RelaÈ›iile familiale în viziunea Bisericii
Taina Cununiei este deosebit de importantă în viaÈ›a unui om. Întemeierea unei familii nu se face la întâmplare, ci cu o persoană potrivită nouă, care să ne împărtășească modul de gândire, care să ne respecte, să ne sprijine È™i să ne iubească, iar noi la rândul nostru să îi oferim aceleaÈ™i valori. Atunci când iubirea este binecuvântată de către Biserică È™i de către Dumnezeu, aceasta trece de la nivelul trupesc È™i psihologic la cel spiritual, duhovnicesc. Atunci când tinerii se iubesc, trebuie să înveÈ›e mai întâi să iubească la nivel spiritual È™i duhovnicesc, pentru că celelalte vor veni pe parcurs. Foarte mulÈ›i tineri în ziua de azi practică aÈ™a zisele căsătorii de probă, È™i anume trăirea în concubinaj, lucru nu tocmai indicat È™i acceptat de părinÈ›i È™i preoÈ›i, însă vremurile s-au schimbat È™i cu toÈ›ii trebuie să ne adaptăm. Dar atunci când o cununie este precedată de o spovedanie generală a tinerilor, de post È™i de rugăciune, aceasta are multe È™anse de reuÈ™ită.
Sfaturi duhovnicești pentru soț și soție
SoÈ›ii nu trebuie să îÈ™i îngăduie jigniri, violenÈ›e È™i grosolănii. SoÈ›ii se căsătoresc unul cu celălalt pentru a se ajuta, pentru a forma o familie, pentru a creÈ™te copii, È™i nicidecum pentru ca un partener să devină obiectul celuilalt. Adeseori soÈ›ii îÈ™i aruncă jigniri unul celuilalt sau recurg la acte de violență, la înÈ™elătorii ori la trădări, lucru nu tocmai bun pentru sănătatea familiei. Înainte de a arunca cu jigniri ar trebui să ne liniÈ™tim È™i să nu ne manifestăm în faÈ›a celuilalt într-un fel jignitor.
Acest lucru este deopotrivă valabil pentru bărbaÈ›i È™i femei. De asemenea, nici pentru soÈ›iile cu soÈ›ii căzuÈ›i în patima alcoolului nu este uÈ™or. Dar cu răbdare È™i înÈ›elegere, lucrurile s-ar putea rezolva. În caz că nu există cale de întoarcere È™i lucrurile iau o turnură nu tocmai plăcută, Biserica nu sprijină îndurarea multor acte necugetate din partea partenerului doar de dragul de a rămâne căsătoriÈ›i. Dar nici despărÈ›irea nu trebuie să se facă rapid, impulsiv, la primul gest de acest gen. Tiradele de reproÈ™uri È™i de predici, certurile în faÈ›a copiilor s-ar putea rezolva mult mai simplu printr-un „iartă-mă„ indiferent dacă ne călcăm pe orgoliu sau nu.
Sfaturi către o soție creștină
Femeile sunt cele ce poartă copiii în pântece, ce au grijă de casă, mai au È™i o carieră, în vreme ce bărbaÈ›ii trebuie să le respecte pentru acest lucru È™i să le arate apreciere. De asemenea, È™i soÈ›iile trebuie să aprecieze soÈ›ii pentru că aceÈ™tia È›in bunăstarea familiei È™i pentru că le susÈ›in în acÈ›iunile lor. Este bine ca deciziile să fie luate de comun acord, pentru că, o dată căsătoriÈ›i, intrăm într-o familie, formăm un tot, un singur suflet. Toate îndatoririle soÈ›iei È™i mamei trebuie împlinite cu conÈ™tiinciozitate È™i nu trebuie neglijat niciun aspect al stării de bine al familiei. Femeia este cea care se duce cel mai des la Biserică, cea care se roagă cel mai mult pentru copii, cea care lasă de la ea È™i îÈ™i calcă pe orgoliu pentru a fi liniÈ™te È™i armonie în familie. Femeile cu bărbaÈ›i necredincioÈ™i sau care nu sunt atât de apropiaÈ›i de Biserică È™i de învățăturile creÈ™tine, nu ar trebui să facă mare caz din acest lucru pentru a nu se ajunge la certuri, dar nici nu trebuie să neglijeze datoria ei de creÈ™tin pentru a-l aduce mai aproape de Dumnezeu, pas cu pas. SoÈ›ia trebuie să fie bună, înÈ›elegătoare È™i răbdătoare cu soÈ›ul È™i cu copiii. Să nu uităm că soÈ›ia trebuie să îi fie È™i o bună confidentă soÈ›ului, să îl sprijine cu sfaturi È™i să nu îÈ™i neglijeze îndatoririle de femeie.
Sfaturi către un soț creștin
Și bărbaÈ›ii trebuie să È›ină cont de anumite sfaturi pentru a le merge bine în căsnicie. În căsnicie, Biserica susÈ›ine că dragostea ar trebuie să vină dinspre bărbat spre femeie È™i să îi arate dragostea precum È™i faptul că truda È™i strădania lui de la locul de muncă È™i nu numai au ca singur scop să o facă fericită È™i familia să fie liniÈ™tită È™i unită. De asemenea, să nu uităm faptul că soÈ›ul trebuie să fie pentru soÈ›ie uneori frate, alteori tată, uneori prieten È™i întotdeauna bărbat al ei. Dacă va înÈ›elege acest lucru, soÈ›ii vor avea parte de o relaÈ›ie armonioasă È™i de liniÈ™te în familie. SoÈ›ul trebuie să È›ină cont că este capul familiei È™i că deciziile importante sunt în mâna lui, dar să nu neglijeze nici punctul de vedere al soÈ›iei. SoÈ›ul nu trebuie să îÈ™i trădeze soÈ›ia È™i legătura dintre ei, È™i nici să o lovească, să o batjocorească sau să o supună unor lucruri pe care ea le refuză, lucruri mai intime. Femeia se È›ine aproape prin iubire È™i delicateÈ›e, nu prin mânie, dojană, ură È™i bătăi. De asemenea, bărbatul trebuie să È›ină cont că gelozia femeii vine din dragostea sa pentru el, È™i atunci când vede gesturi amabile pe care le face unei colege de muncă, a unei prietene, în sufletul ei se aprinde invidia. După naÈ™terea unui copil, soÈ›ia nu mai caută atât latura sexuală a soÈ›ului, ci È™i tandreÈ›ea È™i afectivitatea acestuia. Mai mult decât atât, nu trebuie să existe lucruri pe care soÈ›ii să È™i le ascundă ci, dacă sunt oneÈ™ti unul cu celălalt È™i dacă se iubesc suficient, familia va fi unită. Atât de mare este taina căsătoriei, încât, fără dragostea È™i aprecierea soÈ›ului ori a soÈ›iei, golul produs de ruptura dintre soÈ›i nu poate fi umplut în inima lui/ei de niciun fel de altă dragoste (nici cea a copiilor sau a părinÈ›ilor, ori a prietenilor).
AÈ™adar, cea mai mare îndatorire a soÈ›ilor este să se iubească, să se respecte È™i să îÈ™i crească copiii în spirit creÈ™tin. Atât soÈ›ul cât È™i soÈ›ia trebuie să fie deschiÈ™i unul cu celalalt pentru a se evita despărÈ›irile È™i traumele produse în urma divorÈ›ului.