Rugaciuni pentru diferite trebuinte

 

Rugăciuni pentru diferite trebuințe

rugaciuni pentru diferite trebuinte

 Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul rugăciunii reușim să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să ne confesăm Lui. Rugăciunea, însă, nu trebuie privită ca și un colac de salvare miraculos. Oamenii au uitat că, înainte ca Dumnezeu să îi ajute (și El îi ajută pentru că este milostiv, blând și bun), ar trebui ca ei să facă voia Lui. Pentru că fericit este acela care poate spune „Doamne, fă cu mine ceea ce fac eu cu alții„ (Sfântul Grigorie de Nissa). Consecințele faptelor noastre sunt de multe ori dezastruoase iar în momentele de deznădejde, de descumpănire, alergăm cu toții la Dumnezeu. Dar prin rugăciune nu trebuie doar să cerem, Dumnezeu nu este acolo numai când noi vrem ceva. Iar motivul pentru care rugăciunile nu ne sunt ascultate de multe ori, este acela că Dumnezeu știe ce este mai bine pentru fiecare, și nu omul. Dacă fiecare rugă ne-ar fi ascultată s-ar produce haos în lume. Mai mult decât atât, rugăciunea trebuie făcută din toată inima, însoțită de fapte bune, de milostenie, de smerenie, și în orice moment al zilei. Înainte să Îi cerem ceva, întâi trebuie să Îi mulțumim Domnului pentru ceea ce avem. Și cum mulți dintre noi uităm aceste lucruri esențiale pentru orice creștin, apelăm la rugăciune doar atunci când avem o trebuință.

 

Acatistele și minunile săvârșite prin intermediul acestora

 Mulți dintre dumneavoastră se întreabă ce este acela un acatist și de ce este inclus acest termen în cadrul acestui articol. Acatistele sunt hrana sufletului. Prin intermediul acatistelor, rugile ne sunt ascultate de către Dumnezeu prin mijlocirea unor sfinți. De aceea, cu toții ar trebui să avem un sfânt ocrotitor (cel al cărui nume îl purtăm ori de care ne simțim mai apropiat) și un acatist (preferabil recomandat de către părinte) pe care să îl citim la diferite trebuințe, și nu numai.

 Acatistul, prin semnificația sa, ne duce cu gândul la o rugăciune făcută în picioare. De aceea, creștinii trebuie să citească acatistele die în picioare fie în genunchi, ca și semn de smerenie. Acatistele cuprind mai multe paragrafe (icos, condac) de mulțumire, de laudă și de rugăminte. Pentru iertarea păcatelor, se citește Acatistul Domnului Iisus Hristos, iar petru întoarcerea la credință, Acatistul Sf. Andrei, după o spovedanie în prealabil. De asemenea, Acatistul Bunei Vestiri se citește pentru îndeplinirea dorințelor (atenție însă ce înțelegem prin dorințe) iar cei necăjiți, aflați în necazuri, pot citi Acatistul Maicii Domnului. Sf. Pantelimon este ocrotitorul celor bolnavi, iar acatistul acestuia îi poate ajuta să învingă boala. Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina este mare făcător de minuni, și mărturii cutremurătoare pot fi găsite pe site-uri de specialitate, ale bolnavilor de cancer vindecați după citirea acatistului, ale mamelor ce au avut o naștere ușoară, ale celor ce s-au însănătoșit, ale celor ce și-au găsit loc de muncă după ce au citit acatistul vreme de 40 de zile. Dacă ați pierdut un obiect, sau vi s-au furat bani, ori dacă aveți datorii sau altcineva are datorii la dvs., Acatistul Sf. Mina vă va fi de mare folos. Pentru persoanele ce nu pot avea copii, acatistul Sf. Părinți Ioachim și Ana citit vreme de 40 de zile, cu post și fapte bune, poate face minuni. Iar tinerii ce au necazuri cu părinții ori socrii își pot găsi alinarea cu ajutorul Acatistului Sf. Filofteia. Îndepărtarea farmecelor (pentru cei ce cred că au „făcături„) se realizează citind Acatistul Sf. Vasile, în vreme ce îndepărtarea duhurilor rele ce ne dau târcoale se poate realiza cu ajutorul Acatistului Sf. Ștefan. Pentru copiii bolnavi, citirea Acatistului Sf. Stelian și a Sf. Nectarie aduc binecuvântare și tămăduire, iar Sf. Nicolae ajută tinerii să reușească la examene și să se căsătorească. Acatistul Sf. Ioan Botezatorul se adresează celor ce merg în instanță li se judecă, iar Acatistul Sf. Ierarh Vasile,Grigorie și Ioan este pentru îndepărtarea vrăjitorilor. Lupta cu patimile grele (băutură, țigară, desfrânare) se poate câștiga citind Acatistul Potirului Nesecat iar Paraclisul Maicii Domnului se citește la vreme de mare necaz. Acatistele însă nu se „țin„ oricum. Acestea se citesc cu sau fără binecuvântare de la preot, dar cu gând curat și litere de aur în mintea și în sufletul nostru. Acatistele se citesc vreme de 40 de zile, însoțite de spovedanie, post (măcar miercurea și vinerea dacă nu ne aflăm în perioada unuia din cele patru posturi mari) și fapte bune. Degeaba cerem de la Dumnezeu sănătate dacă noi continuăm cu patimile, degeaba cerem bani dacă noi nu muncim, degeaba cerem înțelegere dacă nu iertăm...

