Sarcina

Sarcina ÅŸi tot ceea ce presupune aceasta

sarcina gravida

Cea mai frumoasă perioadă din viaÈ›a unei femei este perioada de nouă luni în care este însărcinată È™i simte cum în pântecul ei se dezvoltă o nouă viață. Sarcina este un miracol pentru mulÈ›i. Puterea pe care femeile o au, aceea de a duce o sarcină la bun sfârÈ™it, de a hrăni È™i de a creÈ™te un bebeluÈ™ în organismul lor este extraordinară. Sarcina poate avea È™i multe complicaÈ›ii, de asemenea, dar cu tehnologia avansată din societatea noastră contemporană, nici aceste complicaÈ›ii nu mai sunt problematice. Cu alte cuvinte, chiar È™i la 40 de ani femeile se bucură de sentimentul minunat de a purta un copil în pântece. În cadrul acestui articol vom explora sarcina cu tot ceea ce presupune aceasta.

 

 

Momentul concepției, simptome și confirmarea sarcinii

 Sarcina este un statut în sine. Pentru ca o femeie să rămână însărcinată, însă, este nevoie de un partener de viață, un iubit sau un soÈ› de nădejde, care să îÈ™i dorească la rândul său copilul ce este pe cale de a veni pe lume. Sarcina, în principiu, trebuie să fie un lucru de comun acord al ambilor parteneri. Însă nu puÈ›ine sunt cazurile în care, din lipsa educaÈ›iei sexuale adecvate, multe fete tinere È™i nu numai rămân însărcinate „accidental„. Nici în acest caz aceste femei nu ar trebui să dispere, deoarece sarcina trezeÈ™te instinctul matern È™i dă puterea femeii gravide să ia cele mai bune decizii cu privire la copilul ei. Desigur, nu puÈ›ine sunt cazurile în care se ajunge la înlăturarea unei sarcini aÈ™a-zise „nedorite„ prin avort, dar vom ajunge mai târziu la acest subiect. AÈ™a cum am menÈ›ionat anterior, este nevoie de doi parteneri pentru ca o sarcină să se producă. ConcepÈ›ia este un proces remarcabil È™i foarte complex. ConcepÈ›ia nu este pur È™i simplu momentul actului sexual neprotejat, ci necesită de asemenea sfaturi medicale înainte de acest moment, un set complex de analize, pregătirea psihică È™i emoÈ›ională pentru ceea ce va urma. Există È™i un moment prielnic pentru conceperea unui copil. ConcepÈ›ia reprezintă, de fapt, fuziunea dintre spermatozoid È™i ovul, È™i aceasta se produce în câteva ore. OvulaÈ›ia are un rol deosebit de important în momentul conceperii unui copil deoarece cea mai fertilă perioadă a femeii pentru a concepe un copil este perioada ovulaÈ›iei, È™i acesta este È™i momentul potrivit pentru conceperea bebeluÈ™ului. Desigur, sunt cazuri speciale în care unul sau ambii parteneri au probleme ce necesită investigaÈ›ii medicale mai amănunÈ›ite, însă nici aceÈ™tia nu trebuie să dispere, deoarece fertilizarea în vitro este soluÈ›ia ideală pentru persoanele care îÈ™i doresc copii dar nu îi pot concepe. Momentul conceperii este, aÈ™adar unul special, însă acesta este confirmat de o serie de stări, semne È™i simptome, È™i apoi de un test de sarcină. Simptomele ce pot apărea pe tot parcursul sarcinii (nu doar în primul trimestru) sunt oboseala, stările de greață, vărsăturile, poftele, sensibilitatea emoÈ›ională, durerile de sâni È™i poftele. Însă o femeie È™tie atunci când a rămas însărcinată datorită instinctului matern care se trezeÈ™te înlăuntrul ei. După ce ciclul menstrual a întârziat să apară suficient de mult de la data obiÈ™nuită, puteÈ›i efectua un test de sarcină. Pe piaÈ›i există o varietate de teste de sarcină, toate sunt concludente, iar dacă testul iese pozitiv, atunci sunteÈ›i însărcinată.

