Rugaciunea, calea catre credinta

 

Ce este rugăciunea și când trebuie rostită?

rugaciunea calea catre credinta

 Indiferent de împrejurarea în care este rostită, rugăciunea este cea mai simplă formă de a ne arăta credința în Dumnezeu, de a mulțumi pentru cele primite și de a cere ceea ce ne dorim de la viață cu ardoare. Iar dacă este cu adevărat trăită, rugăciunea va fi auzită și minunile nu sunt departe de a fi înfăptuite oricui. Rugăciunea nu este o poezie ce trebuie rostită numai la vreme de necaz, ci Sfinții Părinți o considerau hrană pentru suflet, și trebuie rostită permanent, fără vreun motiv anume. Rugăciunea de mulțumire nu trebuie să lipsească zi de zi din viața noastră. Părintele Arsenie Boca spunea că „rugăciunea este un leac vindecător de orice rană, care oprește orice lacrimă și liniștește orice durere. Numai prin rugăciune, nemulțumirile se potolesc, îngrijorările dispar, neliniștea și nerăbdarea încetează iar credința sporește.„

 

Rugăciunea nu trebuie numai rostită, ci trebuie trăită

 Fie că rostiți rugăciunea cu voce tare ori numai în gând, în șoaptă, în Biserică ori în liniștea casei dvs., rugăciunea capătă alt sens dacă este trăită, și nu pur și simplu rostită. Rugăciunea nu trebuie să fie o rostire automată a unui text ci trebuie să ne angajăm cu întreaga ființă în recitarea ei. Părintele Cleopa Ilie afirma, cu privire la rugăciune și trăirea acesteia faptul că „Mintea trebuie să se pogoare în inimă, că inima este cămara minții.

Aceasta-i cămara de care spune Hristos: Tu, când te rogi, intră în cămara ta şi roagă-te Tatălui tău întru ascuns şi Tatăl tău, Care vede cele întru ascuns, îți va răsplăti ție la arătare. Voi credeți că acea cămară este cea de lemn, casa? Dacă o luați așa, o luați după literă. Ori aici dumnezeieștii Părinți înțeleg cu totul altfel: Trei uşi ai de încuiat când te rogi: ușa cea de lemn, pentru oameni; ușa buzelor, pentru cuvinte, ca să nu grăiești cu nimeni decât cu Dumnezeu; și ușa inimii, pentru duhuri, ca să te pogori cu mintea în cămara inimii. Că inima este cămara minții."

 

Pentru ce să ne rugăm?

 Pentru ce ne rugăm de obicei? Pentru sănătate, pentru liniștea casei, pentru împăcare, pentru găsirea unei slujbe ori pentru copii, părinți și alte rude ori prieteni aflați în nevoie. Rugăciunea nu trebuie să fie un act de egoism, ci trebuie să ne rugăm stăruitor și pentru alții. Sfântul Porfirie Bairaktaris ne sfătuiește "Să nu-L constrângem cu rugăciunile noastre pe Dumnezeu. Să nu-I cerem să ne scape de ceva, ci să cerem de la El putere și întărire, ca să le răbdăm pe toate." Un sfat foarte bun, dar oare suntem noi, oamenii de rând în stare de așa ceva? Oare am uitat ceea ce în Tatăl Nostru este scris, și anume „facă-se voia Ta„? Oare acum Dumnezeu trebuie să facă voia noastră prin ascultarea rugilor noastre? Sau dacă rugile nu ne sunt ascultate, asta înseamnă că nu merităm să primim o rezolvare la problemele noastre sau că trebuie să stăruim în rugăciune? Orice rugăciune trebuie să înceapă prin a-I mulțumi Domnului pentru cele primite, deși noi nu le socotim de cele mai multe ori ca fiind daruri, ci pur și simplu ceva ce ni se cuvine. Sănătatea, darurile vorbirii, al mersului, faptul că avem un acoperiș deasupra capului, sunt doar câteva din lucrurile care nu ni se cuvin, ci ne sunt dăruite. Este greșit să ne rugăm pentru bani, pentru plăceri, pentru ambiții ori pentru răul cuiva. Trebuie să ne concentrăm, atunci când ne rugăm, asupra lucrurilor simple dar importante din viața noastră. "Adu-ți aminte că, nu după multă vreme, vei lăsa pe toate cele văzute, cerul și pământul, oamenii și lucrurile. Adu-ți aminte că ești nimic, cu trupul și cu sufletul, că puțin necaz te tulbură pe tine, puțină durere te arde pe tine, un cuvânt prost te răscolește pe tine. Deci, pentru ce nu te desparți tu puțin de viața aceasta? Eu îți spun ție că ești dator a te muta de aici, și, sus, înlăuntrul porților cerești, să-ți faci ție cort și, acolo, de-a pururi să petreci. " – Sfântul Ioan Gură de Aur.

