Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta

sarcina gravida

Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei este perioada de nouă luni în care este însărcinată și simte cum în pântecul ei se dezvoltă o nouă viață. Sarcina este un miracol pentru mulți. Puterea pe care femeile o au, aceea de a duce o sarcină la bun sfârșit, de a hrăni și de a crește un bebeluș în organismul lor este extraordinară. Sarcina poate avea și multe complicații, de asemenea, dar cu tehnologia avansată din societatea noastră contemporană, nici aceste complicații nu mai sunt problematice. Cu alte cuvinte, chiar și la 40 de ani femeile se bucură de sentimentul minunat de a purta un copil în pântece. În cadrul acestui articol vom explora sarcina cu tot ceea ce presupune aceasta.

 

 

Momentul concepției, simptome și confirmarea sarcinii

 Sarcina este un statut în sine. Pentru ca o femeie să rămână însărcinată, însă, este nevoie de un partener de viață, un iubit sau un soț de nădejde, care să își dorească la rândul său copilul ce este pe cale de a veni pe lume. Sarcina, în principiu, trebuie să fie un lucru de comun acord al ambilor parteneri. Însă nu puține sunt cazurile în care, din lipsa educației sexuale adecvate, multe fete tinere și nu numai rămân însărcinate „accidental„. Nici în acest caz aceste femei nu ar trebui să dispere, deoarece sarcina trezește instinctul matern și dă puterea femeii gravide să ia cele mai bune decizii cu privire la copilul ei. Desigur, nu puține sunt cazurile în care se ajunge la înlăturarea unei sarcini așa-zise „nedorite„ prin avort, dar vom ajunge mai târziu la acest subiect. Așa cum am menționat anterior, este nevoie de doi parteneri pentru ca o sarcină să se producă. Concepția este un proces remarcabil și foarte complex. Concepția nu este pur și simplu momentul actului sexual neprotejat, ci necesită de asemenea sfaturi medicale înainte de acest moment, un set complex de analize, pregătirea psihică și emoțională pentru ceea ce va urma. Există și un moment prielnic pentru conceperea unui copil. Concepția reprezintă, de fapt, fuziunea dintre spermatozoid și ovul, și aceasta se produce în câteva ore. Ovulația are un rol deosebit de important în momentul conceperii unui copil deoarece cea mai fertilă perioadă a femeii pentru a concepe un copil este perioada ovulației, și acesta este și momentul potrivit pentru conceperea bebelușului. Desigur, sunt cazuri speciale în care unul sau ambii parteneri au probleme ce necesită investigații medicale mai amănunțite, însă nici aceștia nu trebuie să dispere, deoarece fertilizarea în vitro este soluția ideală pentru persoanele care își doresc copii dar nu îi pot concepe. Momentul conceperii este, așadar unul special, însă acesta este confirmat de o serie de stări, semne și simptome, și apoi de un test de sarcină. Simptomele ce pot apărea pe tot parcursul sarcinii (nu doar în primul trimestru) sunt oboseala, stările de greață, vărsăturile, poftele, sensibilitatea emoțională, durerile de sâni și poftele. Însă o femeie știe atunci când a rămas însărcinată datorită instinctului matern care se trezește înlăuntrul ei. După ce ciclul menstrual a întârziat să apară suficient de mult de la data obișnuită, puteți efectua un test de sarcină. Pe piați există o varietate de teste de sarcină, toate sunt concludente, iar dacă testul iese pozitiv, atunci sunteți însărcinată.

 

Cele trei trimestre de sarcină

Sarcina durează aproximativ nouă luni pentru fiecare femeie în parte. În aceste nouă luni, corpul femeii este într-o continuă schimbare, burtica crește vizibil deoarece în pântece crește bebelușul, sânii devin mai umflați și ceva mai dureroși și sensibili la atingere, femeia se îngrașă vizibil, întregul corp este supus unor transformări majore. Primul trimestru de sarcină durează trei luni (la fel ca și celelalte) și include primele trei luni de sarcină. Primul trimestru de sarcină este foarte important pentru dezvoltarea fătului, fiind necesare analize suplimentare și o ecografie. O dată ce testul de sarcină iese pozitiv, este indicat să mergeți la un control ginecologic, unde medicul va confirma sarcina, va face o ecografie pentru a verifica evoluția copilului, și vă va îndruma spre o serie de analize. Este deosebit de important ca sarcina să fie urmărită de un medic ginecolog încă din primele luni de la apariției. Primul trimestru de sarcină este însoțit de obicei, la majoritatea femeilor, de stări de greață și de vărsături, îndeosebi în prima parte a zilei. Cel de-al doilea trimestru de sarcină începe cu cea de-a 12-a săptămână și este perioada în care grețurile se atenuează, și apoi dispar. În al doilea trimestru de sarcină apar semnele fizice vizibile, astfel că abdomenul este mult mai umflat și sarcina devine vizibilă, spre bucuria viitoarei mămici. În general, în săptămânile 18-22 apar și primele mișcări ale fătului. De asemenea, în al doilea trimestru de sarcină sânii se mâăresc, se îngreunează, devin mai fermi, uneori apar pete pe față și pe coapse, și la unele femei apar și vergeturi pe abdomen. Cel de-al treilea trimestru este cel mai dificil. Sarcina crește din ce în ce în evoluție, fătul ajunge până la 3 kilograme în greutate, plus lichidul, placenta... Vă va fi din ce în ce mai dificil să faceți mișcări din cele mai banale. O banală tuse, un strănut mai puternic sau chiar râsul pot provoca incontinență urinară. De asemenea, apar și arsurile, gâfâiala, iar fătul se așează în luna a opta cu capul în jos pentru o expulzie ușoară.