 

Cele trei trimestre de sarcină

Sarcina durează aproximativ nouă luni pentru fiecare femeie în parte. În aceste nouă luni, corpul femeii este într-o continuă schimbare, burtica creÈ™te vizibil deoarece în pântece creÈ™te bebeluÈ™ul, sânii devin mai umflaÈ›i È™i ceva mai dureroÈ™i È™i sensibili la atingere, femeia se îngrașă vizibil, întregul corp este supus unor transformări majore. Primul trimestru de sarcină durează trei luni (la fel ca È™i celelalte) È™i include primele trei luni de sarcină. Primul trimestru de sarcină este foarte important pentru dezvoltarea fătului, fiind necesare analize suplimentare È™i o ecografie. O dată ce testul de sarcină iese pozitiv, este indicat să mergeÈ›i la un control ginecologic, unde medicul va confirma sarcina, va face o ecografie pentru a verifica evoluÈ›ia copilului, È™i vă va îndruma spre o serie de analize. Este deosebit de important ca sarcina să fie urmărită de un medic ginecolog încă din primele luni de la apariÈ›iei. Primul trimestru de sarcină este însoÈ›it de obicei, la majoritatea femeilor, de stări de greață È™i de vărsături, îndeosebi în prima parte a zilei. Cel de-al doilea trimestru de sarcină începe cu cea de-a 12-a săptămână È™i este perioada în care greÈ›urile se atenuează, È™i apoi dispar. În al doilea trimestru de sarcină apar semnele fizice vizibile, astfel că abdomenul este mult mai umflat È™i sarcina devine vizibilă, spre bucuria viitoarei mămici. În general, în săptămânile 18-22 apar È™i primele miÈ™cări ale fătului. De asemenea, în al doilea trimestru de sarcină sânii se mâăresc, se îngreunează, devin mai fermi, uneori apar pete pe față È™i pe coapse, È™i la unele femei apar È™i vergeturi pe abdomen. Cel de-al treilea trimestru este cel mai dificil. Sarcina creÈ™te din ce în ce în evoluÈ›ie, fătul ajunge până la 3 kilograme în greutate, plus lichidul, placenta... Vă va fi din ce în ce mai dificil să faceÈ›i miÈ™cări din cele mai banale. O banală tuse, un strănut mai puternic sau chiar râsul pot provoca incontinență urinară. De asemenea, apar È™i arsurile, gâfâiala, iar fătul se aÈ™ează în luna a opta cu capul în jos pentru o expulzie uÈ™oară.

 

Sexul în perioada sarcinii

 Desigur, fiecare femeie este diferită, È™i deci, È™i fiecare sarcină are particularitățile sale. În general, dacă nu sunt probleme medicul ginecolog recomandă continuarea activității sexuale până în ultimul trimestru de sarcină. Unele femei chiar se folosesc de sex pentru a provoca naÈ™terea. Partenerul trebuie să fie foarte înÈ›elegător È™i să sprijine viitoarea mămică, să o aline, să îi ofere sprijinul de care aceasta are nevoie È™i să îi asculte limbajul trupului atunci când fac sex. Dacă sexul devine un pic dureros, sau dacă partenera se simte stânjenită într-o anumită poziÈ›ie, trebuie încercate alte poziÈ›ii È™i purtată o discuÈ›ie în cuplu pentru a vedea ce anume a deranjat viitoarea mămică, pentru a nu se mai întâmpla pe viitor. Chiar È™i în al treilea trimestru de sarcină, folosind poziÈ›iile corespunzătoare, sexul poate fi plăcut. Trebuie însă să È›ineÈ›i cont de sfatul moaÈ™ei sau al medicului ginecolog care vă poate spune ca la un anumit moment dat să încetaÈ›i relaÈ›iile sexuale. În primul rând, sânii umflaÈ›i È™i puÈ›in dureroÈ™i È™i rotunjimea pântecului vă poate împiedica să faceÈ›i sex în anumite poziÈ›ii la fel ca înainte. PoziÈ›ia lingură este cea mai sigură. Dacă vă veÈ›i întinde pe partea stângă, nu veÈ›i exercita presiune pe uter È™i astfel sexul va decurge normal, uÈ™or, È™i plăcut. Clasica poziÈ›ie în care femeia stă deasupra bărbatului, andromaca, permite graviduÈ›ei să îÈ™i controleze miÈ™cările È™i ritmul. Clasicul misionar vă va fi de un real folos atâta timp cât partenerul va îndoi puÈ›in genunchii pentru a nu exercita presiune pe abdomen. Și poziÈ›ia doggy style este una din poziÈ›iile perfecte în timpul sarcinii. Absolut nimic nu vă împiedică să faceÈ›i sau să primiÈ›i sex oral în timpul sarcinii. Dacă practicaÈ›i de dinainte de sarcină, nu este momentul să vă opriÈ›i deoarece nu are nicio relevanță din punct de vedere medical. În plus, partenera se va simÈ›i foarte excitată dacă va primi sex oral.

