Postul si rolul sau în viata crestinilor

 

Postul È™i rolul său în viaÈ›a creÈ™tinilor

postul si rolul sau in viata crestinilor

 Oricine are în casă un calendar creÈ™tin-ortodox È™i È›ine rânduielile de peste an È™tie atunci când este perioadă de post. Miercurea È™i vinerea sunt zile de post ce se È›in toată perioada anului (mai puÈ›in atunci când este notat în calendar HarÈ›i). Postul nu este o simplă dietă, înfrânarea de la mâncăruri de dulce, de proveniență animală, ci presupune mult mai mult. A posti nu reprezintă doar evitarea mâncărurilor ce conÈ›in carne, lactate ori ouă, ci include È™i faptele bune pe care noi suntem datori să le facem È™i de asemenea È™i rugăciunile pe care le săvârÈ™im. Postul înseamnă înfrânarea de la anuminte mâncăruri, băuturi, abstinență sexuală chiar, pe o perioadă mai îndelungată ori mai scurtă. De asemenea, postul este însoÈ›it de reÈ›inerea de la gânduri, pofte, fapte rele, aÈ™adar pe lângă postul trupesc, postul sufletesc este esenÈ›ial.

 

Când È›inem post?

 Miercurile È™i vinerile de peste an, aÈ™a cum spuneam, sunt prilej de postire. ExcepÈ›ie dac miercurile È™i vinerile cu dezlegare, aÈ™a numitele harÈ›i, È™i anume miercurea È™i vinerea din săptămana luminată; miercurea È™i vinerea din săptămâna de după Rusalii; miercurile È™i vinerile dintre NaÈ™terea Domnului È™i Botezul Domnului; miercurea È™i vinerea din săptamâna VameÈ™ului È™i Fariseului; miercurea È™i vinerea din saptămâna branzei, în care se dezleagă la lapte, brânză È™i ouă. De asemenea, se mai È›in posturi de o zi de peste an (5 ianuarie, 29 august È™i 14 septembrie). Posturile de mai multe zile din decursul anului sunt – Postul PaÈ™tilor, de 40 de zile, postul Sf. Apostoli Petru È™i Pavel, postul Adormirii Maicii Domnului 1-15 august) È™i postul NaÈ™terii Domnului (15 noimbrie-25 decembrie).

 

De ce ținem post?

 Postim pentru a fi mai buni, pentru a ne ierta vrășmaÈ™ii, pentru a ni se ierta păcatele. Postul însoÈ›it de spovedanie È™i împărtășanie este cea mai bună hrană a sufletului oricărui creÈ™tin. Postul este de origine divină È™i are un înalt sens religios. Când postim, îl cinstim pe Dumnezeu È™i Îi aducem o jertfă benevolă, o renunÈ›are de bună-voie la ceva ce nu ne-a fost oprit, din dragoste pentru Dumnezeu. De asemenea, postul poate fi privit È™i ca o cură de detoxifiere a organismului È™i ca un exerciÈ›iu de înfrânare a poftelor È™i a patimilor, un mod de a ne întări voinÈ›a È™i de a practica virtutea creÈ™tină, postul este forma supremă de pocăință.

 

Cine nu ține post?

 În mod normal, cu toÈ›ii ar trebui să È›inem post, cu câteva excepÈ›ii, È™i anume copiii de până la 7 ani È™i credincioÈ™ii ce sunt cuprinÈ™i de suferinÈ›e trupeÈ™ti, ce au prescripÈ›ie de la medic È™i care sunt gravi bolnavi. În rest, nu avem nicio scuză pentru a nu È›ine post. MulÈ›i se feresc să È›ină post, invocând varii motive, precum lipsa proteinelor È™i a calciului precum È™i a altor nutrienÈ›i din dieta lor zilnică, senzaÈ›ia de foame care este mult mai pregnantă decât de obicei È™i faptul că religia nu este punctul lor forte. Însă postul aduce numeroase beneficii atât trupului cât È™i sufletului, psihicului, È™i din punct de vedere afectiv È™i emoÈ›ional.

 

Ce mâncăm în post?

