Schimbările sexuale la persoanele de vârsta a treia
Calitatea vieÅ£ii de cuplu ÅŸi a vieÅ£ii sexuale contribuie la bunăstarea persoanelor de vârsta a treia. Pensionarea este o perioadă în care viaÅ£a de cuplu poate fi extrem de bogată ÅŸi împlinită, dat fiind faptul că activităţile legate de viaÅ£a profesională nu mai există, nici activităţile legate de educaÅ£ia copiilor. Cu toate acestea, din păcate, vârsta afectează în general intensitatea, frecvenÅ£a ÅŸi calitatea răspunsului sexual.
Schimbările sexuale la bărbaţi
La bărbat se pot constata unele modificări sexuale: erecÅ£ia completă apare mai greu, din ce în ce mai rar, aceasta necesitând mai multe stimulări directe ÅŸi nu poate fi menÅ£inută prea mult timp. În plus, există o creÅŸtere a perioadei refractare (în timpul perioadei refractare, bărbatul este insensibil la orice stimulare psihologică sau sexuală, acest lucru împiedicându-l să aibă o nouă erecÅ£ie). În ciuda acestor modificări posibile, bărbatul poate avea o viaţă sexuală împlinită.
Schimbările sexuale la femei
La femeie, unele schimbări pot surveni la menopauză, precum bufeurile de căldură, oboseala, creÅŸterea în greutate, incontinenÅ£a urinară, pierderea elasticităţii pereÅ£ilor vaginali ÅŸi diminuarea lubrifierii vaginale. Menopauza poate fi asociată cu unele dificultăţi psihologice, precum teama de a nu mai fi atrăgătoare în ochii partenerului ÅŸi teama de îmbătrânire. Aceste schimbări diferite pot afecta viaÅ£a sexuală pe diferite niveluri. De altfel, orgasmul poate fi atins mai greu, durata ÅŸi intensitatea acestuia diminuându-se. Însă femeia, la fel ca bărbatul, poate avea o viaţă sexuală împlinită, în ciuda tutuor acestor probleme.
S-a demonstrat faptul că majoritatea plângerilor venite din partea persoanelor de vârsta a treia provin dintr-o lipsă totală de informaÅ£ii în legătură cu toate aceste schimbări. Adesea, cei mai în vârstă încetează orice activitate sexuală din cauza tabuurilor, din cazua prejudecăţilor. Încă mai există, în zilele noastre o anumită intoleranţă faţă de comportamentele sexuale ale persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, o atitudine pozitivă faţă de sexualitatea vârstei a treia se impune, menÅ£inerea activităţilor sexuale este necesară, chiar dacă îmbătrânim.
Pentru a avea o viaţă sexuală împlinită, persoanele de vârsta a doua trebuie să se adapteze modificărilor fizice ÅŸi sexuale legate de înaintarea în vârstă. De exemplu, preludiul ar putea fi mai lung ÅŸi pentru a favoriza excitaÅ£ia fiecăruia dintre cei doi parteneri (erecÅ£ia la bărbat ÅŸi lubrifierea la femeie). În cazul în care penetrarea devine dificilă, aceasta poate fi înlocuită cu mângâieri sau sex oral.