 

Psaltirea

 Psaltirea nu este o carte cunoscută tuturor. Psaltirea face parte din cărțile canonice ale Vechiului Testament și se adresează omului încercat de necazuri, omului care își plânge păcatele, omului care vrea să aducă mulțumire și celui ce se luptă cu ispitele. Citirea Psaltirii se face cu binecuvântarea unui preot, de preferință a preotului duhovnic și se face mai ales în timpul posturilor. Psaltirea se citește zilnic, în funcție de recomandarea preotului, câte o catismă pe zi, poate chiar două, iar pentru cei mai evlavioși dintre noi, trei catisme pe zi. Se spune că Psaltirea pune pe fugă demonii și ține mintea și trupul sănătos. În niciun caz Psaltirea nu este aducătoare de rele sau de mari ispite. Există, într-adevăr și Psalmii de blestem în cadrul Psaltrii (psalmul 108 fiind cel mai aprig) dar în niciun caz nu sunt periculoși, ci întăresc rezistența noastră în lupta cu păcatul și cu ispitele. Psaltirea se poate citi oriunde și oricând, în Biserică, în casele noastre, la vreme de supărare ori de bucurie pentru a mulțumi Domnului. Dacă însă nu avem posibilitatea și tăria de a citi întreaga Psaltire, este bine să citim zilnic psalmii de diferite trebuințe, așa cum scrie în carte - împotriva vrăjmașilor, care te asupresc : Psalmii 3, 19, 30 și 31, când bântuie boli Psalmul 90, după ce ai cazut in păcat : Psalmii 50, 45, 46, 70 și 72, când mergi să te judeci cu cineva : Psalmii 20 și 75, când te apuca frica : Psalmii 6, 66 si 76, când te supără necuratul : Psalmul 37 , în închisoare: Psalmul 69, la dezlănțuirea fulgerelor și trăznetelor, sau când bate grindina : Psalmul 84.

 

Tatăl Nostru și Rugăciunea Inimii, cele mai puternice rugăciuni

 Cele mai puternice rugăciuni însă rămân Tatăl Nostru și Rugăciunea Inimii (Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul) spuse la toată vremea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Spiritualitate

Ce este sensul vieții?

  Ce este sensul vieții?  Adevărata fericire apare atunci când ne găsim sensul vieții, îns...

Beneficiile meditației

  Meditația și beneficiile sale pentru creier  În prezent, există foarte multe dovezi știin...

Tudor Chirila despre sp…

 Pe blogul artistului Tudor Chirila regasim un text profund si emotionant despre semnificatia Craci...

Despre inteligența spi…

  Există o definiție a inteligenței spirituale?  Specialiștii din domeniul spiritualității...

Puterea de a fi sau put…

  Ce este puterea interioară?  Psihologii afirmă că există două tipuri de putere: puterea i...

Taina Sfântă a Botezu…

  Taina Sfântă a Botezului o datorie a creștinului  Taina Botezului este printre cele mai mar...

Despre gena lui Dumneze…

  Cercetătorul care ne asigură că credința depinde de gene  Dean Hamer, profesor doc...

Ce este un miracol?

  Ce este un miracol?  Când se petrece ceva minunat și excepțional pentru care...

Icoanele sunt important…

  Importanța icoanelor în viața noastră  Icoanele au un rol deosebit de impor...

Frecventa spovedaniei

  Cât de des ne spovedim?  Sfânta Taină a Spovedaniei, sau Taina Pocăin...

Sfintirea regulata a ca…

  Sfințirea regulată a casei – Sfeștania  Slujba Aghiasmei Mici sau Sfințire...

Barfa, pacatul de zi cu…

  Bârfa, păcatul de zi cu zi  În ziua de astăzi, mai mult sau mai puțin...

Mataniile și metaniile

  Mătăniile și metaniile  Mulți dintre creștinii ortodocsi practicanți, atunci c...

Postul Sfintei Mării

  Postul Sfintei Mării  Postul Sfintei Mării, așa cum este cunoscut în popor...

Semnificatiile Sfintei …

  Semnificațiile Sfintei Cruci  Crucea este întâiul simbol al creștinism...

Rugaciunea, calea catre…

  Ce este rugăciunea și când trebuie rostită?  Indiferent de împrejurar...

Relatiile familiale în…

  Relațiile familiale în viziunea Bisericii  Taina Cununiei este deosebit de im...

Milostenia

  Milostenia  Milostenia este un cuvânt și un obicei ce trebuie să facă parte...

Rugaciuni pentru diferi…

  Rugăciuni pentru diferite trebuințe  Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul ru...

Postul si rolul sau în…

  Postul și rolul său în viața creștinilor  Oricine are în casă un ca...

Taina Spovedaniei

  Taina Spovedaniei  Mărturisirea păcatelor este o îndatorire pe care toți cr...

Impartasania la copii m…

  Împărtășania la copii mici  Sfânta Taină a Împărtășaniei es...

Taina Botezului

  Taina Botezului  Nu ne putem numi creștini-ortodocși adevărați dacă nu suntem b...