mormântului unui sfânt sau salvarea dintr-un accident prin rostirea unei rugăciuni se consideră ca fiind ceva dramatic.
Miracolele mai subtile se percep astfel pentru că se petrec în mod întâmplător È™i aproape imperceptibil. Felul în care s-a îndeplinit o rugăminte care s-a realizat cu trei săptămâni în urmă, ne face să ne gândim că ar putea fi un miracol sau o coincidență. Din păcate, uneori nici nu ne mai amintim că am cerut un miracol È™i nici nu recunoaÈ™tem când vreo rugăminte de-a noastră a devenit realitate.
Definiții contemporane despre ceea ce este un miracol
Miracolul este un semn de iubire:
A crede în miracole este un semn de credință. CreÈ™tinismul explică un miracol ca fiind un fapt un supranatural fără o explicaÈ›ie È™tiinÈ›ifică raÈ›ională care exprimă iubirea lui Dumnezeu față de fiinÈ›ele umane.
Miracolul este o schimbare a percepției:
Cartea Un Curs de Miracole propune faptul că miracolele sunt schimbări de percepÈ›ie. Conform acestui text, fiinÈ›ele umane au o iubire necondiÈ›ionată față de Dumnezeu È™i trebuie doar să ceară pentru a obÈ›ine ceea ce au nevoie. Cu toate că miracolele sunt realizate de Divinitate, fiinÈ›a umană are posibilitatea de a-l realiza cerându-i ajutor lui Dumnezeu.
Miracolul este comunicarea cu Divinitatea:
Pentru unele persoane, miracolele sunt modul în care Dumnezeu comunică cu fiinÈ›a umană. Miracolele, din această perspectivă, sunt evenimente la care se poate medita pentru a ajunge la o cunoaÈ™tere mai profundă a lui Dumnezeu È™i a sa însuÈ™i în cadrul procesului.
Miracolul este o manifestare a gândirii umane:
Cei care cred în metafizică, legea atracÈ›iei È™i alte variante ale gândirii Noii Ere, înÈ›eleg că divinitatea este iubirea însăși, o forță care răspunde necesitățile È™i dorinÈ›elor creaÈ›iilor sale. Oamenii, ca fiind fiinÈ›e care gândesc, au capacitatea de a-È™i crea propria lor realitate È™i de a face miracole prin intermediul intenÈ›iilor, gândurilor È™i emoÈ›iilor lor. Universul răspunde acestor dorinÈ›e, punând în funcÈ›iune legile sale cu scopul de a le îndeplini.
Miracolele din viața noastră
Chiar dacă ai decis că miracolele nu există ca evenimente extraordinare, poÈ›i să priveÈ™ti în jurul tău È™i să recunoÈ™ti semnele de iubire care te înconjoară. Dacă un miracol este o expresie a iubirii, atunci tot ceea ce trezeÈ™te această emoÈ›ie în tine are posibilitatea de a realiza o schimbare pozitivă în viaÈ›a ta, care îÈ›i transformă percepÈ›ia asupra lucrurilor. ExistenÈ›a miracolelor depinde de definiÈ›ia dată de fiecare persoană acestui fenomen È™i mai ales, de credinÈ›a în existenÈ›a lumii spirituale.