Postul Sfintei Mării
Postul Sfintei Mării, aÈ™a cum este cunoscut în popor, este unul din cele mai importante posturi din tot parcursul anului, alături de postul Sfintelor PaÈ™ti, de Postul Crăciunului È™i de Postul SfinÈ›ilor Apostoli Pestru È™i Pavel. Postul Sfintei Mării durează doar două săptămâni, È™i este È™i păcat să nu fie È›inut de către credincioÈ™i, mai ales că natura este extrem de generoasă cu noi în această perioadă. Pe data de 1 august în fiecare an începe Postul Adormirii Maicii Domnului, ce se termină pe data de 15 august.
Postul Sfintei Mării un post nu foarte aspru
Postul Sfintei Mării nu este un post foarte aspru, si nu este greu de È›inut, având în vedere toate fructele È™i legumele ce se găsesc pe piață în această perioadă la preÈ›uri rezonabile. Doar pe data de 6 august, cu ocazia Schimbării la Față a Mântuitorului este dezlegare la peÈ™te, în rest, postul este unul destul de riguros. De obicei, se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, dar dacă aceasta pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi mai devreme, iar dacă 15 august cade miercurea sau vinerea, se prelungeÈ™te cu o zi postul, făcându-se dezlegare la peÈ™te.
Postul Sfintei Mării este un post trist?
Postul Sfintei Mării nu este un post trist. Înainte de adormirea Sa, Născătoarea de Dumnezeu a petrecut aproape un an în rugăciune neîncetată, în post È™i curățenie sufletească. De aceea, preoÈ›ii È™i duhovnicii ne vor îndemna să È›inem postul Sfintei Mării nu numai ca o abÈ›inere de la mâncarea de dulce, ci È™i cu gândul la virtuÈ›ile Fecioarei Maria, care ajută la nevoi pe oricine îi cere ajutorul. De aceea postul Sfintei Mării nu este un post trist, deoarece o dată cu adormirea Sa, Maica Domnului a trecut alături de Fiul ei în împărăția lui Dumnezeu.
In Postul Sfintei Mării rugăciunile catre Fecioarei Maria sunt ascultate
Cu precădere, în timpul Postului Sfintei Mării, se înalță mult mai multe rugăciuni spre cer, spre Preacurata Născătoare de Dumnezeu. Semnul Sfintei Cruci făcut mai des în această perioadă este de asemenea un semn de recunoÈ™tință È™i credință în Hristos, iar spovedania la duhovnic este absolut obligatorie pentru toÈ›i creÈ™tinii în timpul acestui post, rămânând la latitudinea părintelui duhovnic dacă se dă dezlegare la Împărtășanie sau nu.