Metode contraceptive naturale

 

Metode contraceptive naturale

metode contraceptive naturaleUn contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un tip de medicament, aparat, substanţă chimică sau obiect care să fie introdus în corp cu scopul de a împiedica concepÅ£ia. Dacă tu ÅŸi partenerul tău doriÅ£i să vă planificaÅ£i familia, puteÅ£i recurge la aceste metode contraceptive naturale care, dacă le cunoaÅŸteÅ£i ÅŸi le utilizaÅ£i în mod corect, pot fi o alternativă foarte eficientă pentru evitarea sarcinilor nedorite sau neplanificate.

 

Metoda contraceptiva revoluÈ›ionară de vârf                      

Înainte de a prezenta metodele contraceptive naturale trebuie menÈ›ionat faptul că cea mai bună È™i revoluÈ›ionară metodă care ne fereÈ™te de sarcina nedorită este È™i va rămâne trezirea capacității bărbatului de control al funcÈ›iei sale sexuale È™i prin aceasta controlul ejaculării. Chiar dacă la prima vedere ar putea să pară greu sau de neînÈ›eles, metoda contraceptivă cea mai sigură este aceea în care sperma nu ajunge în vaginul femeii iubite.

Pentru a atinge succesul în realizarea acestei metode revoluÈ›ionare, bărbatul trebuie să fie deschis să accepte ca aÈ™a ceva se poate È™i este la îndemâna lui. Apoi este necesar să cunoască mai multe detalii despre funcÈ›ia sexuală masculină È™i despre modalitățile concrete de  stăpânire a ejaculării. Pentru aceasta cei care doresc pot lectura articolul despre Ejacularea precoce (prima parte)

 

Avantajele contraceptivelor naturale:

 - contraceptivele naturale Nu cauzează efecte secundare precum alergii sau iritaÅ£ia organelor genitale datorită substanÅ£elor sau hormonilor pe care le conÅ£in contraceptivele chimice;

 - contraceptivele naturale Nu se cumpără, deci nu costă;
 - contraceptivele naturale Nu includ mirosuri sau gusturi artificiale care să ascundă gusturile ÅŸi mirosurile naturale ale corpului;

 - contraceptivele naturale Nu au efecte secundare când nu mai sunt folosite, precum creÅŸterea în greutate sau provocarea unui dezechilibru hormonal care poate afecta pielea, etc., precum în cazul pastilelor contraceptive (hormoni) pentru femei;
  Dacă ÅŸtiÅ£i să le folosiÅ£i bine, contraceptivele naturale sunt o metodă eficientă împotriva sarcinilor.

 

Dezavantajele contraceptivelor naturale:

 Dacă nu sunteÅ£i suficient de atenÅ£i, pot avea o rată mare de eÅŸec;

 Metoda ciclului sau a calendarului nu poate fi folosită de femei cu menstruaÅ£ii neregulate;
Pot depinde de condiÅ£ii care sunt uÅŸor modificate de mediu exterior.

 

Iată câteva tipuri de contraceptive naturale:

 Metoda calendarului sau a ritmului

 Această metodă contraceptivă naturală constă în a marca într-un calendar zilele cele mai fertile ale femeii, care sunt cuprinse între ziua 10 ÅŸi 17 a fiecărui ciclu, începând cu momentul declanşării menstruaÅ£iei, considerată a fi prima zi. De exemplu: dacă menstruaÅ£ia este în ziua a treia, zilele cele mai fertile vor fi între ziua 13 ÅŸi 20 ale aceleiaÅŸi luni. În aceste zile, pentru a se evita o sarcină, nu trebuie să aveÅ£i relaÅ£ii sexuale cu penetrare, deoarece probabilitatea de a rămâne însărcinată este foarte ridicată. Această metodă contraceptivă naturală are un indice de eficienţă între 75% ÅŸi 90%, fiind mai mare în cazul femeilor ÅŸi cuplurilor care respectă această metodă ÅŸi recurg la abstinenÅ£a sexuală în această perioadă.

 Pentru a avea eficienţă în aplicarea acestei metode contraceptive naturale, trebuie luat în considerare faptul că durata de viaţă a unui ovocit este între 24 ÅŸi 48 ore, în timp ce cea a spermatozoidului este până la 92 ore. De aceea este important să nu existe relaÅ£ii sexuale între parteneri cu cinci zile înainte ÅŸi cu două după ovulaÅ£ie, astfel nu există posibilitatea unei sarcini. Respectarea acestei indicaÈ›ii face ca metoda contraceptivă naturală să fie foarte eficientă.
 

Metoda Billings

Metoda Billings (sau a mucusului cervical): constă în observarea frecventă a consistenÅ£ei mucusului ÅŸi fluxului secreÅ£iilor vaginale, luând în considerare culoarea ÅŸi mirosul acestora. Dacă femeia este sănătoasă ÅŸi nu are boli sexuale care sa-i schimbe aspectul secreÅ£iilor, atunci când este momentul ovulaÅ£iei, acest mucus este de culoare transparentă sau alb translucid, este elastic ÅŸi abundent. Dacă doreÅŸti să foloseÅŸti această metodă contraceptivă naturală, ia o mostră a mucusului vaginal fie cu degetele fie cu puÅ£ină hârtie igienică ca să-È›i dai seama dacă te afli la ovulaÈ›ie ÅŸi nu faceti dragoste cu ejaculare pentru că pericolul unei sarcini este foarte mare. Chiar dacă bărbatul a ejaculat în afara vaginului el nu trebuie să reia penetrările după aceea, pentru că inevitabil rămâne lichid seminal pe canalul penisului iar aceasta poate cu uÈ™urință să producă însărcinarea. Această metodă naturală de protecÅ£ie are o eficienţă între 85 ÅŸi 95% când este folosită corect.