 Atât medicii cât È™i preoÈ›ii ne recomandă ca pe perioada postului să avem o gamă cât mai variată de alimente, de la fructe, legume, preparate din soia, peÈ™te (atunci când este dezlegare), făinoase, cereale, etc. Spre exemplu, necesarul zilnic de calciu ni-l putem lua din alimente precum lapte de soia È™i produse de soia, suc de portocale, legume verzi precum broccoli, spanac, varză, peÈ™tele, ciupercile, brânza de soia, etc. în vreme ce proteinele le putem lua din sparanghel, anghinare, spanac, cartofi, varză de Bruxelles, roÈ™ii, broccoli. AÈ™adar, avem o gamă foarte variată de alimente pe care le putem consuma în post. Putem mânca salate de crudități, legume fierte, la cuptor, tocăniÈ›e, orez, paste făinoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, È™i lista poate continua.

 

Viciile și postul

 Persoanele ce au anumite vicii la care cu greu pot renunÈ›a (fumatul, consumul de alcool, de droguri), în perioada Postului este bine să reducă semnificativ cantitatea de astfel de produse consumate, până la minimum. În perioada postului consumul de alcool este interzis, precum È™i cel de tutun. De asemenea, în perioada postului, renunÈ›area la consumul excesiv de carne este benefică pentru organism, iar abstinenÈ›a sexuală nu afectează organismul, cu condiÈ›ia ca aceasta să nu se întindă pe o perioadă mai lungă de opt săptămâni.

Categorie:

Mai poți citi din Spiritualitate

Ce este sensul vieții?

  Ce este sensul vieții?  Adevărata fericire apare atunci când ne găsim sensul vieții, îns...

Beneficiile meditației

  Meditația și beneficiile sale pentru creier  În prezent, există foarte multe dovezi știin...

Tudor Chirila despre sp…

 Pe blogul artistului Tudor Chirila regasim un text profund si emotionant despre semnificatia Craci...

Despre inteligenÈ›a spi…

  Există o definiție a inteligenței spirituale?  Specialiștii din domeniul spiritualității...

Puterea de a fi sau put…

  Ce este puterea interioară?  Psihologii afirmă că există două tipuri de putere: puterea i...

Taina Sfântă a Botezu…

  Taina Sfântă a Botezului o datorie a creștinului  Taina Botezului este printre cele mai mar...

Despre gena lui Dumneze…

  Cercetătorul care ne asigură că credinÈ›a depinde de gene  Dean Hamer, profesor doc...

Ce este un miracol?

  Ce este un miracol?  Când se petrece ceva minunat È™i excepÈ›ional pentru care...

Icoanele sunt important…

  ImportanÈ›a icoanelor în viaÈ›a noastră  Icoanele au un rol deosebit de impor...

Frecventa spovedaniei

  Cât de des ne spovedim?  Sfânta Taină a Spovedaniei, sau Taina PocăinÈ...

Sfintirea regulata a ca…

  SfinÈ›irea regulată a casei – SfeÈ™tania  Slujba Aghiasmei Mici sau SfinÈ›ire...

Barfa, pacatul de zi cu…

  Bârfa, păcatul de zi cu zi  În ziua de astăzi, mai mult sau mai puÈ›in...

Mataniile și metaniile

  Mătăniile È™i metaniile  MulÈ›i dintre creÈ™tinii ortodocsi practicanÈ›i, atunci c...

Postul Sfintei Mării

  Postul Sfintei Mării  Postul Sfintei Mării, aÈ™a cum este cunoscut în popor...

Semnificatiile Sfintei …

  SemnificaÈ›iile Sfintei Cruci  Crucea este întâiul simbol al creÈ™tinism...

Rugaciunea, calea catre…

  Ce este rugăciunea È™i când trebuie rostită?  Indiferent de împrejurar...

Relatiile familiale în…

  RelaÈ›iile familiale în viziunea Bisericii  Taina Cununiei este deosebit de im...

Milostenia

  Milostenia  Milostenia este un cuvânt È™i un obicei ce trebuie să facă parte...

Rugaciuni pentru diferi…

  Rugăciuni pentru diferite trebuințe  Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul ru...

Postul si rolul sau în…

  Postul È™i rolul său în viaÈ›a creÈ™tinilor  Oricine are în casă un ca...

Taina Spovedaniei

  Taina Spovedaniei  Mărturisirea păcatelor este o îndatorire pe care toÈ›i cr...

Impartasania la copii m…

  Împărtășania la copii mici  Sfânta Taină a Împărtășaniei es...

Taina Botezului

  Taina Botezului  Nu ne putem numi creÈ™tini-ortodocÈ™i adevăraÈ›i dacă nu suntem b...