 

Sexul în perioada sarcinii

 Desigur, fiecare femeie este diferită, și deci, și fiecare sarcină are particularitățile sale. În general, dacă nu sunt probleme medicul ginecolog recomandă continuarea activității sexuale până în ultimul trimestru de sarcină. Unele femei chiar se folosesc de sex pentru a provoca nașterea. Partenerul trebuie să fie foarte înțelegător și să sprijine viitoarea mămică, să o aline, să îi ofere sprijinul de care aceasta are nevoie și să îi asculte limbajul trupului atunci când fac sex. Dacă sexul devine un pic dureros, sau dacă partenera se simte stânjenită într-o anumită poziție, trebuie încercate alte poziții și purtată o discuție în cuplu pentru a vedea ce anume a deranjat viitoarea mămică, pentru a nu se mai întâmpla pe viitor. Chiar și în al treilea trimestru de sarcină, folosind pozițiile corespunzătoare, sexul poate fi plăcut. Trebuie însă să țineți cont de sfatul moașei sau al medicului ginecolog care vă poate spune ca la un anumit moment dat să încetați relațiile sexuale. În primul rând, sânii umflați și puțin dureroși și rotunjimea pântecului vă poate împiedica să faceți sex în anumite poziții la fel ca înainte. Poziția lingură este cea mai sigură. Dacă vă veți întinde pe partea stângă, nu veți exercita presiune pe uter și astfel sexul va decurge normal, ușor, și plăcut. Clasica poziție în care femeia stă deasupra bărbatului, andromaca, permite graviduței să își controleze mișcările și ritmul. Clasicul misionar vă va fi de un real folos atâta timp cât partenerul va îndoi puțin genunchii pentru a nu exercita presiune pe abdomen. Și poziția doggy style este una din pozițiile perfecte în timpul sarcinii. Absolut nimic nu vă împiedică să faceți sau să primiți sex oral în timpul sarcinii. Dacă practicați de dinainte de sarcină, nu este momentul să vă opriți deoarece nu are nicio relevanță din punct de vedere medical. În plus, partenera se va simți foarte excitată dacă va primi sex oral.

 

Sănătatea, analizele medicale și alimentația în perioada sarcinii

 Sănătatea viitoarei mămici este deosebit de importantă pentru că aceasta influențează și sănătatea copilului ei. Așadar, analizele în perioada sarcinii sunt oarecum obligatorii (sau cel puțin așa ar trebui să fie), iar acestea trebuie făcute în fiecare trimestru de sarcină. Ecografiile din perioada sarcinii și controalele ginecologice sunt, de asemenea foarte importante, acestea măsurând parametrii cruciali pentru starea de sănătate a mămicii și a sarcinii. De asemenea, în perioada sarcinii sunt recomandate și testele de screening care evaluează riscurile unei sarcini cu probleme, și anuma a anomaliilor cromozomiale ce pot afecta fătul precum sindromul Down. Aceste investigații sunt foarte importante la fel cum este importantă și alimentația viitoarei mămici. Un bebeluș sănătos se dezvoltă încă din pântecele mamei, și se hrănește cu substanțele pe care aceasta i le oferă. Nu este nevoie să mâncați „cât pentru doi„ așa cum este tradiția populară, ci este suficient să mâncați calitativ mult mai bine decât o făceați înainte. Așadar, proteinele, vitaminele, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația viitoarei mămici, precum și acidul folic ce se administrează sub formă de capsule încă din primele luni de sarcină. Nu este necesar să vă îngrășați cu mai mult de 11-16 kg în perioada sarcinii, acestea sunt suficiente pentru ca bebelușul să se dezvolte normal. De asemenea, este indicat să luați și un complex de vitamine prenatale, la recomandarea medicului, pentru acoperirea carențelor nutriționale ale mămicii. Cofeina nu este interzisă în perioada sarcinii, însă trebuie redusă cantitativ, iar tutunul și alcoolul sunt strict interzise.

 Sarcina este, așadar o perioadă foarte frumoasă și importantă în viața oricărei femei de care ar trebui să se bucure orice viitoare mămică. În timpul sarcinii se creează legătura mamă-copil, însă nu trebuie neglijat și contribuția soțului sau a partenerului de viață la sprijinirea viitoarei mămici atât fizică (o poate ajuta cu diverse treburi casnice la care aceasta nu mai poate participa), psihologică (o poate încuraja) și afectivă (o poate iubi mai mult, îi poate acorda o atenție suplimentară, etc). Un viitor tătic trebuie să ia parte la schimbările ce se produc în viața partenerei sale și să o sprijine așa cum se cuvine. De asemenea, perioada sarcinii înseamnă și crearea unei legături speciale între parteneri, și o perioadă plină de bucurii (prima dată când a mișcat copilul, alegerea numelui, aflarea sexului, etc.). toate acestea duc la concluzia că sarcina este o perioadă superbă din viața femeilor.

{jcomments on}

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părți ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

Viața de cuplu după a…

Viața de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

Poziții pentru sex în…

  Poziţii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte şi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  Viaţa sexuală în timpul sarcinii - între mit şi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  Formați un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepție sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine și vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepție: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepție disponib...

Contracepția pentru ad…

                  Contracepția pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex şi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenţiale pentru un prim act sexual reuşit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  Vorbiţi-le adolescenţilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepție sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepţionale sau cum să îţi distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naştere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex și a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esențială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  Relaţiile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate şi sexual…

  Senzualitatea și sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este preg...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educație sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...