 

Stăruința în rugăciune, calea către credință

 Ca rugăciunea să ne fie ascultată, nu trebuie să o rostim o dată pe fugă și atât. Rugăciunea trebuie simțită, trăită, și rostită de mai multe ori pe parcursul unei zile, a unei săptămâni. Numai stăruind în rugăciune și credință ne putem ridica la un altfel de rand și vom putea privi spiritualitatea altfel. "Rugăciunea este soarele ochilor nematerialnici ai sufletului. După cum soarele este lumină pentru trup, rugăciunea este lumină pentru suflet." – Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, făcător de minuni.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Spiritualitate

Ce este sensul vieții?

  Ce este sensul vieții?  Adevărata fericire apare atunci când ne găsim sensul vieții, îns...

Beneficiile meditației

  Meditația și beneficiile sale pentru creier  În prezent, există foarte multe dovezi știin...

Tudor Chirila despre sp…

 Pe blogul artistului Tudor Chirila regasim un text profund si emotionant despre semnificatia Craci...

Despre inteligența spi…

  Există o definiție a inteligenței spirituale?  Specialiștii din domeniul spiritualității...

Puterea de a fi sau put…

  Ce este puterea interioară?  Psihologii afirmă că există două tipuri de putere: puterea i...

Taina Sfântă a Botezu…

  Taina Sfântă a Botezului o datorie a creștinului  Taina Botezului este printre cele mai mar...

Despre gena lui Dumneze…

  Cercetătorul care ne asigură că credința depinde de gene  Dean Hamer, profesor doc...

Ce este un miracol?

  Ce este un miracol?  Când se petrece ceva minunat și excepțional pentru care...

Icoanele sunt important…

  Importanța icoanelor în viața noastră  Icoanele au un rol deosebit de impor...

Frecventa spovedaniei

  Cât de des ne spovedim?  Sfânta Taină a Spovedaniei, sau Taina Pocăin...

Sfintirea regulata a ca…

  Sfințirea regulată a casei – Sfeștania  Slujba Aghiasmei Mici sau Sfințire...

Barfa, pacatul de zi cu…

  Bârfa, păcatul de zi cu zi  În ziua de astăzi, mai mult sau mai puțin...

Mataniile și metaniile

  Mătăniile și metaniile  Mulți dintre creștinii ortodocsi practicanți, atunci c...

Postul Sfintei Mării

  Postul Sfintei Mării  Postul Sfintei Mării, așa cum este cunoscut în popor...

Semnificatiile Sfintei …

  Semnificațiile Sfintei Cruci  Crucea este întâiul simbol al creștinism...

Rugaciunea, calea catre…

  Ce este rugăciunea și când trebuie rostită?  Indiferent de împrejurar...

Relatiile familiale în…

  Relațiile familiale în viziunea Bisericii  Taina Cununiei este deosebit de im...

Milostenia

  Milostenia  Milostenia este un cuvânt și un obicei ce trebuie să facă parte...

Rugaciuni pentru diferi…

  Rugăciuni pentru diferite trebuințe  Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul ru...

Postul si rolul sau în…

  Postul și rolul său în viața creștinilor  Oricine are în casă un ca...

Taina Spovedaniei

  Taina Spovedaniei  Mărturisirea păcatelor este o îndatorire pe care toți cr...

Impartasania la copii m…

  Împărtășania la copii mici  Sfânta Taină a Împărtășaniei es...

Taina Botezului

  Taina Botezului  Nu ne putem numi creștini-ortodocși adevărați dacă nu suntem b...