 

Fără penetrare

 Altă metodă naturală contraceptivă ÅŸi foarte simplă este de a evita contactul penisului cu vaginul. PuteÅ£i avea relaÅ£ii intime sexuale chiar dacă nu există penetrare directă. În aceasta situaÈ›ie ambii iubiti se vor mângâia intim sexual ÅŸi vor căuta să amplifice între ei mai mult latura afectivă care va fi foarte împlinitoare. Această metodă naturală contraceptivă are o eficienţă de 100%.

 

Metoda temperaturii bazale

 Această metodă contraceptivă naturală are o eficienţă între 87% ÅŸi 97%. Ea constă în faptul că femeia trebuie să-ÅŸi ia temperatura ÅŸi să noteze cu exactitate zilele în care aceasta creÅŸte puÅ£in. OvulaÅ£ia provoacă creÅŸterea de progesteron, iar o creÅŸtere a temperaturii bazale echivalentă cu nu mai mult de aproximativ jumătate de grad. Temperatura poate fi luată oral, vaginal sau anal, în fiecare zi timp de trei luni dimineaÅ£a, la aceeaÅŸi oră ÅŸi imediat după trezire. Femeia va observa că în zilele de după menstruaÅ£ie, temperatura scade, apoi creÅŸte ÅŸi rămâne puÅ£in mai ridicată până la următoare perioadă menstruală. Zilele în care temperatura rămâne scăzută sunt zilele foarte fertile.

 Pentru această metodă naturală contraceptivă, se poate utiliza fie un termometru digital fie unul special pentru a lua “temperatura fertilităţii”, care are o scală de la 35 la 39 grade ÅŸi ajută la detectarea schimbărilor minime de temperatură. Pentru a folosi această metodă în mod eficient, se poate face un grafic pentru a nota temperatura zilnică. AminteÅŸte-Å£i că temperatura corpului poate varia din diferite cauze, fie datorită unei mici răceli, fie datorită temperaturii ambientale, sau excesului de activitate, etc. Cel mai bine este să foloseÅŸti această metodă împreună cu metoda calendarului, ca să ai o siguranţă mai mare.

 

Testul ovulaţiei

 Există în prezent în farmacii teste concepute special pentru detectarea creÅŸterii nivelului de estrogen din salivă sau din secreÅ£iile vaginale, iar acest tip de test prevede ovulaÅ£ia cu 3 sau 4 zile înainte să se producă, astfel că este un foarte bun indicator al zilelor când trebuie încetată activitatea sexuală. Această metodă naturală contraceptivă are o eficienţă între 85% ÅŸi 97%.

 

Metoda “Retragerii”

 Această metodă constă în faptul ca bărbatul să oprească penetrarea ÅŸi să se retragă din vaginul femeii atunci când simte că va ejacula. TotuÅŸi, trebuie amintit faptul că lichidul seminal, care apare înainte de actul sexual propriu-zis, conÅ£ine spermă, astfel încât indicele sale de eficienţă este cuprins între 67% ÅŸi 80%. Însă, dacă această metodă naturala contraceptivă se combină cu cea a calendarului sau a temperaturii, indicele său de eficienţă creÅŸte la 96%.

 

Metoda contraceptivă în timpul lactaÅ£iei materne

  Metoda contraceptivă în timpul lactaÅ£iei materne are o eficienţă de 96%, această metodă putând fi aplicată atunci când femeia alăptează un sugar ÅŸi nu are menstruaÅ£ie. Când femeia este în perioada de lactaÅ£ie, în corpul său există un hormon numit prolactină, care împiedică ovulaÅ£ia. Trebuie subliniat faptul că după cea de-a ÅŸasea sau a ÅŸaptea lună din viaÅ£a bebeluÅŸului, sau atunci cînd mama îl alăptează doar de 2 sau 3 ori pe zi, metoda nu este sigură.

 

Metoda Sintotermică

 Metoda Sintotermică este cea mai bună dintre toate metodele naturale contraceptive, are o eficienţă de 98% dacă este folosită corect. Pentru a aplica această metodă, trebuie folosite mai multe metode contraceptive naturale în acelaÅŸi timp. Această metodă utilizează metoda Billings, metoda temperaturii bazale, semnalele corpului că există cel mai mic risc de fertilitate (precum sângerarea, umflarea abdomenului, senzaÅ£ia corporală de menstruaÅ£ie, etc.). Se consideră a fi cea mai sigură dintre metodele naturale de planificare familială, deoarece observarea diferitelor manifestări sau simptome permite aflarea cu o mai mare exactitate a fazelor fertile ÅŸi infertile. EficienÅ£a sa este similară pilulei contraceptive hormonale.

Categorie:

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părÈ›i ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

ViaÈ›a de cuplu după a…

ViaÈ›a de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

PoziÈ›ii pentru sex în…

  PoziÅ£ii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte ÅŸi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  ViaÅ£a sexuală în timpul sarcinii - între mit ÅŸi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  FormaÈ›i un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepÈ›ie sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine È™i vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepÈ›ie: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepÈ›ie disponib...

ContracepÈ›ia pentru ad…

                  ContracepÈ›ia pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex ÅŸi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenÅ£iale pentru un prim act sexual reuÅŸit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  VorbiÅ£i-le adolescenÅ£ilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepÈ›ie sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepÅ£ionale sau cum să îÅ£i distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naÅŸtere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex È™i a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esenÈ›ială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate ÅŸi sexual…

  Senzualitatea È™i sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este pregÄ...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educaÈ›ie sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...