 

Sănătatea, analizele medicale È™i alimentaÈ›ia în perioada sarcinii

 Sănătatea viitoarei mămici este deosebit de importantă pentru că aceasta influenÈ›ează È™i sănătatea copilului ei. AÈ™adar, analizele în perioada sarcinii sunt oarecum obligatorii (sau cel puÈ›in aÈ™a ar trebui să fie), iar acestea trebuie făcute în fiecare trimestru de sarcină. Ecografiile din perioada sarcinii È™i controalele ginecologice sunt, de asemenea foarte importante, acestea măsurând parametrii cruciali pentru starea de sănătate a mămicii È™i a sarcinii. De asemenea, în perioada sarcinii sunt recomandate È™i testele de screening care evaluează riscurile unei sarcini cu probleme, È™i anuma a anomaliilor cromozomiale ce pot afecta fătul precum sindromul Down. Aceste investigaÈ›ii sunt foarte importante la fel cum este importantă È™i alimentaÈ›ia viitoarei mămici. Un bebeluÈ™ sănătos se dezvoltă încă din pântecele mamei, È™i se hrăneÈ™te cu substanÈ›ele pe care aceasta i le oferă. Nu este nevoie să mâncaÈ›i „cât pentru doi„ aÈ™a cum este tradiÈ›ia populară, ci este suficient să mâncaÈ›i calitativ mult mai bine decât o făceaÈ›i înainte. AÈ™adar, proteinele, vitaminele, fructele È™i legumele nu trebuie să lipsească din alimentaÈ›ia viitoarei mămici, precum È™i acidul folic ce se administrează sub formă de capsule încă din primele luni de sarcină. Nu este necesar să vă îngrășaÈ›i cu mai mult de 11-16 kg în perioada sarcinii, acestea sunt suficiente pentru ca bebeluÈ™ul să se dezvolte normal. De asemenea, este indicat să luaÈ›i È™i un complex de vitamine prenatale, la recomandarea medicului, pentru acoperirea carenÈ›elor nutriÈ›ionale ale mămicii. Cofeina nu este interzisă în perioada sarcinii, însă trebuie redusă cantitativ, iar tutunul È™i alcoolul sunt strict interzise.

 Sarcina este, aÈ™adar o perioadă foarte frumoasă È™i importantă în viaÈ›a oricărei femei de care ar trebui să se bucure orice viitoare mămică. În timpul sarcinii se creează legătura mamă-copil, însă nu trebuie neglijat È™i contribuÈ›ia soÈ›ului sau a partenerului de viață la sprijinirea viitoarei mămici atât fizică (o poate ajuta cu diverse treburi casnice la care aceasta nu mai poate participa), psihologică (o poate încuraja) È™i afectivă (o poate iubi mai mult, îi poate acorda o atenÈ›ie suplimentară, etc). Un viitor tătic trebuie să ia parte la schimbările ce se produc în viaÈ›a partenerei sale È™i să o sprijine aÈ™a cum se cuvine. De asemenea, perioada sarcinii înseamnă È™i crearea unei legături speciale între parteneri, È™i o perioadă plină de bucurii (prima dată când a miÈ™cat copilul, alegerea numelui, aflarea sexului, etc.). toate acestea duc la concluzia că sarcina este o perioadă superbă din viaÈ›a femeilor.

Categorie:

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părÈ›i ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

ViaÈ›a de cuplu după a…

ViaÈ›a de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

PoziÈ›ii pentru sex în…

  PoziÅ£ii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte ÅŸi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  ViaÅ£a sexuală în timpul sarcinii - între mit ÅŸi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  FormaÈ›i un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepÈ›ie sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine È™i vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepÈ›ie: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepÈ›ie disponib...

ContracepÈ›ia pentru ad…

                  ContracepÈ›ia pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex ÅŸi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenÅ£iale pentru un prim act sexual reuÅŸit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  VorbiÅ£i-le adolescenÅ£ilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepÈ›ie sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepÅ£ionale sau cum să îÅ£i distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naÅŸtere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex È™i a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esenÈ›ială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate ÅŸi sexual…

  Senzualitatea È™i sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este pregÄ...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educaÈ›ie sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...